Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
10°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
10°C

Helyek, ahol a bor és a kultúra összefonódik

2025. szeptember 30. 14:50 // Forrás: Címlapkép: Megan Mallen / Flickr
Európa gyakorlatilag kimeríthetetlen kínálatot nyújt azoknak, akik borvidékeket bejárva szeretnének megismerkedni a helyi ízekkel és kultúrával – csak Magyarországon huszonkét borrégiót találunk! Az igazán jól működő vidékek különlegessége, hogy a borkóstolás mellett más programokat is kínál, és ezek – a gasztronómia, a táj, a kultúra – nem egymástól függetlenül, hanem szorosan összefonódva egységes egészt alkotnak. Cikkünkben néhány példán keresztül azt mutatjuk be, hogyan épül fel ez a komplex élménykínálat a földrész különböző pontjain.

Champagne, Franciaország

Champagne elsősorban a pezsgő szülőhazájaként ismert, és már ezért megér egy utat, a régió szőlőtermelése azonban nem csupán a pezsgőgyártás kiszolgálására rendezkedett be. Fő szőlőfajtái a pinot noir és a chardonnay, amelyekből Champagne hírnevéhez méltóan elegáns borok készülnek. A borvidék egyik különlegessége a Rosé des Riceys nevű, pinot noirból készült ital, ami Franciaország egyik legkiemelkedőbb rozéja. 

Szőlőültetvények Champagne-ban (Phillip Capper / Wikimedia)Szőlőültetvények Champagne-ban (Phillip Capper / Wikimedia)

A térség egyik népszerű turisztikai látványosságai a pincelabirintusok – a crayères –, amiket puha, világos mészkőbe vájtak. Az üregek egy részét még a római korban alakították ki, amikor a mészkövet bányászták. A hátrahagyott járatokat aztán több mint ezer évvel később, a 17-18. században alakították át pezsgőspincékké, mert állandó hőmérsékletük, magas páratartalmuk és a puha, porózus mészkő nedvességet szabályozó hatása ideális közeget jelent a nedű érlelésére. A pincerendszerek lenyűgöző méretűek: a járatok helyenként több kilométer hosszan húzódnak a föld alatt, és óriási, katedrálisszerű csarnokokban kapcsolódnak össze. 

Piemonte, Olaszország

A torinói székhelyű régió elsődleges szőlőfajtája a nebbiolo, amelyből olyan hosszú érlelésű, tanninos, mély borok készülnek, mint a világhírű Barolo és a Barbaresco, a térség azonban nem szűkölködik a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösborokban és a kifejezetten édes, illatos italokban sem. Piemontba azonban nemcsak a kiváló minőségű borok miatt érdemes ellátogatni, hanem azért is, mert a tartomány komplex gasztronómiai élményt kínál, amelyben a húsos ételek, a környék különlegességének számító fehér szarvasgomba és a szőlőből készült finom italok tökéletes harmóniát alkotnak. A szarvasgomba olyannyira fontos része a helyi kultúrának, hogy Albában külön fesztivált is szentelnek neki.

Piemonte mesébe illő szőlőskertjei között kerékpáros és turistautak biztosítanak összeköttetést, így testközelből csodálhatjuk meg az UNESCO által a világörökség részének elismert Langhe-Roero és Monferrato ültetvényeket.

Wachau, Ausztria

Sokan nem gondolnák, hogy Ausztriát érdemes feltenni a bortérképre – bennem akkor kezdett el átalakulni a nyugati szomszédunkról alkotott kép, amikor egy dunántúli borász csillogó szemmel, hosszasan beszélt nekem a Wachauban szerzett élményeiről. Már pusztán a látványért megéri odautazni: a kanyargó Duna szurdokot vájt a tájba, a meredek hegyoldalakban várak, apátságok magasodnak – a vidék méltán került fel az UNESCO világörökségei közé. A környék a történelem szerelmeseinek is tartogat látnivalókat – Dürnstein várában állítólag Oroszlánszívű Richárd is raboskodott.

