Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C

Már a medvék sem értik teljesen az időjárást

2024. február 2. 21:55
Nincsenek könnyű helyzetben manapság a medvék sem, ha meg akarják jósolni, meddig tart ki a tél: a Veszprémi Állatkert fekete macijai ugyan tettek már egy sétát a kifutójukban, de sokáig töprengtek, megéri-e otthagyni a meleg barlangjukat.

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a népi hiedelem szerint pedig ha ezen a napon a medve téli álmából felkelve és a barlangból kibújva meglátja árnyékát, inkább gyorsan visszamenekül szenderegni, mert még hosszú lesz a tél. Ám ha napsütés helyett zimankó fogadja, a tél hamarosan véget ér: csak úgy tesz, mintha még nagyon maradni akarna, de valójában a hó, a hideg, a fellegek és a förgetegek a búcsút takarják, egy utolsó kacérkodást. Ilyenkor a medve is kint marad, mert tudja, nemsokára jön a tavasz.

Modern műszerek és meteorológiai fejlődés ide vagy oda, a népi bölcsességbe és az állatokba vetett hit még nem veszett ki belőlünk: a legtöbb állatkertben 2024-ben is kitüntetett figyelmet kapnak a macik ezen a napon.

Nincs ez másként a veszprémi zooban sem, ahol évtizedes hagyománya van a medvelesnek: ezúttal a Simonyi Általános Iskola 3/a és 4/b osztályosai látogattak ki az intézménybe, hogy versekkel és énekkel, no meg egy-egy finom gyümölcstortával köszöntsék az észak-amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban őshonos fekete macikat. Utóbbiak végül még álmos szemekkel, de meg is jelentek, aztán némi töprengés és vonakodás után – hiszen az időjárás meglehetősen csalafinta volt ezen a napon, egyik pillanatban sütött a nap, a másikban elborult az ég – úgy döntöttek, mégsem mennek vissza a barlangba: egy kis nyújtózkodás, vakaródzás és reggeli torna után nekiláttak a gyümölcstorták elfogyasztásának a gyerekek nagy örömére, akik Csizmadia Károly zoopedagógustól azt is megtudhatták, őseink állatbőrbe bújt istenekként tisztelték a medvéket, s úgy vélték, az ezen a napon született bocsok a természet újjászületését jelképezik.

Az állatkertben egyébként nem csak a medvék háza táján volt nagy a sürgölődés: Török László igazgatótól megtudtuk, a téli időszak sem telik eseménytelenül, a zoo 800 lakójáról ilyenkor is gondoskodni kell, főleg a melegigényes állatok igényelnek több törődést. Emellett készülnek már a tavaszra is: zajlik a kifutók felújítása, festése, a talajcsere.

Kapcsolódó cikk
Amiről az időjárás mesél - a medvének igaza van
Az időjós medve legendája a mai napig él, de vajon ki volt először az, aki megfigyelte az állat jós képességeit és papírra vetette a tanulságokat? Kovács Győző meteorológus és helytörténeti kutató legújabb írásából ez is kiderült.
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. tegnap 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.