Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen volt a kulturális évad a képzőművészek szerint

2024. március 10. 16:12
Szombat délután megnyílt a Tavaszi Tárlat a Művészetek Házában, mely rendhagyó módon a kreatív régió közel száz kortárs képzőművészének az Európa Kulturális Fővárosa évhez kötődő alkotásait mutatja be.

Duplázik a Művészetek Háza, két kiállítással is 2023-ra reflektál: a pénteken megnyílt Kettőezerhuszonhárom. Best of elnevezésű tárlat az elmúlt év legfontosabb művészeti projektjeit mutatja be, a neoavantgárdtól kezdve a kortárs képzőművészeti és design alkotásokig, míg a Tavaszi Tárlat Veszprém városának, a vármegye és a Veszprém-Balaton kreatív régió művészeinek az Európa Kulturális Fővárosa évhez köthető műveiből szemléz.

Ezzel a 2022 óta biennálé rendszerben jelentkező tárlat átmenetileg szakított a hagyományokkal, a kiállításon megjelenő munkák ugyanis ezúttal nem művészeti pályázat eredményeként kerültek be a válogatásba, hanem meghívásos módon kérték fel az alkotókat az intézmény kurátorai. A kiállításra így végül több mint nyolcvan alkotás érkezett, melyek a Dubniczay-palotában láthatók.

A tárlatot Porga Gyula polgármester nyitotta meg szombaton, aki köszöntőjében felidézte az 1992-es kezdeteket. Porga beszédében úgy fogalmazott, a rendszerváltás után néhány évvel friss szelek fújtak Veszprémben, a kultúra helyi szerelmesei – élükön Nagy Károllyal – pedig úgy döntöttek, hogy egy rossz hagyományú képzőművészeti akciót megpróbálnak megújítani. A céljuk szerény volt: évente egy találkozót rendezni a megye képzőművészeinek, hogy megmutathassák magukat.

Ez a szerény cél mégis sokkal fontosabbnak bizonyult, mint talán akkoriban gondolták. Mert a Tavaszi Tárlat felélesztésével és megreformálásával tulajdonképpen egy találkozási pontot hoztak létre, ahol alkotó és befogadó egymásra találhat, ahol eszmecserét lehet folytatni művészetről, kultúráról, és ami immár nemcsak a képzőművészek életét tette jobbá, de Veszprémet is. Mert a kultúra ilyen erővel bír: közösségépítő, és ma már tudjuk, városépítő is. Ezt mutatta meg 2023 is, ami most művészeti munkákon is visszaköszön.

Az örömteli személyes találkozásokon és a reprezentáción túl a tárlat fontos eleme az ünnepélyes díjátadó is, mely során idén a régiek mellett újonnan alapított díjakat is átvehettek az alkotók.

Kulcsár Ágnes és Grászli BernadettKulcsár Ágnes és Grászli Bernadett

2024-ben a Tavaszi Tárlat Nívó-díját, azaz Veszprém város díját Kulcsár Ágnes festőművész, a Veszprémi Művész Céh vezetője vehette át.

Két éve Dohnál Szonja, szakmai igazgatóhelyettes és Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója alapította azt a díjat, mely egyéni kiállítási lehetőséget biztosít a következő tárlaton; ezt idén Pattantyús Orsolya és Pattantyús Gergely kapta, akik 2026-ban mutathatják be izgalmas kerámia és az üvegművészeti tevékenységüket.

Pattantyús Orsolya és Pattantyús Gergely átveszik a díjatPattantyús Orsolya és Pattantyús Gergely átveszik a díjat

Szintén új díjjal jelentkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, ezt Silye Júlia képzőművésznek ítélték oda.

A Tavaszi Tárlat régi támogatója a Képzelet Művészellátó, az ő általuk alapított díjat Sugár Péter kapta, a Bojtor Károly Alapítvány emlékdíját Pagony Rita, a Művészetek Háza vásárlási díját Gáspár Gábor, az intézmény művészeti díját pedig Szilágyi Zoé.

Gáspár GáborGáspár Gábor

A kiállítás április 28-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.