Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Kitűnő költő, de nem népét vezető vátesz

2024. január 17. 14:26
Endrődi Sándorra emlékeztek kedden, a költő születésének évfordulóján.

Sokunknak a vezérelvűség, az iránymutatás juthat az eszünkbe a tizenkilencedik és a huszadik századi költőkről. Az 1850-ben született Endrődi bár haladó volt, de nem forradalmár.

Vannak, akik a nevét sem ismerik, csupán a lakótelepről, noha Arany János halála és Ady Endre megjelenése között őt tartották a legnagyobb magyar költőnek.

A szobránál kedd délután emlékeztek meg, ahol Heiter Sándor mondott beszédet, a költő születésének 174. évfordulóján. Heiter kiemelte: Endrődi szívós szorgalmával összeállított könyve, a Petőfi napjai a magyar irodalomban a mai napig nélkülözhetetlen forrásmű, csak úgy, mint A magyar költészet kincsestára című antológia. Ezen irodalomtörténeti alkotások mellett egyéni hangú költészete is kiemelkedő volt. Ismerte és szerette a magyar irodalmat, mindig igyekezett igazságot szolgáltatni a fel nem ismert, vagy félreismert értékeknek.

Kortársai elismerték, komolyan vették, noha nem tartozott egy irodalmi körbe sem, így senkinek nem lehetett szívügye.

Az 1849 utáni elnyomatás idején született és nőtt fel, méghozzá olyan művelt családi körben, ahol egy életre magába szívta a lelkesedését Kossuthért. Verseiben képes volt kísérteties lenni, és szójátékos. Új megfogalmazásban szólaltak meg azok a témák, amelyek őstémák a költészetben, úgy, mint a szerelem, a haza, az emberiség.

Heiter Sándor felhívta a figyelmet arra: a mi feladatunk, hogy méltó módon emlékezzünk rá, és cél elérni, hogy példaként szolgálhasson a ma emberének.

Sz. Csordás ÉvaSz. Csordás Éva

A költő több versét Sz. Csordás Éva szavalta el, elmélyítve ezzel is a költő világát a megemlékezőkben. Az összejövetel végén elhelyezték az emlékezés koszorúit, többek között Halmay Gábor képviselő Veszprém város nevében, Heiter Sándor és Szöllősi Mihályné a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör nevében, valamint Sebő József és Farkasné Molnár Csilla a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata részéről.

Endrődi Sándor: ÉN VOLTAM?...

Én voltam az a nyugtalan gyerek,
Ki egykor annyi álmot kergetett,
S szentül hivé: mit érez, gondol, az
Mindennél igazabb igaz?!

Én voltam az a szilaj, vad legény,
Ki szenvedélye zúgó tengerén,
Szívét tépdesve száguldozta át
Az örvényt meg az éjszakát?!

Én voltam az a dacos férfi, én,
Ki egykor az egeket döngetém,
És a világot tettvággyal teli,
Újjá véltem teremteni?!...

Mintha kiégtem volna teljesen,
El-eltünődöm szenvedélytelen;
Fölöttem hideg téli csillagok...
Vihar voltam, most csend vagyok.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.