Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása

2023. december 13. 11:51 // Forrás: Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor
Kedd délután tartották a Múzeumi Szabadegyetem sorozat legutóbbi eseményét. Törő Balázs, a múzeum néprajzos muzeológusa Eltérő balatoni életvilágok: a helyiek és a nyaralótársadalom címmel tartotta meg előadását a Laczkó Dezső Múzeumban.

Törő Balázs előadásában két jelentős témát érintett, úgy, mint a Balaton környéki szőlőhegyeket, valamint magát a Balaton-partot. A két térről szóló előadásban átfogó képet kaptunk arról, hogyan változott és alakult át egyik és másik funkciója, s milyen hatások érték azokat. A területek birtokbavétele, a táj használata, és karakterének változása is szempont volt a vizsgálat során.

Törő Balázs egyébként doktori disszertációját is a szóban forgó témából készíti. Az előadáson feltette a kérdést, vajon hányféle Balaton létezik? Eltérő turizmusstílusok látnak napvilágot: új településeket hoztak létre, új formákat, új eszméket honosítottak meg. Ezzel pedig a Balaton térségének életében az „őslakossággal” kapcsolatba lépve új minőséget, új hagyományt teremtenek.

Törő az előadás közben felhívta a figyelmet két olyan műre is, ami remekül körbejárja a szóban forgó témát: az első Schleicher Vera Kultúrfürdő című írása, amely 1821-1960 közé repíti vissza az olvasót. A másik a Fürdőzők és tursiták című írás, amely a Korallban jelent meg.

Törő rávilágított, napjainkban is hangos „csatározások” zajlanak a Balaton és térségének beépítése miatt, erre egy rendkívül szemléletes – névtelen – hozzászólás-rengeteget hozott példaként. Az emberek nagy része arra hivatkozva ellenezte a part beépítését, hogy neki éppen a víz mentén van nyaralója, de másnak ne legyen. Persze akadtak olyanok is, akik a természetes élővilág megmentésére hivatkoztak.

Törő a szőlőhegyek kapcsán a következő dilemmát vetette fel: napjainkban a szőlőhegyi kultúrtáj hasznosításának számos gyakorlata él egymás mellett, mely a szőlőhegy képének átalakulásával jár együtt. A korábbitól eltérő rendeltetésű építmények jelennek meg a szőlőhegyeken, emellett népi épületek hagyományos, illetve megváltozott funkcióval.

A szőlőhegyeken tulajdonnal rendelkező, ott gazdálkodó, a kultúrtájat munkájával alakító szőlőhegyi közösség a történelem folyamán sohasem volt homogén, sem lakóhelye, sem társadalmi jogállása, de több esetben nemzetisége, felekezete szerint sem.

Törő beszámolt a jelenség társadalmi, gazdasági kontextusairól is: legfőbb állomásai a következőképpen alakultak: 1880-90-es évek végén a szőlőterületek csökkenni kezdtek. Később, 1909-ben megjelent a vasút, az idegenforgalom térnyerésére. A második világháborút követő időszakban gazdák nélkül maradtak a présházak. Majd 1960-70-es években megjelent a víkendházas nyaralókultúra. Napjainkban inkább luxusnyaralók, lakóházak a jellemzők. Volt egy úgynevezett átmeneti időszak is, így 1963-tól gyógy- és üdülőhely a település, s számos konfliktust szült, hogy a parcellázás a termőterületek kárára ment: közös ember- és állatfürdőhelyek.

Összegezte: a szőlőhegyi kultúrtáj és az ott található javak felhasználásának lehetőségei a gyakorlat szerint láthatóan korlátlanok. A balatoni térhasználat egyik fontos eleme a szőlőhegyek birtokbavétele, melyben a nyaralókultúrának egyre fontosabb szerep jut. Előadásának második felében a Balaton közvetlen partjáról is részletesen beszélt. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Gyermekkel a strandon strandolás Gyermekkel a strandon A nyár a strandolás szezonja, a gyerekek pedig imádják a vízparti szórakozást. Azonban a szülőknek fokozottan figyelniük kell a biztonságra és a megfelelő gondoskodásra, hogy a nyaralás valóban örömteli és gondtalan legyen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy mire kell figyelni, ha gyerekkel megyünk a strandra. 2024. július 13. 18:28 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.