Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Ősbemutatók és világpremier a Pannon Várszínházban

2024. február 10. 14:18 // Forrás: FotóK. Pannon Várszínház
Még épp hogy csak elkezdődött a 2023/24-es évad második fele a Pannon Várszínházban, a teátrum azonban félig már a jövőre koncentrál: elkészült a 2024/25-ös évad terve, amelynek egyes darabjait még ebben a félévben láthatjuk.

Huszonhárom éves fennállása alatt a Pannon Várszínház mindig is élen járt abban, hogy bátran nyúlt itthon eddig még nem játszott darabokhoz. Nem lesz ez máshogy a jövőben sem: még ebben az évadban és a következőben is három-három ősbemutatót láthat a közönség, sőt, utóbbiak között olyan előadás is akad, ami a világon is először debütál ilyen formában.

Ez a Bestseller, Peter Quilter komédiája, melynek előbemutatója március 23-án lesz a Tavaszi Fesztiválon. A fikció és a valóság határvonalán táncoló darabban az írás néha könnyekkel, néha kínnal, néha eufóriával fűszerezett folyamatába is betekinthetünk, miközben rájövünk, hogy a legjobb szerző még mindig az élet. Az előadást Szelle Dávid rendezi, és a világon is most először lesz látható háromszereplős változatban, a premierre pedig maga a szerző is igyekszik majd ellátogatni – ígérte Vándorfi László igazgató.

A jövő évadban egyébként rendesen meg lesznek mozgatva a rekeszizmaink: az öt bemutató szinte mindegyike komédia.

A 2024/25-ös évad bemutatói:

Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja – előbemutató: 2024. június
Bestseller – előbemutató: 2024. március 23.
Kulcskeresők – előbemutató: 2024. június
Jászai Mari feltámasztása – 2025. február
Játék a kastélyban – 2025. április

Örkény István halálának 45 éves évfordulójának apropóján jön a Kulcskeresők, a főszerepben Gazdag Tiborral. A színésznek nem ismeretlen a terep, 1994 óta játszott Veszprémben kisebb-nagyobb megszakításokkal Vándorfi László vezetése alatt, s a pilóta szerepét is eljátszhatta volna már korábban, akkor azonban nemet mondott a felkérésre, mondván túl fiatal hozzá, ezúttal azonban nem volt „felmentés”.

Az ősbemutatók sorát gazdagítja a Hrutka Róbert – Kovács Dominik – Kovács Viktor trió által jegyzett Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Bár a neves zenész, zeneszerző számára sem ismeretlen a Pannon Várszínház (Grecsóval együtt ő a szerzője a Stop című előadásnak), mégis igazi kuriózum, hogy elvállalta a darab zenéjének megkomponálását, a műfajban szerzett negatív tapasztalatai miatt ugyanis korábban úgy döntött, nem ír újra dalokat musicalhez. Mégsem így lett, a Pablo és Picasso pedig reményei szerint egy olyan minden korosztály számára élvezetes előadás lesz, amely több évadot is megér majd.

A Kovács ikrek által írt történet középpontjában egy kisfiú, Szegfű Alex áll, akit a környezete Picassonak nevez, és aki meglehetősen nehezen boldogul az iskolában, a rajzolásban és a festészetben azonban kiemelkedő tehetséget mutat. Új formákat keres a szürke hétköznapokban, így kerül kapcsolatba egy mesei, csodákkal teli állatvilággal. Az előadás első részében Picasso boldogulását láthatjuk az állatvilágban, ahol megismerkedik Pabloval, az orrszarvúval is, a második részben pedig az állatok embervilágban való boldogulása kerül fókuszban, s közben az is kiderül, milyen sok a hasonlóság köztünk, mennyire azonosok például a konfliktusaink.

Az alkotófolyamat január elején már elkezdődött, a tervek szerint pedig a színház online és offline fórumokon folyamatosan hírt ad majd a készülő produkcióról, bemutatva az állat- és emberszereplőket, előbbiekhez kapcsolódva pedig egy gyermekrajz-pályázatot is hirdetnek a Kárpát-medencében, hogy a gyerekek is inspirálhassák az alkotókat.

Ugyancsak szép vállalásnak ígérkezik a Márton László szövege alapján készülő Jászai Mari feltámasztása című komédia. A Covid idején játszódó színműben a középiskolai színjátszó szakkört vezető Viktória ötlete alapján egy közös dráma írására készülnek a gyerekek a legendás színésznő életéről, akivel a történet előrehaladtával a tanárnő egyre inkább azonosulni kezd, ahogy fontosabb szerepeit, köztük Médeia alakítását tanulmányozza. Márton László elmondta, a művet kifejezetten a teátrum felkérésére, hat szereplőre írta, s számára is meglehetősen izgalmas volt a kérdés, hogyan lehet egy ilyen ikonikus személyiséget megeleveníteni a mai korban.

Az ősbemutatókra olyan sokat nem is kell egyébként várni, akárcsak a Bestseller, a Pablo és Picasso, valamint a Kulcskeresők is látható lesz már egy-egy alkalommal a nyár elején.

Unatkozni tehát nem fogunk, bár ez nem is lenne jellemző a Pannon Várszínházra: ahogy Halmay Gábor önkormányzati képviselő rámutatott a sajtótájékoztatón, a teátrum az egyik legaktívabb intézmény volt az EKF ideje alatt is, igyekeznek élni minden lehetőséggel.

Ráadásul márciusban jön a Tavaszi Fesztivál is: március 2. és június 2. között összesen kilenc előadásra válthatunk jegyet, amelyek közül hármat most utoljára láthat a közönséget, így A szív hídjait, a Valahol Európábant és a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsbant.

Bertalan Melinda
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.