Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyughatatlan Veszprém

2024. február 19. 22:02
Még visszhangzik a tapsvihar az EKF év után Veszprémben, de a polgármester már becélozta az újabb cím megszerzését. A kultúra fővárosa után egy másik területen is európai élmezőnybe kerülhet Veszprém. Kérdés, hogy mennyire testhezálló ennek a címnek a karaktere a veszprémieknek.

Az EKF-ben a legnagyobb kockázat nem is feltétlenül az volt, hogy majd nem készülnek el a beruházások, nem lesznek elég nívósak a kulturális programok. Sokkal inkább az, hogy a veszprémiek nem teszik magukévá. Ekkor pedig hiába születnek látványos kiadványok a veszprémi EKF sikereiről, akik miatt egyáltalán megpályázták a címet, csak legyintenek rá.

A polgármester tehát kockáztatott, amikor belevágott a projektbe. Kockáztatta, hogy kiderül, városvezetőként mennyire ismeri a veszprémi néplelket. Végül kiderült: ismeri.

Pedig a hitetlenkedő hangok sokáig ott voltak a veszprémi levegőben. Érdekes jelenség volt ez, hiszen a város ezeréves történelme bőven adhatott volna okot a bizakodásra.

Uralkodóról uralkodóra, püspökről püspökre követték egymást az olyan emberek, akik nem feltétlenül a „jól van az úgy, ahogy van” mentalitást tették magukévá. Még a rettegett kommunista pártvezér, Pap János is a maga módján innovatívan állt hozzá Veszprém fejlesztéséhez, az viszont már más lapra tartozik, hogy bár ne tette volna.

A rendszerváltáskor viszont mintha megtorpant volna ez a lendület, Veszprém pedig kezdett belekényelmesedni ezeréves történelmének állóvízébe. Ezzel pedig erőt nyert a kishitűség is az emberek egy részében, aminek az EKF-fel sikerült egy komoly tüdőlövést bevinni. Most pedig lehet, hogy elérkezett a kegyelemdöfés ideje.

2024. január 1. óta már az EKF-év is történelem, az viszont már most látszik, hogy a polgármester nem kíván csupán ennek a címnek a farvízén elevezni.

Porga Gyula a tavalyi sportgálán említette először, majd az idei költségvetés-bejelentésen ismét kitért arra, hogy Veszprémmel szeretnék elnyerni Európa sportfővárosa címet is. Hogy az elhatározás mennyire nem légből kapott, arra jó bizonyíték, hogy a projekt mellé már megnyerték Kiss Balázst is, Veszprém egyetlen olimpiai aranyérmesét.

Kiss Balázs a sportgálánKiss Balázs a sportgálán

A címet az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége 2001-óta ítéli oda az arra érdemes városoknak, az viszont különösen fontos, hogy nem az az elsődleges szempont ilyenkor, hogy hány világklasszis sportolóval, vagy klubbal rendelkezik egy város, sokkal inkább az, hogy a mindennapokban mennyire van jelen a sportolás az átlagemberek életében és ezt mennyiben tudja segíteni a településük. Magyar városok közül legutóbb 2019-ben Budapest viselhette ezt a címet.

Elnézve egy átlagos hétköznapi életképet Veszprém utcáin, szinte egymást érik a futók, kerékpárosok, olyan emberek, akik nem feltétlenül egy országos atlétikai versenyre készülnek, csupán szabadidejüket a testmozgásnak áldozzák. Rajtuk kívül persze számtalan példát lehetne hozni, de talán ők példázzák leginkább, hogy Veszprém számára mekkora realitás is az újabb európai cím.

Ahogy pedig Navracsics Tibor mondta a minap egy egyetemi rendezvényen: „Azok a városok a legboldogabbak és legélhetőbbek, ahol az emberek harmóniában élnek a céljaikkal.”

Mellékesen jegyezzük meg, hogy Porga Gyula 2030-ig szeretné elérni, hogy Veszprém bekerüljön Európa húsz legélhetőbb városa közé…

Hajas Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Áldozat az elnöki hivatal tisztaságáért Bálint Áldozat az elnöki hivatal tisztaságáért Véleménycikk Novák Katalin döntéséről és a köztársasági elnöki hivatal szerepéről a magyarok életében. 2024. február 11. 23:04 Nem attól maradsz fiatal, hogy letegezteted magad, de a gyereknek sokat árthatsz vele Bálint Nem attól maradsz fiatal, hogy letegezteted magad, de a gyereknek sokat árthatsz vele „Nem csókolom, hanem szia!” – szokták mondani a fiatalosságukat elsősorban külsőségekben demózó szülők a szomszéd gyereknek, amikor az átjön játszani, azzal pedig nincsenek is tisztában, hogy az ilyen jófejkedések tudat alatt mekkora zavart okozhat a gyerek idegrendszerében. A generációs határokat leromboló tegeződés ugyan néha megkönnyítheti a hétköznapi interakciókat, de ugyanígy el is mélyítheti a szakadékot a boomerek és a Z-generáció között. 2024. január 7. 20:59 A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Bálint A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! 2023. december 3. 23:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.