Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már a medvék sem értik teljesen az időjárást

2024. február 2. 21:55
Nincsenek könnyű helyzetben manapság a medvék sem, ha meg akarják jósolni, meddig tart ki a tél: a Veszprémi Állatkert fekete macijai ugyan tettek már egy sétát a kifutójukban, de sokáig töprengtek, megéri-e otthagyni a meleg barlangjukat.

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a népi hiedelem szerint pedig ha ezen a napon a medve téli álmából felkelve és a barlangból kibújva meglátja árnyékát, inkább gyorsan visszamenekül szenderegni, mert még hosszú lesz a tél. Ám ha napsütés helyett zimankó fogadja, a tél hamarosan véget ér: csak úgy tesz, mintha még nagyon maradni akarna, de valójában a hó, a hideg, a fellegek és a förgetegek a búcsút takarják, egy utolsó kacérkodást. Ilyenkor a medve is kint marad, mert tudja, nemsokára jön a tavasz.

Modern műszerek és meteorológiai fejlődés ide vagy oda, a népi bölcsességbe és az állatokba vetett hit még nem veszett ki belőlünk: a legtöbb állatkertben 2024-ben is kitüntetett figyelmet kapnak a macik ezen a napon.

Nincs ez másként a veszprémi zooban sem, ahol évtizedes hagyománya van a medvelesnek: ezúttal a Simonyi Általános Iskola 3/a és 4/b osztályosai látogattak ki az intézménybe, hogy versekkel és énekkel, no meg egy-egy finom gyümölcstortával köszöntsék az észak-amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban őshonos fekete macikat. Utóbbiak végül még álmos szemekkel, de meg is jelentek, aztán némi töprengés és vonakodás után – hiszen az időjárás meglehetősen csalafinta volt ezen a napon, egyik pillanatban sütött a nap, a másikban elborult az ég – úgy döntöttek, mégsem mennek vissza a barlangba: egy kis nyújtózkodás, vakaródzás és reggeli torna után nekiláttak a gyümölcstorták elfogyasztásának a gyerekek nagy örömére, akik Csizmadia Károly zoopedagógustól azt is megtudhatták, őseink állatbőrbe bújt istenekként tisztelték a medvéket, s úgy vélték, az ezen a napon született bocsok a természet újjászületését jelképezik.

Az állatkertben egyébként nem csak a medvék háza táján volt nagy a sürgölődés: Török László igazgatótól megtudtuk, a téli időszak sem telik eseménytelenül, a zoo 800 lakójáról ilyenkor is gondoskodni kell, főleg a melegigényes állatok igényelnek több törődést. Emellett készülnek már a tavaszra is: zajlik a kifutók felújítása, festése, a talajcsere.

Kapcsolódó cikk
Amiről az időjárás mesél - a medvének igaza van
Az időjós medve legendája a mai napig él, de vajon ki volt először az, aki megfigyelte az állat jós képességeit és papírra vetette a tanulságokat? Kovács Győző meteorológus és helytörténeti kutató legújabb írásából ez is kiderült.
Bertalan Melinda
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.