Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

A faragás tizenkilenc árnyalata

2024. április 13. 19:55
A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében.

A kiállításon a több mint 40 éve létrejött Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület 81 tagjából 19 alkotó osztotta meg munkáit, elsősorban a faragás területén, amely a legnépszerűbb népművészeti szakágnak számít a vármegyében. Az egyesületnek egyébként ez sorban már 12. kiállítása a Házban, de bizonyosan nem az utolsó.

Az egyesület népi iparművészeinek köszönhetően a régi mesterek, takácsok, kovácsok, asztalosok, bognárok, fazekasok, továbbá a házi specialisták, ügyes kezű gazdák és gazdasszonyok születnek újjá, miközben mindennapi tevékenységük művészi szintre is emelkedik. A tárlaton többek között gazdag díszítésű pásztorbotok, faragott és vésett sarokpadok, székek, fehér hímzésű kendők, terítők, illetve szabadrajzos hímzések, párnahajak, lepedővégek, vászonszőttesek, faragott csutorák, bőr vadásztarisznyák vagy éppen sümegi, tapolcai és városlődi kerámiák engednek betekintést a megye rendkívül sokrétű népművészeti hagyományaiba.

Mészáros Veronika, Csík Richárd, Farkas Balázsné Petrikowsky MariannaMészáros Veronika, Csík Richárd, Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna

Mészáros Veronika muzeológus a tárlat megnyitóján azonban arra is felhívta a figyelmet, a népi iparművészek célja nem a felsoroltak másolatainak elkészítése: ők a hagyományos eljárási módokat alkalmazva, a táji jellegzetességeket figyelembe véve alkotnak sokszor olyan új funkciójú termékeket, melyek a mai emberek életében is megállják a helyüket – máskülönben nem is maradnának fenn ezek a népművészeti formák.

Márpedig, ahogy arra Csík Richárd önkormányzati képviselő is felhívta a figyelmet a népművészet mai mestereinek ez az egyik legfontosabb feladata: a hagyományok ápolása és őrzése mellett egyfajta preventív tevékenységet is el kell látniuk, hogy a felnövekvő generációk, a fiatalok is meglássák bennük az értéket és tovább örökítsék e hagyományokat.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. ma 0:09 Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat. 2024. május 25. 21:24 Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Szabadság + elköteleződés címmel tartották missziói napjukat az evangélikusok szombaton Veszprémben az ActiCity-ben. Az esemény szervezői – a Veszprémi Evangélikus Egyházközség – gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is gondoskodtak programokról, miközben a város megismerésére és hitük elmélyítésére is volt idejük. 2024. május 25. 13:08 Megújult a Cholnoky Iskola belső udvara Megújult a Cholnoky Iskola belső udvara Péntek délután ünnepélyes keretek között adták át az iskola előtti teret. 2024. május 25. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.