Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

A kultúra, ami felemeli a várost

2024. január 23. 14:37
A Veszprémi Petőfi Színház összművészeti gálával kedveskedett a kultúrakedvelőknek január 22-én, a magyar kultúra napján.

Hamar elfogytak a jegyek az estre, hívta fel a figyelmet Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere, ez is mutatja, hogy az embereknek különös érdeklődéssel vannak ma a kultúra iránt, s Kellerné ígéretet tett, hogy folyamatosan jelentkeznek majd újabb és újabb kulturális élményekkel.

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját – kezdte beszédét az igazgatóhelyettes, majd folytatta: 201 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Nyitásként a vers kivetítése után az egész ház egyszerre szavalta el a művet. Rendhagyó kezdeményezés volt, mely végül katartikus pillanatokat szült.

Porga Gyula polgármester is felszólalt. Mint elmondta: több millió magyar ünnepli a magyar kultúra napját szerte a világon, Veszprémben viszont most még különlegesebb ez az időpont, hiszen pontosan évvel ezelőtt, egy rendkívül színvonalas nyitórendezvénnyel indítottuk útjára a kulturális évadot. A polgármester hozzátette: néhány hete Athénban továbbadták a stafétát, de a kulturális főváros mibenléte jó eséllyel továbbra is megmutatkozik, annál is inkább, mert a város hosszútávon gondolkodott a program kapcsán.

Porga elmondta: a kultúra felemeli a várost, így történet ez Veszprémben, ahol számos új szolgáltatás jelent meg, ahol infrastrukturális fejlődések mentek végbe, mert a város a legszélesebb értelemben tudta megfogalmazni a kultúra jelentését. Veszprémnek fontos volt, hogy a városlakók között mélyebb kapcsolat alakuljon ki, s a polgármester ma is arra biztat, tegyünk meg mindent a kultúránkért, hogy Veszprém minél jobb hely legyen.

A beszéd után a műsor következett, amelyben nemcsak a Veszprémi Petőfi Színház művészei okoztak boldog pillanatokat a közönségnek. A néptánctól kezdve a bohócmutatványon át az operett műfajáig széles spektrumú összművészeti gálát tartott a teátrum, s a célt, hogy méltó módon ünnepeljenek, azt hiszem minden jelenlévő nevében mondhatom, jócskán teljesítették.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.