Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C

Úgy érezhetjük magunkat Japánban, hogy még repülőjegyet sem kell venni hozzá

2024. április 6. 11:17 // Forrás: Borítókép: Manh Doi via Unsplash
Japán egyszerre modern és tradíciókkal teli világának egyik legszebb pillanata talán a március végi, április eleji sakura ünnep. A cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja: benne van az elmúlás, de valami újnak a kezdete is. Igazán lélekhez szóló élmény ezt a távol-keleti országban megtapasztalni, ugyanakkor nem kell kontinenseket átszelni ehhez: hazánkban is számos helyen csodálhatjuk meg a virágba borult cseresznyefákat.

Érdemes azonban sietni: a cseresznyevirágok rendkívül érzékenyek, általában csak néhány napig lehet megtekinteni teljes pompájukban a fákat, majd a virágszirmok lehullanak. Ráadásul az időjárás szeszélye még inkább felgyorsíthatja ezt a folyamatot, ami jól érzékelhető abban is, hogy idén a szokásosnál nagyjából öt nappal kezdődött a sakura virágzása Japánban, illetve idehaza is.

A japánok számára egyébként a virágok rövid élete a tisztaságot és az egyszerűséget is jelképezi, ezt a pár napot pedig igyekeznek méltón megünnepelni: családostul vagy barátokkal kivonulnak egy-egy parkba, piknikeznek, beszélgetnek és közben gyönyörködnek a rózsaszín fák látványában.

Ha ti is hasonlóan tennétek itthon, mutatjuk, merre vegyétek az irányt!

Cseresznyevirágzás Japánban / Fotó: ShutterstockCseresznyevirágzás Japánban / Fotó: Shutterstock

ELTE Füvészkert

Jó néhány éve hagyomány a sakura megünneplése a Füvészkertben, ami nem csupán a virágzó fák alatti sétát és pikniket jelenti, de különleges programokat is. Idén ez japán nyelvórát, harcművészeti és fegyverbemutatót jelent, valamint go oktatást, kocerteket és ikebana kiállítást és workshopot április 6-7-én és 13-14-én.

Tóth Árpád sétány, Budapest

A fővárosiak egyik kedvenc helye tavasszal a Tóth Árpád sétány díszcseresznyefái, melyek már a Déli pályaudvartól elindulva is jól látszanak. A fákat nem egész két évtizede telepítették csak, de már egész szép terebélyesre nőttek, így a gesztenyesorral együtt Budapest egyik legszebb sétaútjává varázsolják a területet. Itt leginkább ámuldozni és fényképezni tudtok, bár programnak ez sem rossz.

Tóth Árpád sétány / Fotó: Főkert Facebook oldalaTóth Árpád sétány / Fotó: Főkert Facebook oldala

Zuglói japánkert

Hol máshol lehetne autentikusabb élmény a sakura ünnep, mint egy igazi japánkertben? Ezeknek szinte kötelező eleme a cseresznyefa, plusz a kert kialakítása is úgy történik, hogy igazi zen hangulatot árasszon, tehát duplán áldozhatunk a japán kultúrának. Április 20-án pedig egy vezetett kerti sétán is részt vehettek, továbbá szakmai előadások, növényvásár és egyéb izgalmas portékák is várnak ezen a napon.

Vácrátóti Arborétum

Vácrátótra már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a Nemzeti Botanikus Kertként is ismert 27 hektáros arborétumban a cseresznyefák mellett többek között egy komplett angol tájképi kertet is találunk. Előbbit még a területet birtokló Géczy-család álmodta meg a 19. században tóval, tisztással, kastéllyal és kacskaringós utakkal, majd Vigyázó Sándor gróf alakíttatta át, amelynek eredményeként egy gótikus rom, sziklaalagút és vízimalom várja a romantikus lelkeket. No meg a cseresznyefák, amelyek szétszórva találhatók meg az arborétumban és halványzöld színű is akad köztük.

A pécsi köztemető cseresznyefái / Fotó: csakisti via 123rf.comA pécsi köztemető cseresznyefái / Fotó: csakisti via 123rf.com

Pécsi köztemető

Elsőre talán kicsit morbidnak hangzik temetőbe menni virágcsodálás céljából, ha azonban onnan indulunk ki, hogy olyan nagyvárosokban, mint Párizs vagy London, komplett hagyománya van a temetőturizmusnak, már nem is hangzik annyira furcsán a dolog. Ráadásul a pécsi köztemető cseresznyefasora tényleg nem mindennapi látvány. A fákat ugyanis két sorban ültették el az út szélén, mostanára pedig akkorára nőttek, hogy lombkoronájuk összehajlik, így egészen misztikus, már-már földöntúli a látvány.

Bertalan Melinda
további cikkek
Amikor a sarki róka vadászni indul, te is célba veszed az eget Amikor a sarki róka vadászni indul, te is célba veszed az eget Az életben a legértékesebb pillanatok rendszerint azok, amelyek fölött nincs teljes befolyásunk. Amelyeket nem lehet pontosan megtervezni és beütemezni, amelyek az univerzum szeszélyére vannak bízva, amelyeket csupán a mellkast szétfeszítő remény éltet, hogy talán megtörténnek, és amelyek ha minden bizonytalanság ellenére tényleg megvalósulnak, úgy érezhetjük, mi vagyunk a világ legnagyobb mázlistái. Sarki fényre vadászni és „elkapni”, azt hiszem, pont ilyen élmény lehet. Nem csoda, ha függővé tesz. 2024. május 31. 9:19 Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Bizonyára sokan emlékeznek a népszerű magyar televíziós filmsorozatra, a Lindára, ami az 1980-as években futott, és azonnal hatalmas sikert aratott. A címszereplő Görbe Nóra megkeresésünkre visszaidézte a legendás korszakot, de mesélt arról is, milyen mértékben bélyegezte meg a szerep, s hogyan élte meg a sorozat sikerének társadalmi hatásait. Görbe Nóra ma nagy utazó, ahogy megtudtuk, még az sem kizárt, hogy idén ősszel a tengeren túlra költözik, noha megtapasztalta, a távolban sem minden fényes és felhőtlen. 2024. május 18. 22:27 Az ingyenes szállás nem csak álom Az ingyenes szállás nem csak álom Bár egyre nehezebben, a fapadosoknak köszönhetően időről időre még mindig ki lehet fogni egy-egy olcsó repjegyet a nyári szezonban is, ám az utazás valódi buktatója igazából nem ez, hanem a szállás ára. Szerencsések vagyunk, ha van egy csomó barátunk, rokonunk a nagyvilágban, de ha nem, akkor sincs minden veszve. 2024. május 10. 21:37 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.