Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
26°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
26°C

A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki

2024. január 24. 21:43
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás.

Idén még számos ünnepi rendezvény lesz a városban, amely az egyetem születésnapja köré épül, a rendezvénysorozat első állomása a kiállításmegnyitó volt. A tárlat a Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény válogatása. A kiállítás február 29-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A kiállításmegnyitón az intézmény rektora, Gelencsér András egy kisebb áttekintéssel is szolgált az egyetem éveiről. Mint mondta, a kiállítás bizonyára nagyon sok embert érdekel, hiszen a városlakók nagy része valamilyen módon kötődik az egyetemhez.

Gelencsér humorosan hozzátette: az intézmény lehetne idősebb, mint 75, s akár az ország legrégebbi egyetemeként is tiszteleghetne, hiszen Veszprémben működött a káptalani főiskola, Magyarország első, XIII. századi felsőoktatási intézménye.

Aztán jött a hosszú évszázados csend, nem volt tehát folytonos az egyetemi jelenlét a városban, így valójában a második világháború utánra tehető az egyetem megszületése. Az eltelt 75 év alatt sok minden történt, nevet változtatott az intézmény, mára viszont már nem csupán Veszprém városában működnek a képzései, ráadásul számos olyan képzési formája van, amely az országban is egyedülálló, éppen ezért mindenféle tájról érkeznek hallgatók, sőt, külföldi tanulókból sincs hiány.

A rektor rávilágított: büszke arra, hogy egy kukoricaföldön létrejött intézmény, amit eredetileg nem is egyetemnek szántak, végül oktatási intézménnyé lehetett. Ma öt városban működik az egyébként öt kar, és doktori iskolával is rendelkezik. Ezen 75 év alatt soha nem volt főiskola, mindig teljesítették az egyetemi lét meghatározott kritériumait.

A kukorica helyett tehát végül egyetem termett – foglalta össze viccesen Gelencsér, mert a második világháború után a huszonnyolcéves Polinszky Károly megbízást kapott az intézmény alapítására. A sikeres repülőrajtot az akkori politikai helyzetnek is köszönhetjük, hiszen például a Budapesti Műszaki Egyetemről a politikailag nem kívánatos személyeket Veszprémbe küldték, s „csak” itt kaptak lehetőséget. Rögtön magas színvonalon indult tehát az egyetem működése.

Gelencsér kiemelte még a hetvenes éveket is, hiszen az volt az az időszak, amikor az egyetem jelentősen újítani tudott képzési szerkezetén, például 1973-ban, amikor még senki nem beszélt a környezetvédelemről, létrehozták a környezetvédelmi szakmérnök képzést, ami egyedülálló volt az országban.

Az egyetem hetvenötévének bemutatása egész évben terítéken lesz, jól láthatóvá válik az ív, amit ez idő alatt az intézmény befutott.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem A Siki nevű Dolphin 26 típusú vitorlást hétfőn avatták fel a balatonalmádi Nereus Park Hotel kikötőjében. 2024. július 16. 12:15 Pro Meritis díjjal ismerték el dr. Domokos Endre munkásságát Pro Meritis díjjal ismerték el dr. Domokos Endre munkásságát Az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Dr. Domokos Endre Gábor részére Pro Meritis érmet adományozott a polgármester. A díjat a Pannon Egyetem Mérnöki Karának csütörtöki diplomaosztóján vehette át. 2024. július 12. 12:29 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.