Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C

Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják

2023. december 8. 16:52
Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet.

A Privát Veszprém projekt közösségerősítő kezdeményezései a város elmúlt 150 évét ölelik fel. Veszprémi családtörténetek meghatározó emlékeit gyűjtötte össze és mutatta be, méghozzá úgy, hogy a ma emberéhez egyedi formában hozza közel a letűnt időket és az elmúlt korok neves veszprémi személyiségeit. A programsorozat zárásaként egy család- és várostörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű családfotókat és interjúkon alapuló családtörténeteket bemutató album készült. A projekt szellemi atyja Szauder Dávid és Can Togay. 

Bolgár Eszter, a Privát Veszprém projektmenedzsere üdvözölte az érdeklődőket, a könyvben szereplő családokat. Örömét fejezte ki, amiért olyan sokan részt vettek a történetszövésben, melynek szereplői mi magunk vagyunk.

Porga Gyula polgármester kifejtette: amikor néhány évvel ezelőtt felmerült az Európa Kulturális Fővárosa lehetősége, már tudták, hogy Veszprém akkor lehet sikeres, ha erős közösségekkel bír, s ha a város lakói részesei, résztvevői lesznek a programoknak. A polgármester megköszönte, hogy a családok vállalták a közös múltidézést, és gratulációját fejezte ki. Hozzátette: büszke a városra, melynek sikerét az elődöknek is köszönhetjük, de a mi feladatunk megőrizni és hozzátenni, hogy minél gazdagabb legyen. A szóban forgó album is egy példa erre.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója Veszprém közösségeiről, a veszprémi emberek nyitottságáról, befogadó mivoltunkról beszélt. Idézte Márkusné Vörös Hajnalka egyik gondolatát, miszerint veszprémi az, aki annak érzi és vallja magát. Gratulált az alkotóknak, ezért az egyik „legveszprémibb” programért.

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta: nehéz és intenzív munka volt az album megvalósítása, összesen huszonöt család vett részt a fotózáson, és osztották meg történeteiket. Csak úgy, mint a bemutatón, ahol a könyv néhány szereplője felszólalt, és elmesélte történetét. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.