Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben

2024. február 28. 16:21
Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást.

Szimbolikus helyen, a felújított zeneiskola és a Laczkó Dezső Múzeum közti téren jelentették be azt, ami túl nagy közéleti meglepetéssel nem járt, miszerint Veszprém jelenlegi polgármestere, Porga Gyula 2024-ben is elindul a városvezetői székért. A szimbolikus jelzőt Ovádi Péter, a térség ugyancsak fideszes országgyűlési képviselője használta a helyszínre, ami megfogalmazása szerint jól jelképezi azt a tizennégy évet, ahogy Porga Gyula vezette eddig Veszprémet. Mellette a teljesség igénye nélkül olyan sikertörténeteket sorakoztatott fel a képviselő, mint amilyen a Modern Városok Program beruházásai voltak, vagy a teljes EKF-program, ami annak idején még Porga fejében fogalmazódott meg és bátor tettek sorozatával sikerült sikerre vinnie.

Ovádi a beszédében a barátjának nevezte a polgármestert, akinek a városvezetői munkához való hozzáállását úgy jellemezte, mint politikán felüli tevékenység, ahol az iránytű mindig Veszprém felé mutat.

Az országgyűlési képviselő méltató szavai után az újrázni kívánó polgármester állt a kamerák elé, akinek fő üzenete nem az elmúlt ciklus sikereire támaszkodott csupán és nem is kizárólag az EKF-programra. Porga Gyula az elmúlt közel másfél évtizedet emelte ki, mint amiről le lehet mérni városvezetői tevékenységét. Ezt az időszakot ciklusról ciklusra végigkísérte egy olyan stratégia, amiben vannak célok, vannak hozzá eszközök és aminek a végén Veszprém ott szeretne lenni Európa húsz legélhetőbb városa között a maga kategóriájában az évtized végén, mondta.

Az EKF ennek volt egy fontos állomása, egy olyan állomás, ahol láthatóvá és kézzelfoghatóvá vált az, amin már 2010 óta dolgoztak, de semmiképp sem végállomásként tekint erre a polgármester, ahogy ezt beszédében is kiemelte.

A jövőben további infrastrukturális fejlesztéseket ígért, a veszprémi szolgáltatások minőségének javítását és a helyi közösségek megerősítését.

Porga Gyula hozzátette, hogy ez nem egy „egyszemélyes küldetés” ahogy eddig, most is csapatban lehet igazán nagy eredményeket elérni, ehhez pedig a Fidesz-KDNP tizenkét olyan képviselőt ajánl a veszprémieknek, akik elhivatottak a polgármester által felvázolt célok megvalósításában.

Porga Gyula egyenként is bemutatta őket, akik között két ismert név hiányzott, viszont négy olyan is volt, akikkel eddig a szavazólapon még nem találkozhattak a választók.

Régi és új arcok a 12-ben

Rögtön az 1-es számú választókörzetben – ez Kádárta és GyulafirátótVarga Tamást indítja a Fidesz-KDNP. Ez azon kevés körzetek egyike, amit jelenleg ellenzéki plitikus képvisel Katanics Sándor személyében. Ő legutóbb Porga DK-s kihívója is volt, végül csak a képviselői helyet sikerült Czaun János elől megszereznie, viszont azóta Katanics szakított a Gyurcsány-párttal és képviselőként is meggyengült az ereje. Varga Tamás számára egyébként nem idegen a városvezetői munka és az emberek képviselete, hiszen korábban Porga Gyula munkatársaként is dolgozott, jelenleg pedig Ovádi Péter politikai munkatársaként a választókörzet napi ügyeivel is tisztában van.

A 2-es számú körzetben – Bakonyalja és a Damjanich utca környéke – szintén egy új arc szerepel a Fidesz logója alatt. Itt Gyulafirátóthoz hasonlóan szintén ellenzéki képviselt választottak legutóbb Gerstmár Ferenc személyében, akinek a kormánypárt részéről Mészáros Richárd, a legfiatalabb jobboldali jelölt lesz a kihívója. Gerstmár öt éve magabiztosan nyerte ezt a körzetet, viszont jelenleg főleg politikai helyezkedésről és háttéralkukról lehet hallani vele kapcsolatban, a választókörzet ügyei láthatóan a háttérbe szorultak, ez pedig erősítheti Mészáros Richárd esélyeit is.

A hármas számú körzetben – Halle és Stromfeld utcák környéke – eddig Stigelmaier Józsefné volt a képviselő, idén viszont már nem ő fog indulni, hanem Rektor Dóra, a Báthory István Általános Iskola pedagógusa. Rektor Dóra egyébként amellett, hogy a körzet iskolájában tanít, Stigelmaiernéhez hasonlóan lakhelye is itt van.

