Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A béke hangja a legerősebb

2023. december 9. 14:16
A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről.

December 4-én Budapesten asszonyok és lányok ezrei néma tüntetést szerveztek az októberi forradalom leverése utáni kommunista megtorlások ellen. Ez aztán a vidéki városokba is legyűrűzött, köztük Veszprémbe is, ahol december 6-án a fővároshoz hasonlóan helyi nők vonultak az utcákra, hogy csendben, virágokkal és fekete zászlókkal emlékezzenek a harcokban elhunyt szeretteikre és bebörtönzött férfi családtagjaikra.

A némi nőtüntetésnek a veszprémi belvárosban az Óváros vendéglő falán egy bronz tábla is emléket állít, itt minden évben a Városi Nyilvánosságért Alapítvány szervez megemlékezést.

Idén december 8-án, pénteken tartották meg az ünnepséget, amelyen Hegedűs Barbara, alpolgármester mondott beszédet.

Ebben úgy fogalmazott, a nők békés, szótlan felvonulása megrendítően mutatta meg az ország akkori állapotát, és a kommunista rendszer valódi természetét.

Megemlékezésében külön kitért az otthon maradókra, akiknek hányatatott viszonyok között kellett helyt állniuk az élők sorában, gondoskodniuk kellett azokról, akik itt maradtak, össze kellett tartaniuk a családot, amikor minden széthullott körülöttük.

„Emlékezzünk, hogy a néma nőtüntetés tagjai megmutatták, hogy a béke hangja lehet a legerősebb. Szívbe markoló, hogy a forrongást és dühöt legyőzve a fegyvernyugvás mellett is kiálltak, nem felejtve, hogy a harcnak egyszer véget kell vetni, hogy eljöhessen a gyarapodás időszaka” – mondta az alpolgármester, majd a megjelentek megkoszorúzták az emléktáblát.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55 Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Az országos központi ünnep után hétfő este szűkebb körben, de így is számos veszprémi részvételével megkoszorúzták Brusznyai Árpád emlékművét a Megyeháza téren. Az eseményről képriportunkban tudósítunk. 2023. október 24. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.