Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub

2023. december 9. 11:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott.

A Napsugár Klubot 2019-ben hozta létre az egyesület Veszprém legnagyobb lakótelepén azzal a céllal, hogy segítő kezet nyújtsanak az ott élő fiataloknak, akiknek a csellengés helyett kulturális, művészeti és mentálhigiénés foglalkozásokat kínálnak – hangsúlyozta Dr. Virányi Anikó Judit, az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület elnöke.

Kulturális és művészeti közösségépítés a lakótelepen című projektjükkel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program kulturális-művészeti programok megvalósítására kiírt pályázatán 22 761 400 forintot nyertek el arra, hogy 2022 szeptembere és 2023 decembere közt a fiataloknak az értékközvetítésre, egymás elfogadásának megtanítására, és az érzelmi élet támogatására építve változatos programokat szervezzenek.

A mindenki számára nyitott és ingyenes programkínálatukban a kulturális és művészeti edukáción belül a fő hangsúlyt az élmény alapú módszerek alkalmazása kapta, amelyen keresztül a résztvevők sikerélményhez jutottak, kreatív adottságaik felszínre kerültek – mondta el Kiss Teodóra intézményvezető.

A fiatalok olyan hiánypótló, felzárkóztató minőségi kulturális és művészeti közösségi élményt adó programokon vehettek részt, amelyek során nagy hangsúlyt kapott a közösségi szemléletformálás, és fontos közösségi célkitűzésként a helyi közösség is egy kreatív térben kovácsolódhatott össze.

A projekt ideje alatt havi két alkalommal mentálhigiénés szakember tartott foglalkozást a Napsugár Klub résztvevőinek. Ezeken különböző önismereti, személyiségfejlesztést, vagy készségfejlesztést elősegítő egyszerű témakörökben hoztak létre alkotásokat, amely során a magukról való ismeret a művészeten keresztül mutatkozott meg.

A fiataloknak hetente különféle témakörökben fotó-, rajz-, vagy plakátpályázatot hirdettek, emellett kreatív alkotásokat is készíthettek, valamint havonta két alkalommal művészeti technikákkal is megismertették őket. A pályázatok legjobb alkotásaiból múlt héten nyílt kiállítás az Agórában, amely még december 14-éig megtekinthető.

Emellett november közepéig 25 alkalommal szerveztek kiscsoportos foglalkozásokat Takács-Babitz Lilla meseterapeuta segítségével, ahol a gyerekek különböző meséken keresztül ismerkedhettek meg önmagukkal és a mesék kultúrájával.

Az egyesület minden hónapban hívott egy-egy zenészt, akik interaktív örömzenélést tartottak a fiataloknak. Járt a Napsugár Klubban Franczia Dani, Grubits Gergely, Huszti Laci, Dávid Roland, és a Zene-bona zenekar. Szintén havi rendszerességgel Farsang-Törös Krisztina, Viola Erzsébet, Bánó Tamás és Huszti Laci segítségével zeneértő szakemberek tanították a résztvevőket zenei alapokra. Továbbá a Fláre beás és a Romano glaszo zenekarok közreműködésével zenés roma kultúraismereti interaktív foglalkozásokat is szerveztek a klubban a hagyományok megismerése céljából.

A programok közt havi rendszerességgel fotós készített a megjelenő fiatalokról és szüleikről portrékat, amelyekből fotófalat készítettek a klubban, háromszor pedig Kiss Richárd bűvész is élményfoglalkozást tartott a Napsugár Klubban.

A projekt foglalkozásai – amelyek megvalósulását az egyesület két állandó kollégájának jelenléte segítette – még év végéig tartanak, így azokat bárki kipróbálhatja a Napsugár Klubban. Az aktuális havi programot a klub honlapján és Facebook-oldalukon lehet megtekinteni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.