Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Isten jelen van a képzőművészetben is!

2023. december 8. 10:18
A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is.

A tárlatot kedden nyitották meg a tihanyi apátság tőszomszédságában lévő Rege cukrászdában, ahol már nem ez volt az első alkalom, hogy a falakra kihelyezett LED-képernyőkön valamilyen kulturális értékkel bíró kiállítás volt látható.

Ezúttal viszont a tematikát nem egy tájegység adta, hanem a spiritualitás, azon belül is a keresztény szellemiség. A két szervező egyesület, a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány, valamint a 72 Tanítvány Mozgalom olyan alkotásokat gyűjtött össze, amelyek a különböző művészek szemüvegén keresztül mutatják be a keresztény értékeket.

A keddi kiállításmegnyitón Dabóczi Kálmántól elhangzott, a helyszín tökéletes egy rövid, alig egyórás elcsendesüléshez, amire a mostani zajos világban minden emberi léleknek nagy szüksége lenne. Ilyenkor jó néha csak szemlélődni, befogadni a képek üzenetét a monitorokon keresztül.

Azokét a képekét, amelyek egyrészről Ádám Gyulától, a Magyar Művészeti Akadémia fotóművészétől származnak, ő Erdélyben készített fotósorozatot, amelyeken megjelenik több keresztény néphagyomány is a maga ősi formájában még. Rajta kívül a Társkeresztény Képzőművészeti Műhely (t’ARS) művészeinek alkotásairól készült képek is megjelennek is kiállításon. Név szerint hat alkotótól: Greguskáné Pál Patrícia, Kabai Tilda, Magyar Krisztina, Mecséri Ildikó, Sütő György, Tremmer Hudik Katalin.

Bittsánszky Lotti, a t’ARS vezetője elmondta, a kiállítással az a céljuk, hogy láttassanak, elsősorban azt, hogy Isten számos módon megjelenhet a mindennapi életben és ez alól a képzőművészet sem kivétel. Másfelől pedig szeretnének közösséget építeni a keresztény értékrenddel bíró művészeknek.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető az adventi időszakban Tihanyban a Rege Cukrászdában.

vehir.hu
további cikkek
Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. tegnap 19:47 Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49 Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat interjú Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat A veszprémi Várba 2024-ben ismét felvonulnak a munkagépek, hogy folytatódjon a várnegyed épületeinek felújítása. Hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a Vár látogathatóságát, arról is kérdeztük Udvardy György veszprémi érseket, aki elmondta azt is, hogy a székesegyház sem nyerte még el a végleges formáját. Nagyinterjúnkban szóba kerül egy boldoggá avatási eljárás is, valamint kiderül, hogy mi a legfontosabb hitéleti feladata 2024-ben az egyházmegye papságának. 2024. január 20. 21:27 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.