Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Fényes pont Veszprém történelmében

2023. december 6. 21:58
A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban.

1956. december 6-án a veszprémi nők tüntetést szerveztek: a Tűztorony alatt több százan gyűltek össze, hogy onnan némán a Vörösmarty térre vonuljanak azért, hogy megvédjék a legyőzöttek méltóságát és leróják a kegyeletüket az elesettek emléke előtt – elevenítette fel a történeteket Huszár Józsefné, a VENŐKE alapító elnöke. 

Huszár JózsefnéHuszár Józsefné

“A hazaszeretet valósággá vált, eufórikus állapotban éltük meg azokat a napokat – máskülönben nem is szánták volna rá magukat ilyen tettre az asszonyok” – jelentette ki, rámutatva: az országot megszállták a szovjetek, Mosonmagyaróváron, Budapesten sortűz dördült, ebben a közegben mérhető igazán a veszprémi nők bátorsága, akik szembenéztek az orosz tankok ágyúcsöveivel. Nem is maradt el a megtorlás: többeket börtönbüntetésre ítéltek, sokakat elbocsátottak a munkahelyükről. 

Mindezeket figyelembe véve Huszár Józsefné szerint 

“1956. december 6. fényes pont Veszprém történetében, hozzátartozik azokhoz a ragyogó teljesítményekhez, amelyekre büszkék lehetünk a városban.”

A rendezvényen Porga Gyula polgármester is felszólalt. Elmondta: 1956 lángját, amit a veszprémi hölgyek gyújtottak meg, ma a VENŐKE viszi tovább. Egy ésszel felfoghatatlan szituációban valamit tenni kellett, a veszprémi nőkben pedig volt bátorság – ez a példa az, amit tovább kell adni, ma is szükség van tettre készségre, tenni akarásra. 

Porga GyulaPorga Gyula

A hagyományokhoz hűen ezúttal is elismeréseket adtak át egy adott területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó nőknek: idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában részt vevő hölgyeknek. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.