Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem

2024. február 20. 19:59
Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást.

Emlékgép címmel nyílik meg a Laczkó Dezső Múzeum új állandó kiállítása február 29-én, melyben a múzeum több mint százéves történelme során gyűjtött tárgyain keresztül elevenedik meg a múlt. A város történelmét már egészen a neolitikumtól kezdve nyomon követhetjük: megtekinthetjük a kétezres évek elején, a Jutasi út mentén feltárt újkőkorszaki településen talált leleteket, a Kossuth utca alatt meglelt bronzkori tárgyakat, utunk pedig egészen a közelmúltig vezet: az egyik vitrinben csehszlovák vekkereket csodálhatunk meg. 

A koncepció az, hogy a tárgyak történetein keresztül a személyes és a közösségi történetek is megelevenedjenek előttünk. Amikor Tóth G. Péter vezető kurátor hétfő délelőtt körbevezette a sajtó munkatársait a bemutatótérben, még javában folyt a munka: épültek a látványelemek, érkeztek a tárgyak – Vetési Albert bársony miseruháját a szemünk előtt helyezték el oda, ahol jövő péntektől bárki megnézheti. Sok kiállítandó anyag még nem került a helyére, így nehéz képet alkotni arról, milyen lesz a végeredmény; hallottunk viszont néhány olyan történetet, amelyeket – ha a látogatók számára is befogadható formában tálalják a tárgyak mellé – valóban érdemes megismerni. 

A Laczkó Dezső Múzeum felvetése az, hogy az egyéni történeteken keresztül – legyenek azok hétköznapiak vagy sorsfordító emberi tragédiák – könnyebben kapcsolódhatunk városunk történelméhez is, elvégre az sem más, mint az itt élt emberek történeteinek összessége. Ezúttal nem – vagy nem csak – a történelemkönyvekből ismerős narratíván vezetnek végig minket, hanem átérezhető, azonosulható epizódokon keresztül érthetjük meg, hogy a száz meg ezer éve itt élt emberek sem különböztek annyira tőlünk: éltek, szerettek és (olykor tragikus körülmények között) meghaltak. A tárgyaik pedig, melyek tanúi voltak ezeknek a régmúlt időknek, most láthatóvá válnak, hogy elmeséljék nekünk a történetüket. 

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját február 29-én rendezik meg, a nagyközönség számára március 1-jétől látogatható. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.