Wachau, Aggstein vára (Fotó: Uoaei1 / Wikimedia)Wachau, Aggstein vára (Fotó: Uoaei1 / Wikimedia)

Wachau mint borvidék azért figyelemre méltó, mert ötven évvel ezelőtt még sehol nem volt; a gazdák korábban tömegtermeléssel foglalkoztak, a mennyiséget előbbre tartották a minőségnél. A nyolcvanas évektől kezdve azonban fordítottak a hozzáálláson: szövetkezetet hoztak létre, amely szigorú minőségi felügyeletet gyakorol a tagok termékei fölött. Az összefogásnak és a tudatos építkezésnek köszönhetően Wachau ma a minőségi borairól ismert, ráadásul nagyon korán átálltak a vegyszermentes, környezettudatos, hozzáadott adalékoktól mentes termelésre, a borászatok többsége ökológiai szemlélettel műveli a szőlőjét. Akit nemcsak az ital, hanem a borkészítés mint iparág is érdekel, annak érdemes személyesen is elbeszélgetni az osztrák gazdákkal, mert tanulságos történeteket hallhatunk tőlük – ők pedig szívesen és nyitottan fogadják az ilyen érdeklődést.

Madeira, Portugália

Az Atlanti-óceán közepén elhelyezkedő, de közigazgatásilag Portugáliához tartozó Madeira turisztikai vonzerejéről talán szükségtelen hosszasan értekezni, mindenki hallott már róla. Az azonban kevésbé ismert, hogy a vulkanikus sziget egyben egy különleges borvidék is. Ezen a téren a nagy földrajzi felfedezések korára nyúlnak vissza a hagyományai, amikor stratégiai fontosságú kikötő volt az óceánon átkelő portugál hajósok számára. Mivel a hajókon nem lehetett nagy mennyiségű ivóvizet tárolni, hiszen abban elszaporodnak a baktériumok, a tengerészek jellemzően alkoholos italokat fogyasztottak. Madeirán ezért épült ki a borgazdálkodás a 15-16. században. Az itteni borokat úgynevezett fortifikációs eljárás révén, alkoholpárlatok hozzáadásával erősítik – ez a régi időkben a fertőtlenítéshez járult hozzá, az évszázadok során pedig a helyi italok jellegzetességévé vált. Madeira borainak egy másik tulajdonsága is a hajózás nagy korszakából származik: az itt előállított borok elképesztően stabilak, felbontás után is hosszú időn át megőrzik minőségüket.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
„Az ember borzasztó, de csodálatos dolgokra is képes. A kérdés csak az: akarunk-e másképp dönteni?” Life&Style „Az ember borzasztó, de csodálatos dolgokra is képes. A kérdés csak az: akarunk-e másképp dönteni?” Hogyan alakulnak ki a gyerekkorban azok a sémák, amelyek később is meghatározzák döntéseinket és viselkedésünket? Ismerős az érzés, amikor újra és újra ugyanabba a folyóba lépünk, amibe már nem kellene? Vajon miként hatnak ránk a gyerekkorban kialakult sémák, és hogyan tudunk adott esetben lelki egészségünk és fejlődésünk érdekében leszámolni azokkal? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Mircse Andrea pszichológussal. 2025. november 6. 12:12 ,,Ott kezdődött az én utam, ahol más feladta volna” - interjú Betlehem Dáviddal Life&Style ,,Ott kezdődött az én utam, ahol más feladta volna” - interjú Betlehem Dáviddal Betlehem Dávid alig huszonkét évesen már a világ legjobbjai közé tartozik: olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok, világbajnoki érmes – és jelenleg a férfi nyíltvízi úszók világranglistájának éllovasa. Olyan pályaív áll már mögötte, ami másnak egy egész életre elég lenne, ő viszont még csak most kezd igazán kiteljesedni. 2025. október 6. 14:22 Meg kell találni a bor magyar hangját! Life&Style Meg kell találni a bor magyar hangját! „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…” – áll a Himnusz sorai közt is, bizonyítva, hogy a bort, a borfogyasztást a magyar kultúrába nem az újkori marketingügynökségek installálták. Mégis, a hazai borász szakma egyik keserédes szólása szerint a magyar bor világhírű, de ezt valójában csak mi tudjuk. Hogy a magyar borok kimozduljanak ebből az állapotukból, 2022-től kormányzati szinten is külön feladatkört hoztak létre erre. Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosnak pedig nem csak annyi a feladata, hogy a Tokaji aszú mellé felzárkóztasson más magyar bort is az ismertségben. Szembe kell nézni a borfogyasztás globális szinten tapasztalható csökkenésével és azokkal a társadalmi trendekkel, amik ezt generálják. Szerencse viszont, hogy a szőlőültetvények fölött csoportosuló fellegek között még így is átdereng a fény, amelyre az új magyar borstratégia is alapoz. 2025. október 1. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.