Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért

2024. március 16. 10:56
Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz.

Az 1848-49-es szabadságharcban hetvennél is több örmény származású tiszt szolgált a magyar seregben, a harcokban pedig körülbelül kétszáz ilyen nemzetiségű katona vett részt a feljegyzések szerint.

Ezekre a történelmi adatokra péntek délután is felhívták a figyelmet Veszprémben, amikor a Török Ignác utcai Aradi vértanúk emlékműnél az örmény és a lengyel nemzetiségi önkormányzat szervezésében megemlékező ünnepet tartottak.

Az eseményen az ünnepi beszédet Bardon Tamás, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka mondta, aki elsősorban katonai szemüvegen keresztül, az 1848-ban a császári seregek ellen kiálló magyar haderő oldaláról közelítette meg a szabadságharc elemzését.

Mint mondta, a magyar hadsereg olyan összetételű és annyira szervezett volt, ami nem jellemző a forradalmi seregekre. Arról a történészek közt is megoszlanak a vélemények, hogy ez kinek volt köszönhető elsősorban, de tény, hogy Batthyány Lajos, Kossuth Lajos és Mészáros Lázár is sokat tett azért, hogy a magyarok ilyen sikeresen harcolni tudjanak a túlerővel szemben, de főleg a forradalmi eszme, ami táplálta a hősiességet és bátorságot.

Bardon Tamás arra is kitért, hogy a magyar hadsereg képe leképezte a társadalmat is, hiszen nyolcvan százaléka a katonáknak főleg a földművelő parasztság sorából került ki, negyven százalékuk pedig valamelyik nemzetiséghez tartozott.

Utóbbi kapcsán megemlítette, hogy az aradi vértanúk között ketten, Kiss Ernő és Lázár Vilmos is örmény származásúak voltak.

A magyar hadsereg egyébként legnagyobb létszámában 170 ezer fős volt, őket pedig csak az orosz cár seregeit behívva sikerült az osztrákoknak legyőznie.

Bardon Tamás elmondta, bár a szabadságharc végeredménye kudarc volt, abból mégis építkezni lehet. Ha pedig valaki azt gondolja, hogy ami egyszer megtörtént a történelemben, az nem fog újra, az nagyot téved, hiszen most is forrong körülöttünk Európa, ezért kell különösen vigyáznunk a saját békénkre.

Az ünnepségen ezután a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai szavaltak különbözp forradalmi verseket Felföldi Gábor vezetésével, majd a jelenlévők, köztük az örmény, lengyel, német és ukrán nemzetiségi önkormányzat tagjai megkoszorúzták az emlékművet.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42 A forradalmi ifjakra emlékeztek a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai A forradalmi ifjakra emlékeztek a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai „Egyenlőség, szabadság, testvériség.” Százhetvenhatodik évfordulóját tartjuk a forradalomnak, melyet hazafias érzetű fiatalok robbantottak ki a nemzeti szuverenitásért 1848. március 15-én. A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai és tanárai az intézmény névadójának szobra előtt emlékeztek meg ezekről a fiatalokról csütörtök délelőtt.   2024. március 14. 14:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.