Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
32°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
32°C

Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben

2024. április 2. 18:08
A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Mint kiemelte, számukra mindig, minden körülmények között kiemelt szerepet játszik a társadalmi szerepvállalás, a mai sajtótájékoztató témája is e köré szerveződik. 

Felszólalt Porga Gyula polgármester, aki gratulált a teátrumnak, amiért évről-évre megújulva képesek megszervezni a nemzetközi színtérre is kikacsintó fesztivált, amely az érzékenyítés jegyében zajlik. Porga folytatta: az Európa Kulturális Fővárosa program egykori célkitűzése épp egybeesik a Veszprémi Petőfi Színház szemléletével: széles körben, mindenki számára elérhetővé tenni a kultúrát. A teátrum ebben élen jár, fejezte be ünnepi gondolatait Porga Gyula. 

Ovádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank PálOvádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank Pál

Felszólalt Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. Kifejtette: az összefogás mindig közös munka eredménye, a szeretet pedig a legjobb és legprofibb szervezőerő, melynek megléte erősen érzékelhető a Veszprémi Petőfi Színházban. Závogyán Magdolna további sikereket kívánt a munkához. 

Az Autispektrum Egyesület is elnöke, Brokés Judit jó szívvel mesélt az egyesület valamint a teátrum közötti jó kapcsolatról. Mint mondja, minden ötlet, kezdeményezés, kérés értő fülekre lel, s megköszönte a színháznak, hogy autistabarát intézményként elérhetővé, kényelmessé és veszélymentessé teszik az előadásokat. 

A mikrofonnál: Brokés JuditA mikrofonnál: Brokés Judit

Tímár Veronika, aki kihívással él, kifejtette: nem is gondolnánk, milyen meghatározó, hogy az autistabarát színház gördülékennyé teszi számukra az épületben eltöltött időt. Mind ehhez egy külön csomag jár, amelyben tárgyi eszközök vannak, hangtompító, térkép, segítséget jelző táblácska van, de például a büfét is soron kívül igénybe vehetik. 

A teátrumhoz több vidéki színház is csatlakozott, erről már Kellerné Egressi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere beszélt. Többek között a békéscsabai Jókai Színház, a budaörsi Latinovits Színház, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Kabóca Bábszínház, a Művészetek Háza. Utóbbi egyébként régóta meglépte az akadálymentesítést. 

Kellerné végül beszámolt a közelgő Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának részleteiről. Április 18-án a nulladik nappal indul a fesztivál, Anat Gov, Happy Ending című darabjával. Másnap a lublini színházterápia társulata mutatja be a Makrancosokat. Lesznek kerekasztal beszélgetések, sztárfellépők, filmvetítés, kiállítás, táncelőadás, mesejáték. 

A részletes program itt olvasható.  

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  ma 14:15 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.