Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása

2023. december 13. 11:51 // Forrás: Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor
Kedd délután tartották a Múzeumi Szabadegyetem sorozat legutóbbi eseményét. Törő Balázs, a múzeum néprajzos muzeológusa Eltérő balatoni életvilágok: a helyiek és a nyaralótársadalom címmel tartotta meg előadását a Laczkó Dezső Múzeumban.

Törő Balázs előadásában két jelentős témát érintett, úgy, mint a Balaton környéki szőlőhegyeket, valamint magát a Balaton-partot. A két térről szóló előadásban átfogó képet kaptunk arról, hogyan változott és alakult át egyik és másik funkciója, s milyen hatások érték azokat. A területek birtokbavétele, a táj használata, és karakterének változása is szempont volt a vizsgálat során.

Törő Balázs egyébként doktori disszertációját is a szóban forgó témából készíti. Az előadáson feltette a kérdést, vajon hányféle Balaton létezik? Eltérő turizmusstílusok látnak napvilágot: új településeket hoztak létre, új formákat, új eszméket honosítottak meg. Ezzel pedig a Balaton térségének életében az „őslakossággal” kapcsolatba lépve új minőséget, új hagyományt teremtenek.

Törő az előadás közben felhívta a figyelmet két olyan műre is, ami remekül körbejárja a szóban forgó témát: az első Schleicher Vera Kultúrfürdő című írása, amely 1821-1960 közé repíti vissza az olvasót. A másik a Fürdőzők és tursiták című írás, amely a Korallban jelent meg.

Törő rávilágított, napjainkban is hangos „csatározások” zajlanak a Balaton és térségének beépítése miatt, erre egy rendkívül szemléletes – névtelen – hozzászólás-rengeteget hozott példaként. Az emberek nagy része arra hivatkozva ellenezte a part beépítését, hogy neki éppen a víz mentén van nyaralója, de másnak ne legyen. Persze akadtak olyanok is, akik a természetes élővilág megmentésére hivatkoztak.

Törő a szőlőhegyek kapcsán a következő dilemmát vetette fel: napjainkban a szőlőhegyi kultúrtáj hasznosításának számos gyakorlata él egymás mellett, mely a szőlőhegy képének átalakulásával jár együtt. A korábbitól eltérő rendeltetésű építmények jelennek meg a szőlőhegyeken, emellett népi épületek hagyományos, illetve megváltozott funkcióval.

A szőlőhegyeken tulajdonnal rendelkező, ott gazdálkodó, a kultúrtájat munkájával alakító szőlőhegyi közösség a történelem folyamán sohasem volt homogén, sem lakóhelye, sem társadalmi jogállása, de több esetben nemzetisége, felekezete szerint sem.

Törő beszámolt a jelenség társadalmi, gazdasági kontextusairól is: legfőbb állomásai a következőképpen alakultak: 1880-90-es évek végén a szőlőterületek csökkenni kezdtek. Később, 1909-ben megjelent a vasút, az idegenforgalom térnyerésére. A második világháborút követő időszakban gazdák nélkül maradtak a présházak. Majd 1960-70-es években megjelent a víkendházas nyaralókultúra. Napjainkban inkább luxusnyaralók, lakóházak a jellemzők. Volt egy úgynevezett átmeneti időszak is, így 1963-tól gyógy- és üdülőhely a település, s számos konfliktust szült, hogy a parcellázás a termőterületek kárára ment: közös ember- és állatfürdőhelyek.

Összegezte: a szőlőhegyi kultúrtáj és az ott található javak felhasználásának lehetőségei a gyakorlat szerint láthatóan korlátlanok. A balatoni térhasználat egyik fontos eleme a szőlőhegyek birtokbavétele, melyben a nyaralókultúrának egyre fontosabb szerep jut. Előadásának második felében a Balaton közvetlen partjáról is részletesen beszélt. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.