Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

Felfedte az UFO-észlelések hátterét a Pentagon

2024. március 12. 14:39 // Forrás: Borítókép: Az Egyesült Államok Légierejének Nemzeti Múzeuma
Az amerikai védelmi minisztérium nemrég vizsgálatot indított az 1950-es és ’60-as években bejelentett nagy számú UFO-észlelések hátterének felderítésére. Az elkészült jelentés szerint nem képzelődtek azok, akik repülő csészealjakat láttak az égen.
 

Ugyanakkor azt gyorsan leszögezték: semmi bizonyítékát nem találták annak, hogy a korábbi amerikai kormányok földönkívüliekkel léptek volna kapcsolatba. Sőt, a bejelentések többségében az azonosítatlan repülő tárgyak teljesen hétköznapi eszközök és jelenségek voltak, amelyeket a bejelentők nem ismertek fel (talán épp az éjszakai, rossz látási viszonyok miatt). 

Fotó: David B. Gleason / FlickrFotó: David B. Gleason / Flickr

A jelentést tárgyaló bizottsági meghallgatáson a NASA szakemberei is jelen voltak, akik azt állították, hogy a nagyszámú észlelést a populáris kultúra gerjesztette. Elterjedt az a tévhit, hogy az amerikai kormány szert tett egy földönkívüli járműre, és a könyveken, filmeken, képregényeken keresztül ez annyira beépült a köztudatba, hogy emiatt egyre többen figyelték az éjszakai égboltot – többségük azonban nem rendelkezett azzal a képzettséggel, hogy felismerjen alapvető égi jelenségeket. 

Fentebb úgy fogalmaztunk, hogy az esetek többségében hétköznapi magyarázata volt az észleléseknek – de mi a helyzet azzal a kisebbséggel, amikor nem ez történt? A bizottság arra jutott, hogy bizonyos esetekben titkos amerikai katonai kísérleteknek lehettek szemtanúi a földönkívüliekre vadászó civilek, például nagy magasságú légballonokat vagy U-2-es kémrepülőket szúrhattak ki az éjszakai égbolton, amelyek a korban elterjedt repülő eszközökhöz képest valóban szokatlanul mozogtak. (Egyébként a roswelli katasztrófát is egy ilyen ballon okozta a jelentéstevők állítása szerint.) Egy kapcsolódó CIA-jelentés szerint az észlelések mintegy fele ilyen titkos katonai kísérlethez köthető.

Az emberek valóban láthattak repülő csészealjakat: ilyen volt a kanadai VZ-9AV Avrocar vadászbombázó, ami tányér alakú, és képes volt függőleges síkban fel- és leszállni. 

Ezeket akkoriban, a hidegháború kellős közepén értelemszerűen igyekezett eltitkolni a kormány, azóta azonban olyannyira nyilvánossá váltak, hogy még az amerikai légierő múzeumában is kiállították őket. 

VZ-9AV Avrocar felszállás közben (fotó: Az Egyesült Államok Légierejének Nemzeti Múzeuma)VZ-9AV Avrocar felszállás közben (fotó: Az Egyesült Államok Légierejének Nemzeti Múzeuma)

A jelentés a jelenkori amerikai észlelések nagy részét a mindenkori kormánnyal szembeni bizalmatlanságnak tulajdonítja: elterjedtek és gyökeret vertek az összeesküvés-elméletek, a konteó-hívők pedig nem hiszik el, hogy a kormány „csak” újszerű katonai eszközöket próbál eltitkolni előlük, hanem annál is nagyobb szenzációt sejtenek a háttérben, mint aminek egyébként valóban szemtanúi lehettek. 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.