Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki

2024. január 24. 21:43
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás.

Idén még számos ünnepi rendezvény lesz a városban, amely az egyetem születésnapja köré épül, a rendezvénysorozat első állomása a kiállításmegnyitó volt. A tárlat a Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény válogatása. A kiállítás február 29-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A kiállításmegnyitón az intézmény rektora, Gelencsér András egy kisebb áttekintéssel is szolgált az egyetem éveiről. Mint mondta, a kiállítás bizonyára nagyon sok embert érdekel, hiszen a városlakók nagy része valamilyen módon kötődik az egyetemhez.

Gelencsér humorosan hozzátette: az intézmény lehetne idősebb, mint 75, s akár az ország legrégebbi egyetemeként is tiszteleghetne, hiszen Veszprémben működött a káptalani főiskola, Magyarország első, XIII. századi felsőoktatási intézménye.

Aztán jött a hosszú évszázados csend, nem volt tehát folytonos az egyetemi jelenlét a városban, így valójában a második világháború utánra tehető az egyetem megszületése. Az eltelt 75 év alatt sok minden történt, nevet változtatott az intézmény, mára viszont már nem csupán Veszprém városában működnek a képzései, ráadásul számos olyan képzési formája van, amely az országban is egyedülálló, éppen ezért mindenféle tájról érkeznek hallgatók, sőt, külföldi tanulókból sincs hiány.

A rektor rávilágított: büszke arra, hogy egy kukoricaföldön létrejött intézmény, amit eredetileg nem is egyetemnek szántak, végül oktatási intézménnyé lehetett. Ma öt városban működik az egyébként öt kar, és doktori iskolával is rendelkezik. Ezen 75 év alatt soha nem volt főiskola, mindig teljesítették az egyetemi lét meghatározott kritériumait.

A kukorica helyett tehát végül egyetem termett – foglalta össze viccesen Gelencsér, mert a második világháború után a huszonnyolcéves Polinszky Károly megbízást kapott az intézmény alapítására. A sikeres repülőrajtot az akkori politikai helyzetnek is köszönhetjük, hiszen például a Budapesti Műszaki Egyetemről a politikailag nem kívánatos személyeket Veszprémbe küldték, s „csak” itt kaptak lehetőséget. Rögtön magas színvonalon indult tehát az egyetem működése.

Gelencsér kiemelte még a hetvenes éveket is, hiszen az volt az az időszak, amikor az egyetem jelentősen újítani tudott képzési szerkezetén, például 1973-ban, amikor még senki nem beszélt a környezetvédelemről, létrehozták a környezetvédelmi szakmérnök képzést, ami egyedülálló volt az országban.

Az egyetem hetvenötévének bemutatása egész évben terítéken lesz, jól láthatóvá válik az ív, amit ez idő alatt az intézmény befutott.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.