Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Inkább áldozat és elkötelezettség

2010. június 25. 0:26
Csikós Viktor: A hallgatói önkormányzat legfőbb célja az érdekképviselet, a motiváló erő, a tudat, hogy a közért tehetünk valamit.

Csikós Viktor 2010 márciusa óta a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (PEHÖK) elnöke, emellett a Gazdasági informatikus, és a Gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató. Már elsőévesként tevékenykedett a hallgatói önkormányzatban, akkor még az öntevékeny körökkel foglalkozott, majd az ellenőrző bizottságnak volt tagja és lett annak elnöke. Később Andorka Miklós elnökhelyetteseként tevékenykedett, ahol már szenátusi tag lett.

- Mióta a PEHÖK tagja vagy, mik a legfontosabb dolgok, amiket már véghezvittél?
- Amikor az ellenőrző bizottság tagja voltam, elég nagy előrelépést tettünk. Azért feleltünk, hogy a tisztségviselők jól, hatékonyan dolgozzanak, és motiválni próbáltunk. Például kialakítottunk egy blog szerű beszámoló rendszert, ahova a tisztségviselők beírhatják, hogy mikor, milyen munkát végeznek, és ennek alapján készülnek a havi beszámolók. Ezenkívül a hallgatóknak információs könyvet hoztunk létre, ezzel is segítve a beilleszkedést az egyetemen. Most pedig létrehoztunk egy hallgatói flottát a Vodafone részvételével, amit Pannon Egyetem hallgatói használhatnak, nagyon kedvező percdíjakkal. Komplex dolgokat sikerült véghezvinni, és a nyárra is nagyon sok tervünk van.


Csikós Viktor

- Hogy dolgoznak a munkatársaid?
- Mostanra egy nagyon jó társaság alakult ki, Andorka Mikós elnökségének egy éve arra is szolgált, hogy kiépítsünk egy jó csapatot a következő évekre, és szerencsére sikerült is. Mindenkivel meg vagyok elégedve, persze az ember nem lehet mindennel megelégedve, mindig többet vár, még saját magától is. Azon vagyunk, hogy mindig minél többet tudjunk nyújtani a hallgatóknak és hatékonyabban tudjuk az érdekeiket képviselni. Jó, hogy ilyen csapat alakult ki, mert mi vagyunk a kapocs az egyetemi vezetőség, és a hallgatók között. Az egyik talán legjobb példa erre, hogy évről évre próbálnak emelni a hallgatók által fizettet díjakon, mint ahogy most is de kiálltunk ez ellen, sikerült megakadályozni.

- Tudják az egyetemisták, hogy van az egyetemnek hallgatói önkormányzata?
- Valamilyen szinten mindenki tudja, hogy létezünk. A nyári időszak arról is szól, hogy hogyan kommunikáljunk még hatékonyabban a hallgatók felé. Jobban bele kellene látniuk a felsőoktatásba. Ha felveszik a hallgatót, akkor három évet tanul alapképzésen két évet mesterképzésen, két diplomamunkát kell írnia, kétszer kell diplomáznia. Nincs arra ideje, hogy a felsőoktatás működésével foglalkozzon. Mi viszont nem csak az eredményeinket szeretnénk megmutatni, hanem azok folyamatát is.

- Hogy látod a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatát, más intézmények hallgatói önkormányzatához képest?
- Nem szeretem összehasonlítani, mert mindenhol mások a viszonyok. Most voltak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnökválasztásai. Kilenc év után újra tudunk adni egy elnökségi tagot- Pamminger Zsuzsannát-, ami mind a Pannon Egyetemnek, mind Veszprémnek nagy eredmény. Vannak nagyon jól működő önkormányzatok is, nyilván a jobbtól nem szégyen tanulni.

- Mit jelent most anyagilag hök-ösnek lenni?
- Anyagilag semmiképp sem éri meg. Inkább áldozatokat jelent, mintsem pluszokat. Aki a szűk menedzsment része, nem tud a tanulmányaival foglalkozni, nyilván a képzés idejéből kicsúszik, költségtérítést kell fizetnie. Nagyon nagy tévhit, hogy mi pénzügyekkel foglalkozunk, nálunk nincsenek pénzmozgások. A motiváló erő, a tudat, hogy a közért tehetünk valamit, és nem az anyagi dolgok.

Ódor Eszter
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.