Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kép mögött az ember

2024. január 21. 16:53
Huszonkettedik, valamint tizenkettedik alkalommal hirdetett pályázatot a Pannónia Fotószalon és a Pannónia Diaszalon, melynek győztes művei február 11-ig tekinthetők meg a Veszprém Agórában.

A tárlaton összesen több mint százötven kép tekinthető meg, és ez még mindig csekély mennyiség ahhoz képest, amennyiből a zsűri válogathatott: összesen 1255 pályamű érkezett be a tavaly meghirdetett pályázatra, amelyből a Fotószalon esetében 61-et, míg a Diaszalon esetén 91 darabot fogadott el a zsűri.

A nagyszámú érdeklődés nem véletlen: egyrészt egyre többen alkotnak, másrészt egy jó bejáratott fotópályázatról van szó, Magyarország egyik legrégebbijéről. A Pannónia Fotószalont – illetve a Pannónia Fotófórumot – még 1978-ban alapította hét dunántúli fotóklub, amelybe 2008 óta határon túli magyar vagy magyar tagságú fotósokat, klubokat is bevonnak. A szalon a kezdetek óta szervez fotópályázatot és kiállítást – általában biennálészerűen –, amelyek közül a mostani minden szempontból a legek éve volt: nemhogy ennyi pályamű nem érkezett be soha korábban, de ennyi alkotóközösségtől sem érkezett – előbbire 25, utóbbira 16 alkotócsoporttól –, és soha nem volt ilyen könnyű lebonyolítani, hiszen mindenki első szóra jött és segített – mondta el Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője, a MAFOSZ alelnöke a kiállítás szombati megnyitóján.

Horváth Imre, a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) elnöke, a zsűri tagja az elbírálás kapcsán úgy fogalmazott, ő személy szerint mindig azt keresi, a kép mögött hol van az ember. „Ha úgy tetszik, engem nem a kép érdekel, hanem az ember. Az, ami nincs rajta a képen. Egy kép elkészítését rengeteg minden befolyásolja: a fotóművészeti tanulmányok, az adott élethelyzetek, amiket az alkotója megél, a különböző művészeti hatások és még sok minden. Éppen ezért én mindig azt keresem, hogy az az ember tud-e olyat mutatni, amit még nem látott, ami különleges, ami egyedi, és ezt tanácsolom mindig a pályázóknak is: hogy a különlegeset és az egyedit keressék.

A kiállított művek szerencsére elég széles látószöget fognak be, páratlan természeti pillanatokról, az emberi sebezhetőségről, összetartozásról, hitről, múzsákról és belső harcokról, s még megannyi másról.

A díjakat átadó Ovádi Péter, országgyűlési képviselő szerint ezek is jól bizonyítják, Veszprém és környéke valóban mennyire gyönyörű, de még inkább rámutatnak az itteni erős közösségekre, amelyek összetartanak bennünket és mint térséget is kiemelnek. Ilyen többek között a Bakony Fotóklub is, amely évek óta szervezőként is jelen van a Szalon kiállításain, így a képviselő köszönetét fejezte ki a pályázók mellett Mátyus Károlynak is proaktivitásáért és innovativitásáért.

A XXII. Pannónia Fotószalon és a XII. Pannónia Diaszalon legjobb művei:

Pannónia Fotószalon:

1. hely: Csörögi Dóra: Napóra
2. hely: Tonomár Mónika: A kovács és a felesége
3. hely: Maja Tomić: Morning
Veszprém Megyei Jogú Város különdíja: Vladeta Milojevic: Homage to Roden
Fotoplus Kft. különdíja: Tóth Judit: Pentele híd
Szabó Béla EFIAP, E-MAFOSZ/g különdíja: Varga Szilárd: Újjászületés – 8×10 inch ambrotípia

Pannónia Diaszalon:

1. hely: Soltész Boglárka: Addiction
2. hely: Tonomár Mónika: Tájkép lóval
3. hely: Lángh Gábor: Egyensúly
Veszprém Megyei Jogú Város különdíja: Vladeta Milojevic: Szemtől szemben
Fotoplus Kft. különdíja: Major Lívia: Kölcsönkapott fény
Szabó Béla EFIAP, E-MAFOSZ/g különdíja: Nagy Erika: Jégmadár

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.