Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci

2024. április 14. 11:52
Május 27-én a Hangvillában lép fel a Djabe, valamint Chieli Minucci gitáros, aki a nyolcvanas évek elején alapította világhírű amerikai jazz/funk/world formációját, a Special EFX-t, melynek máig vezetője. Magyarországon a Djabe együttes irányítója, Égerházi Attila adta ki a legutóbbi Special EFX albumot vinylen. Ennek alkalmából a Djabe zenekar együtt játszott Chielivel a Budapest Jazz Clubban, a zenészek ekkor határozták el, hogy 2024 májusában közös turnéra indulnak. Ennek egyik állomása a veszprémi Hangvilla. A koncertsorozat a Tour of Waterfalls címet kapta. A Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója, a két szerzemény foglalja keretbe a műsort, melyben Chieli Minucci, Djabe és Special EFX számok hangzanak majd el. A veszprémi állomásról, a turné jelentőségéről, a zenekar jelenlegi helyzetéről beszélgettünk Égerházi Attilával, a Djabe vezetőjével.

A Djabe Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara. Huszonkilenc éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. Eddig 44 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A Djabe az egyik legkeresettebb magyar jazz zenekar a nemzetközi fesztiválokon, az első 20 év kirobbanó sikerei után, 2016 őszén megújult, kiváló hazai muzsikusok kerültek az együttesbe. Égerházi Attila a kezdetekről így mesélt portálunknak:

Rögtön az elindulásunkkor számos elismerést kaptunk, ilyen például az Arany Zsiráf-díj, ami a mai Fonogram-díj előfutára. A megalakulásunk időszaka inkább a populáris hangzást tükrözi, később aztán átalakultunk, jazz zenészek csatlakoztak hozzánk, ekkor indult el a nemzetközi pályafutásunk is.

Ez pedig szó szerint kinyitotta a világot, hiszen elkezdtünk külföldi zenészekkel is együtt játszani. Ben Castle is ilyen, aki az egyik  legismertebb brit szaxofonos, játszott  George Michaellel, Stinggel és a Brand New Heaviessel is. Több mint húsz éve dolgozunk együtt a Genesis gitárosával, Steve Hackett-tel.

A Djabe tehát igazi világsztárokkal zenél, erről Attila a következőket mondta: „Ezek a nevek számomra hatalmas kedvencek, mesébe illő álomként élem meg, hogy együtt játszhatok a régi nagy idoljaimmal. Chieli Minucci, akivel Veszprémbe is érkezünk, szintén igazi példakép, akivel elég hamar jóban lettünk: amikor a gitáros Európai városnéző túrán vol szeptemberbent, két napot Budapesten töltött, megkérdeztem, hogy mi lenne, ha városnézés helyett inkább megcsinálnák a Special EFX lemezbemutatót, ő pedig kérte, hogy lépjünk fel vele a Budapest Jazz Clubban."

Égerházit megkérdeztük arról is, gyerekként, amikor elindult pályáján, milyen jellegű célokat tűzött ki magának, s szerepelt-e a távlati célok között, hogy karrierje ilyen messzi repíti: „Én oly annyira a zenén nevelkedtem, hogy egyfolytában szólt valami a fülemben, és határozott elképzeléseim voltak arra vonatkozóan, hogy majd milyen típusú zenét szeretnék játszani. Már a kezdetek kezdetén sikerült tehetségkutató fesztivált nyerni, a két gitár, egy fuvola, egy hegedű, különlegesnek számító formációnkkal.

Később már jóval tudatosabbak lettünk, létrehoztam a kiadót, és olyan művészeket kerestem, akiken láttam, hogy együtt tudunk majd dolgozni. Mára mély barátság van köztünk, bízhatunk egymásban, remek a hangulat, ösztönözzük egymást, és ami a legfontosabb, hogy rá tudunk csatlakozni egymás zenei világára.

Motiváltak vagyunk, s talán nem túlzás azt mondani, hogy a jelenlegi Djabe a legjobb csapat. Az előző felállások mindig valamilyen emberi vagy szakmai feszültségek miatt forgácsolódtak szét. Mostanra egyensúly és felszabadultság van. Imádunk együtt lenni, és ezt a közönség is látja a koncerteken.

És, hogy a jelenről is beszéljek muszáj elmondanom, milyen nagyszerű kihívás a szóban forgó turné, hiszen számunkra rendkívül felszabadító, amikor vendéget is köszönthetünk köztünk, a koncerten.

A veszprémi rendezvényen olyan dalokat is fogunk játszani, amiket már vagy húsz éve nem hallhatott a közönség, és persze igyekszünk kedvezni azoknak is, akik később csatlakoztak a Djabe közönségtáborába. Nagyon izgatottak vagyunk a veszprémi koncert miatt, mert elég régen jártunk a királynék városában.

Várunk mindenkit, aki szeretne egy önfeledt élményt, és senkit ne ijesszen meg a jazz műfaja, elég emészthető, könnyen befogadható zenét játszunk, a társaim rendkívül virtuózok, nívós produkció lesz, Minucci gitárjátékát pedig a legnagyobbakhoz tudom csak hasonlítani. Azt az energiát, amit felszabadítunk a zenével, szeretnénk átadni a közönségnek."

A veszprémi koncertre itt tud jegyet venni.

Szabó Eszter
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 Faith No More VeszprémFest Faith No More Felemás érzésekkel hagytam magam mögött a História kertet Paloma Faith csütörtöki koncertje után: zeneileg azt kaptam, amit vártam, de közben azon gondolkozom, miért akar a VeszprémFest Szigetté válni? 2024. július 19. 13:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.