Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

A béke hangja a legerősebb

2023. december 9. 14:16
A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről.

December 4-én Budapesten asszonyok és lányok ezrei néma tüntetést szerveztek az októberi forradalom leverése utáni kommunista megtorlások ellen. Ez aztán a vidéki városokba is legyűrűzött, köztük Veszprémbe is, ahol december 6-án a fővároshoz hasonlóan helyi nők vonultak az utcákra, hogy csendben, virágokkal és fekete zászlókkal emlékezzenek a harcokban elhunyt szeretteikre és bebörtönzött férfi családtagjaikra.

A némi nőtüntetésnek a veszprémi belvárosban az Óváros vendéglő falán egy bronz tábla is emléket állít, itt minden évben a Városi Nyilvánosságért Alapítvány szervez megemlékezést.

Idén december 8-án, pénteken tartották meg az ünnepséget, amelyen Hegedűs Barbara, alpolgármester mondott beszédet.

Ebben úgy fogalmazott, a nők békés, szótlan felvonulása megrendítően mutatta meg az ország akkori állapotát, és a kommunista rendszer valódi természetét.

Megemlékezésében külön kitért az otthon maradókra, akiknek hányatatott viszonyok között kellett helyt állniuk az élők sorában, gondoskodniuk kellett azokról, akik itt maradtak, össze kellett tartaniuk a családot, amikor minden széthullott körülöttük.

„Emlékezzünk, hogy a néma nőtüntetés tagjai megmutatták, hogy a béke hangja lehet a legerősebb. Szívbe markoló, hogy a forrongást és dühöt legyőzve a fegyvernyugvás mellett is kiálltak, nem felejtve, hogy a harcnak egyszer véget kell vetni, hogy eljöhessen a gyarapodás időszaka” – mondta az alpolgármester, majd a megjelentek megkoszorúzták az emléktáblát.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.