Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
15°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
15°C

Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban

2024. március 5. 21:18
A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.
 

A közös ünneplés a VárLak Fesztivál elnevezést kapta, amelyet 2024. március 22-24 között rendeznek meg. Az időpont nem véletlen, hiszen világszerte március 20-án ünnepeljük a gyermekszínházi világnapot, március 21-én a bábszínházi világnapot, március 23-án pedig a színházak éjszakáját. És ha már éjszaka: a három napos fesztiválon nem csak a megszokott színvonalas bábelőadásokkal várják a régi- és új nézőiket, hanem egy teljesen új ottalvós eseménnyel is a 9-12 év közötti gyermekeket.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a Kabóca Bábszínház új igazgatója, Markó Róbert vázolta fel a pontos programtervet, ami egy merőben új oldaláról mutatja meg a bábszínházak világát. A gyermekek beleshetnek a paraván másik oldalára is, ha kedvük tartja, a Kabóca társulatával közösen vacsorázhatnak a Derce Pékbisztróban, érdekes kulisszatitkokat tudnak meg, a közös fogmosás után pedig Dabby Bain előadásában esti mesét is hallhatnak - és láthatnak - majd. A szülőknek pedig jár a megérdemelt szabadfoglalkozás, hiszen erre az estére a bábszínház veszi át a gyermekek felügyeletét.

Markó Róbert és Szűcs AttilaMarkó Róbert és Szűcs Attila

A program nem csak ettől különleges, hiszen márciustól már nemcsak a mindenki számára ismerős Kabóca Bábszínház várja a nézőket, hanem játszóház is várja a gyermekeket. A fesztivál hétvégéjén részesei lehetnek a kicsik egy nagyszabású együttműködésnek is, amelyről Szűcs Attila, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület (BABAKO) elnöke mesélt.

A BABAKO 2005 óta működik, és madáretetőket, odúkat, és eleséget adományozott azoknak az óvodáknak és általános iskoláknak, akik részt vesznek a Madárbarát Veszprémért kezdeményezésükben. Most a Kabóca Bábszínházzal és a gyerekekkel közösen szeretnének odúkat készíteni a bábszínház játszóházában, amelyeket a sziklafalra, a vár oldalára helyeznek majd ki a madaraknak. A Kabóca egy teleszkópot is elhelyez majd az udvarán, ahonnan bárki megtekintheti, hogyan veszik birtokba a madárkák új odúikat.

,,Így a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a valódi, természetközeli állapotokkal, és nemcsak ismereteiken keresztül, hanem egy tevékeny együttműködésben is” – emelte ki Szűcs Attila a sajtótájékoztatón.

Az etetőkhöz szükséges faanyag ráadásul a színház megmaradt díszleteiből származik, így a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. A fenntarthatóság kérdésköre a BABAKO és a Kabóca mellett a Pannon Egyetem egyik legfontosabb szempontja az oktatásban és kutatásban is, így a veszprémi egyetem is csatlakozott az együttműködéshez, segítve a színház környezeti edukációs programját.

A Kabóca Bábszínház igazgatója az esemény végén kiemelte, hogy rengeteg tervük van a jövőre, a megvalósításuk azonban nem jöhet létre az önkormányzat támogatása nélkül. A Deák Ferenc utcai épületegyüttes létrehozása nagyon fontos infrastrukturális fejlesztés volt a színház életében, amely így mindkét félnek nyertes helyzetet alakított ki.

Brányi MáriaBrányi Mária

A város képviseletében jelen lévő Brányi Mária alpolgármester szerint a Kabóca Bábszínház hozzá méltó helyszínre költözhetett. A nagy volumenű beruházást sikerült élettel megtölteni, a társulat munkája, a befektetett energia, idő és tehetség mind-mind kifizetődik, hiszen, ahogy az alpolgármester is kiemelte:

,,Amit a gyermekekért teszünk, azt a jövőért tesszük.”

A fesztivál ingyenes, kivéve az ,,Éjszaka a bábszínházban” program, amelyhez térítés ellenében és előzetes regisztrációt követően lehet majd csatlakozni.

A pontos programtervezet megtalálható a Kabóca Bábszínház honlapján.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Idén 31. alkalommal szervezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált június 28-30. között „királyfik és királylányok” tematikában. A fesztivál idén új helyszínre költözik: a szervezők a Kabóca Bábszínházban, annak parkjában, illetve a Szerelem-szigeten előadásokkal, játékterekkel, éjszakai kalandtúrával, kreatív foglalkozásokkal és még számos izgalmas programmal várják majd a kikapcsolódni vágyó királyfi- és királylány-jelölteket. 2024. június 6. 12:35 A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának Kabóca Bábszínház A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának A Kabóca Bábszínház új életre kelt, és fennállásának talán legizgalmasabb időszakát éli. Az új évadban tizenegy bemutatóval érkeznek, az egyéves korosztálytól egészen a felnőttekig szóló előadásokkal várnak mindenkit. A korszerű, de egyben hagyománytisztelő programjaikról hétfő délután tartott a társulat sajtótájékoztatót a színház új épületében.   2024. május 28. 17:13 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. 2024. május 4. 12:27 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.