Varga Tamás, Mészáros Richárd, Rektor DóraVarga Tamás, Mészáros Richárd, Rektor Dóra

A 4-es számú körzetben – Haszkovó utcaPálinkás Roland, a Fidesz helyi frakcióvezetője fog ismét elindulni. Ő öt évvel ezelőtt már megmérkőzött ugyanitt Guzslován Gáborral, akkor az ellenzéki jelölttel szemben ugyan alulmaradt, viszont listáról bekerült a közgyűlésbe. Pálinkás esélyeit javíthatja a mostani választás során, hogy a lakóteleppel kapcsolatban csak az ő irányából érkeztek érdemi hírek az elmúlt ciklusban. Többek közt ő kezdeményezte a polgárőrség újjászervezését, de a Haszkovó-buszforduló fejlesztéséért is komoly lobbitevékenységet végzett, amíg Guzslován csöndben volt.

Az ötös számú körzetben – Március 15. utca és környéke - nincs változás a Fidesz részéről, dr. Strenner Zoltán 2006 óta folyamatosan megnyerte a választásokat így a kormánypárt ismét őt indítja el, aki az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a képviselőségben, ráadásul ugyanabban a körzetben.

A 6-os számú körzet – Kossuth iskola mögötti kertvárosi övezet és a Cholnoky egy része - viszont ismét egy olyan terület, ahol az eddigi fideszes képviselő helyett egy új arc indul. A város mostani alpolgármestere, Brányi Mária helyett Török Krisztián személyében egy új jelölt kéri majd a lakók bizalmát. Török Krisztián elsősorban a sporthírekből lehet ismerős a veszprémieknek, a VEDAC edzőjeként számos sportsikert hozott már a városnak, Porga pedig úgy nyilatkozott róla a bejelentésen, mint az a személy, aki a sportolói mentalitást tudja behozni a közgyűlésbe, amivel csak nyerhetnek.

Strenner Zoltán, Török Krisztián, Sótonyi Mónika, Kovács ÁronStrenner Zoltán, Török Krisztián, Sótonyi Mónika, Kovács Áron

A 7-es számú körzetnek – Cholnokyváros – hasonlóan a 4-eshez szintén ellenzéki képviselője van Benczik Gabriella személyében és abban is hasonló a helyzet a haszkovói városrészhez, hogy a képviselői munkát javában nem ő, hanem a Fidesz mostani jelöltje, Sótonyi Mónika végezte el az elmúlt öt évben, aki viszont csak listáról kerülhetett be a közgyűlésbe. Például ő alapította meg a Cholnoky-kerekasztalt, ami új lendületet adott az itteni közösségnek is. Sótonyi most ismét megpróbálja elnyerni az emberek bizalmát, immáron valós eredményekkel a háta mögött.

A 8-as választókörzetben – Cholnoky-lakótelep, Kalmár tér és Szabadságpuszta – nem változott a jelölt személye, Kovács Áron magabiztosan nyert öt éve, most is őt indítja a kormánypárt.

Szintén nem lesz új név a 9-es választókörzetben sem – Egyetemváros – ahol Csík Richárd újrázhat. Egyébként ő volt az egyik legaktívabb képviselő, kérdés, hogy ezt hogyan díjazzák majd az ottélők.

A 10-es körzetet – belváros Bázsa Botond nyerte meg öt éve a Fidesz színeiben, itt sem változik a jelölt személye.

Ugyanez a helyzet a 11-esben is – Jeruzsálemhegy – ahol Halmay Gábor lesz újra a jelölt.

Végül a területre legnagyobb választókörzet, a 12-es – Dózsaváros, Csererdő, Jutaspuszta – fideszes jelöltje sem lesz kakukktojás a választóknak, a város jelenlegi alpolgármestere, Hegedűs Barbara indul újra, aki két választást már magabiztosan megnyert itt.

Stigelmaier Józsefnéről és Brányi Máriáról Porga Gyula azt mondta – amellett, hogy megköszönte nekik a városért tett erőfeszítéseiket – hogy más területen fogják segíteni a városháza munkáját.

Brányi távozásával egyébként megüresedik az egyik alpolgármesteri hely is, de ezekről a kérdésekről csak a választás után van lehetőség dönteni. Egyelőre még a többi ellenzéki formáció képviselő-jelöltjeinek a neve is ismeretlen 102 nappal a választás előtt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek. tegnap 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22 Egy sorrend már most biztos a választások előtt választás 2024 Egy sorrend már most biztos a választások előtt Hétfő délután a veszprémi Helyi Választási Bizottság  kisorsolta, milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a szavazólapon a június 9-ei önkormányzati választáson. A polgármester- és/vagy képviselő-jelöltekkel együtt összesen 61-en mérettetik meg magukat a választáson. 2024. május 7. 10:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.