Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében

2024. január 9. 14:32
2024. január 1-jén ugyanúgy kelt fel a nap, mint bármikor máskor, de a magyar közigazgatásban, azon belül a kormány intézményrendszerében mégis fontos változások mentek végbe. A száraz adminisztráción kívül az egyik ilyen változás hamarosan a hétköznapi emberek életét is érintheti, ráadásul egy veszprémi politikusnak, Navracsics Tibornak kell levezényelnie.

Január 1-jétől két új minisztérium is elkezdte a munkát a kormányzatban, igaz, egyiket sem most, újonnan alapították meg. Néhány kormányzati feladatkör jött és ment, sőt újak is képbe kerültek, emiatt pedig a korábbi Gazdaságfejlesztési Minisztérium immáron Nemzetgazdasági Minisztériumként működik tovább, ezt továbbra is Nagy Márton vezeti. (Az elnevezés nem lehet ismeretlen a politikát közelebbről követők számára, ugyanis 2010-2018 között már volt egy ilyen minisztérium.)

A másik változás Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterségét érinti, a veszprémi politikus 2022-től tért vissza a magyar kormányba brüsszeli biztosi munkája után, igaz, akkor még tárca nélküli miniszterként. Ez változott meg szintén január 1-jétől, amikor létrejött a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

Az átalakításokkal a kormány az ország előtt álló kihívásokhoz igazította az adminisztrációját, mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Magyar Nemzetnek adott interjújában. De, hogy mik is lesznek ezek a kihívások, arra már a miniszterelnöknél kell keresni a választ. Orbán Viktor többször elmondta, hogy

2024 a gazdasági helyreállítás éve lesz.

Abban, hogy az inflációt már novemberre sikerült 7,9%-ra lenyomni egyetértés van, hogy a Nagy Márton vezette minisztériumnak nagy szerepe volt, de ami talán még fontosabb, hogy 2023 utolsó negyedévében a magyar gazdaság produkálta az egyik legnagyobb bővülést az EU-ban. Ahhoz pedig, hogy megtartsák a magyar gazdaságot ezen a növekvő pályán, további hatásköröket rendeltek az immáron Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Így került át például a külügytől az űripar, a Miniszterelnöki Kabinetirodától a turizmus, vagy éppen az Agrárminisztériumtól a kereskedelem a csúcsminisztériumra felduzzasztott NGM-hez.

A cél az volt, hogy egy irányítás alá kerüljön az összes olyan szektor, ami közvetlen hatással van a magyar gazdaságra, így pedig gyorsabban és dinamikusabban lehet reagálni a különböző gazdasági folyamatokra. „A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet, illetve a mostani európai válság nem múlik el, hanem azt kormányzati eszközökkel le kell küzdeni, ezért elengedhetetlen egy széles hatáskörrel rendelkező olyan minisztérium, amilyen a Nemzetgazdasági Minisztérium” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Érdekesség, hogy az NGM a közpolitikai feladatok mellett tudományos feladatot is kapott, ezentúl ez a minisztérium végzi a különböző makrogazdasági elemzéseket, amelyek megalapozzák a nemzetgazdaságot érintő kormányzati döntéseket. Ennek élére Suppan Gergelyt igazolta le a kormány. A „sztárközgazdászként” is emlegetett szakember évtizedeket töltött a banki szektorban, az ő nevéhez szokták kapcsolni a legpontosabb gazdasági előrejelzéseket, amik innentől kezdve közvetlenül lesznek becsatornázva a kormányhoz.

Navracsics Tibor eddig tárca nélküli miniszterként dolgozott a területfejlesztésért, mellette pedig rá hárultak olyan feladatok is, mint a Magyarországnak jogosan járó uniós források folyósításáért végzett brüsszeli tárgyalások lefolytatása. Ahogy a tavalyi év végén kiderült, ez utóbbi sikeres volt és az EU hosszú tárgyalások és politikai viták után 10,4 milliárd eurót már elküldött Magyarországnak, a közeljövőben pedig várhatóan a többi forrás is érkezik.

Ahogy azt már korábban írtuk, az átalakításokkal az aktuális kihívásokra reagál a Kormány, de a kihívások mellett lehetőségek is adódtak 2024-re azzal, hogy érkeznek az uniós források, amelyek felhasználásáért Navracsics minisztériuma lesz a felelős, tehát kulcskérdés lesz, hogy mennyire tudják hatékonyan a fejlesztésekre fordítani ezeket a forrásokat.

Ez az egyik olyan új feladatkör, ami megkövetelte az apparátus felállítását. Abból, hogy az első hírek már december elején elkezdtek érkezni a minisztérium szervezéséről, sejteni lehetett, hogy a brüsszeli tárgyalások jól haladnak, bár akkor még nem volt hivatalos döntés a pénzek folyósításáról.

Fotó: MTI/Máthé ZoltánFotó: MTI/Máthé Zoltán

Navracsics Tibor minisztériumának nevében megjelenik a „közigazgatás is”, ami szintén nem véletlen, ugyanis az eddig a Miniszterelnökséghez – Gulyás Gergelyhez – tartozó terület átkerült ide. A veszprémi politikus egyébként 2010-2014 között már felelt ezért a területért, sőt ezekben az években alakították ki az azóta is jól működő kormányablak-rendszert.

Ezeken kívül ő felel majd az önkormányzatokért és a közbeszerzések területéért is, mint új feladatkörök.

ifj. Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy bár a feladatkörök változtak több esetben, személyi csere nem történt a kormányzatban, szóval bármilyen spekuláció a hatalmi pozíciók átrendeződését tekintve téves, csupán a kormányzati munka racionalizálásáról van szó.

Az új minisztériumok felállása mellett volt még 2024 elején egy politikusi bejelentés, amire többen felkapták a fejüket. Lázár János építési és közlekedési miniszter a közösségi médiában tette közzé, hogy lezár egy korszakot. Ezalatt viszont nem azonnali lemondását értette, csupán azt közölte már jó előre, hogy 2026-tól nem indul egyéni körzetében, Hódmezővásárhelyen képviselőnek. Azt viszont hozzátette, hogy politikai pályafutását nem fejezi be és továbbra is az Alföldért és Hódmezővásárhelyért fog dolgozni, ahol most még Márki-Zay Péter a polgármester, de az ő sorsáról is döntenek a választók idén június 9-én az önkormányzati választáson.

Kapcsolódó cikk
Megszűnnek a hagyományos bérletek, átalakulnak a kedvezmények, jön a napijegy a Volánnál és a MÁV-nál
Március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek.
Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.