Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C

Mi állhat a megemelkedett veszprémi lakásárak mögött?

2024. február 6. 14:19
A kézzelfogható eredmények mellett a különböző statisztikák is azt támasztják alá, hogy jelenleg Veszprém városban és vármegyében emelkedik leginkább az életszínvonal országos szinten. A Duna House PR és elemzési vezetője portálunknak nyilatkozva több érdekes piaci trendre is felhívta a figyelmet.

A KSH Ingatlanadattár 2022-es kimutatása szerint a fővárost leszámítva Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegye után a negyedik legdrágább terület volt az országon belül Veszprém vármegye, ahol az összes ingatlantípust beleszámítva 488 ezer forintos átlagos árat kellett fizetniük a vásárlóknak négyzetméterenként. „A Duna House értékesítési adatai szerint annak ellenére, hogy mintegy 20%-kal esett vissza a vármegyében zárult eladások mennyisége 2022-höz képest, így is az egyik legjelentősebb, 27%-os áremelkedést követően, 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral zárta a tavalyi évet a Veszprém székhelyű vármegye. Az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt, ugyanakkor ezért az összegért 8 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres otthonokat szerezhettek itt a vevők.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

„A vármegyei átlagárra egyértelmű hatással van a Balaton közvetlen közelében elhelyezkedő települések népszerűsége, amelyek közül jó pár a Falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésnek számít, tehát az itt letelepedők számára nem csak a CSOK Plusz, de a Falusi CSOK által kínált kedvezmények és támogatások is segítik majd idéntől az otthonteremtést.” – folytatta a szakértő.  Négyzetméterárak tekintetében a vármegye legkiemelkedőbb városának számít Tihany, ahol a 2022-es KSH adatok szerint megközelítette az 1,4 millió forintot az átlagos négyzetméterár, az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján pedig 2023-ban már 1,6 millió forint körül alakult az átlag négyzetméterenként. Az idei év és a település Falusi CSOK-os érintettsége pedig még feljebb tornázhatja majd az így is főváros szintű árakat.

Jelentős kiadást jelent az ingatlanvásárlók számára az otthonteremtés Csopakon, ahol az ingatlanközvetítő által értékesített ingatlanok adatai alapján 1,5 millió forint volt 2023-ban a négyzetméterenkénti átlag, a harmadik legdrágábbnak számító Balatonfüreden pedig millió körüli értékkel zárta az évet a helyi ingatlanpiac.

A Duna House értékesítési adatai szerint a vármegyében lezajlott összes ingatlantranzakció harmada, 33%-a zárult a vármegye székhelyén. A királynék városában a KSH 2022-es adatai szerint 657 ezer forintba került egy négyzetméter, ehhez képest az ingatlanközvetítő 2023-as eladásai alapján számított átlag 10%-kal enyhébb, 588 ezer forintos árszintet mutat négyzetméterenként. Veszprémben a legkeresettebb ingatlantípus 45%-kal a panel volt 2023-ban, amelyért 2022-ben 609 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként a KSH szerint, míg a Duna House adatai 2023-ra 570 ezer forintos átlagot mutatnak.

Aki veszprémi panellakásra szerződött, átlagosan 31,5 millió forintot költött, amelyért 55 négyzetméteres, élhető alapterülettel rendelkező ingatlant kaphatott. A második legkedveltebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt tavaly, amelyet 661 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni átlagosan, az ingatlanméret 60 négyzetméter körül alakult, egy ilyen lakás átlagosan 39,3 millió forintért volt kapható. Családi házra az ügyfelek 17%-a szerződött, ők 493 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméter körüli ingatlanokat vásároltak, amely 48,8 millió forintos kiadást jelentett számukra tavaly.

Benedikt Károly a Vehir.hu megkeresésére elmondta, Veszprém az elmúlt 3-5 évben folyamatosan az országos élmezőnyben szerepel, a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa program eredményei pedig tovább erősítették ezt a pozícióját. A piaci trendekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, az ingatlanárak felfelé mindig gyorsabban változnak, mint lefelé, így a mostani előrejelzések szerint, akik az ingatlanpiacon szeretnének mozgolódni, ezekkel az árakkal kell kalkulálniuk. Sőt, elképzelhető, hogy országosan, így Veszprémben is némileg még tovább fognak emelkedni az árak, vagy stagnálás áll be, de csökkenésre aligha lehet számítani a vármegyében.

A Duna House elemzési vezetője külön kiemelte, hogy Szentendre mellett Veszprémben az egyik legmagasabb a panellakások négyzetméterára, ez pedig összefügg a helyben tapasztalható szolgáltatások és életszínvonal minőségével. 

Korábbi cikkünkben arról írtunk, milyen lehetőségei vannak egy átlagfizetésből élő embernek a lakáshitelek világában.

Kapcsolódó cikk
Tényleg lehetetlen lenne saját lakáshoz jutni?
Az infláció lelassult, a kamatok elkezdtek csökkeni, a bérek ezzel szemben emelkedést mutatnak Magyarországon, így pedig ismét sok fiatal esetében lett realitás, hogy saját lakáshoz jusson. A hivatalos béradatok alapján elkészült az a számítás, ami megmutatja, hogy mekkora banki kölcsönre, ebből pedig mekkora lakásra számíthatnak az átlagkeresetből élők.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.