2023. február 2.
//
Karolina névnap

A tökéletes természet piciny titkai

2010. július 5. 3:49
A világban csodálatos rend van, ez Istennek köszönhető,ő a világ ura,és ez minden vallásban közös -mondja Varga Erzsébet,a Bakony festője.

Varga Erzsébet festőművésznő örömmel várta érkezésem és gyermeki izgalommal húzott magával a Kertek az erdőben című kiállítása felé. Nem egy magamutogató művész, hiszen neki a festményei fontosak. „Könnyebben tudok a képekről beszélni, ha köztük vagyok” mondta, miközben körbevezetett a tárlaton.

- Édesapám nagyon kicsi gyermekként fogta a kezem, és rajzoltunk - tekint vissza békés gyermekkorára. Ez az élmény meghatározó volt számára, bár hamar önálló lett. Megfestette a környezetét, a fákat, bokrokat és mindent, ami a Bakonyban körülvette. Tési fiatalságát többször megörökíttette már. Bár festészetet nem tanult soha, az évek során igyekezett minden tudást magába szívni, festőkkel, festészettel, művészettel ismerkedni.

- Amikor a képeimről és az élményeimről beszélek, akkor lehet engem megismerni. Az élményeimet festem, ezeket valahol megéltem, ezek az én kis lelki képeim – magyarázza a szoros kapcsolatot művész és az alkotás között. Versekkel is hangsúlyozza mondanivalóját. Szerényen tagadja, hogy költő lenne, alkotásait a kiállítás szóképeinek tartja.

Erzsébet alacsony termete és törékenysége csupán álca, hihetetlen nagy erő sugárzik belőle. Egy vörös, bársonyborítású könyvet rak elém. A vendégkönyv visszajelzést ad, mennyire fontos az embereknek mindaz, amit csinál. Vannak benne irka-firkák és művészi alkotások is, melyek a festmények ihletésével születtek.

A természet, a vallás, a gyermeki élet, a színek játéka - mindez fontos eleme Erzsébet képeinek. Engem is megbabonázott, ahogy a természet kiismerhetetlenségéről és szépségeiről beszélt:

„A természet mindent tud, de én semmit nem tudok róla, mégis egyek vagyunk. Az emberek megpróbálják ellesni tőle a tökéletesség piciny titkát. Én is ezt akarom a vásznon visszaadni. A világban csodálatos rend van, ez Istennek köszönhető, ő a világ ura, és ez minden vallásban közös.”

A bakonyi művésznek Veszprém is sok titkot rejt: Ünnep, amikor a vár fölött lemegy a nap. Életem végéig tudnám festeni itteni élményeimet, de még nincsenek ilyen képeim. Nem jut elég időm festeni – zuhan vissza egy pillanatra a realitás talajára. A varázs gyorsan visszatér a szemébe, hiszen most a képek a fontosak. A nő feladata a szeretetteremtés, mondja Erzsébet, aki képeivel tolmácsolja az érzelmeit.

A Kertek az erdőben című kiállítás augusztus 4-ig megtekinthető a Városi Művelődési Központban.

Janni Anikó

További cikkek

Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.
Nyilvános az idei VEN dátuma
Nyilvános az idei VEN dátuma
Hivatalossá vált, mettől meddig tartanak idén a Veszprémi Egyetemi Napok.
Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben
Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben
Január havi hírösszefoglalónkban megmutatjuk, hogy bár az EKF nyitóünnepségétől volt a leghangosabb Veszprém, azért ezenkívül is voltak fontos történések az elmúlt 30 napban.
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Koncertet és táncestet szervezett a Tango Misterio a hétvégén a tangó szerelmeseinek és azoknak, akik még csak most ismerkednének a tánccal.