Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt?

2024. május 4. 14:47
Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz?

A Balaton és környéke kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb turisztikai régiója: a természeti adottságok, a környezet szépsége, a környék biztonságossága, könnyen elérhetősége garantálja, hogy örökre a mi Riviéránk maradjon. Ugyanakkor a drágaság – amely kis túlzással mindig is jellemző volt rá, de az infláció még duplán rátett erre – és éppen a népszerűség révén bekövetkezett zsúfoltság a szakemberek, az itt élők és az egyszeri turista szerint is problémát jelent.

Nem csoda, ha sokan vacillálnak ilyenkor, nem érdemesebb-e inkább annyi pénzből, amennyiért a Balatonnál üdülhetne egy négyfős család, inkább az Adria felé venni az irányt. Mert bármilyen szép is a magyar tenger, azért mégis csak költői tenger, nem igazi. És persze a külföldi levegőnek mindig egy kicsit más az érzete…

A kérdésre a turisztikai szakemberek is próbáltak választ kapni. Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársai kollégáival közösen egy kisebb kutatást végzett, amelyről a május 2-ai, a Portfólióval közösen szervezett Balaton konferencián számolt be a közönségnek.

Ahogy Sulyok fogalmazott, bár az összehasonlítgatás nem magyar sajátosság, kicsit mégis olyan, mintha a körtét és az almát akarnánk összehasonlítani: nem feledhetjük, hogy mindenkinek egyéni preferenciái vannak, mindenki másként gondolkodik arról, ár-érték arányban mi az, ami belefér neki, mire hajlandó többet költeni, és mi az, amiből nem kér bizonyos összeg felett, bármekkora is a csoportnyomás. Bizonyos általánosságok persze megfigyelhetők, amelyek húzóerőt jelentenek a legtöbb ember számára. Ezek a magasabb minőség, a személyre szabott szolgáltatás, illetve a fenntartható(bb)ság, amit a szolgáltatók is figyelembe vesznek.

Sulyok JuditSulyok Judit

No de mit mutat mégis a gyakorlat? Az intézmény kollégái egy 4 fős családot, illetve egy párt vettek mintaként a kutatáshoz, majd különböző szállástípusokra (szálloda reggelivel, szálloda félpanzióval, önellátó apartman, önellátó kemping) lebontva is megnézték, a Balatonon és az Adrián mennyibe kerülne egy 7 éjszakás nyaralás egy júniusi, egy júliusi és egy augusztusi időpontban, a booking.com és a szállás.hu platformjait használva. A helyszínek tekintetében a legnépszerűbb balatoni városokat (Tihany, Balatonfüred) vetetették össze a minimum 40 ezer magyar vendégéjszakát realizáló tengerparti úti célokkal. A költségelemeket a közlekedés, a szállás, az étkezés és a látnivalók képezték.

Ezek alapján alapvetően még mindig a Balaton nyeri az árversenyt: egy pár esetében egy szállás Horvátországban 500-970 ezer forint, míg a Balaton esetében 470-685 ezer forint között mozog.

Egy négy tagú család esetében (2 felnőtt, 2 gyerek) ugyanez Horvátországban a fent említett kategóriákban 600 ezer-1,8 millió forintig terjed, a Balatonon pedig 630 ezer és 1,18 millió forint között mozog. A kategóriákat külön-külön megvizsgálva egyedül a családi nyaralás legolcsóbb kategóriájában (kemping önellátással) jön ki olcsóbban a horvát nyaralás, itt 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy.

Az önellátó apartmanban már 30 ezer forinttal drágább az Adria (830 ezer Ft vs. 860 ezer Ft), a félpanziós szállodánál 235 ezer forint a különbség a Balaton javára, a szálloda reggelinél pedig már közel 600 ezer forint a különbség.

A páros utazásnál a legolcsóbb kategóriában 30 ezer forinttal olcsóbb a Balaton, az apartmannál 120 ezer forint a különbség, ugyanennyi a szálloda félpanzió kategóriában, a szálloda reggelinél pedig közel 200 ezer forinttal olcsóbba a Balaton parti nyaralás.

Azt persze tegyük hozzá, hogy ha nem a legfelkapottabb helyre megyünk, hanem egy kevésbé ismert, de ugyancsak szép és izgalmas helyre, már egészen máshogy alakulhat a matek. Hogy merre dől a mérleg, illetve hogy mi magunk mi mellett döntünk, az persze attól is függ, hogy van-e mondjuk SZÉP kártyánk, amivel sokat spórolhatunk a hazai nyaralásnál, mennyire fontos nekünk, hogy minden körülmények között meg tudjuk értetni magunkat a szállásadóval vagy a helyiekkel – azaz, hogy beszéljék-e a mi nyelvünket az adott desztináción –, hogy mennyire vágyunk a külföldi levegőre, vagy hogy mennyire ragaszkodunk a helyhez, ahol korábban jártunk, legyen szó magyar vagy horvát desztinációról. Ezek alapján már tényleg a végtelenségig lehetne számolgatni és végtelen eredményt lehetne kihozni, de a legfontosabb talán az, hogy tisztában legyünk a saját vágyainkkal (meg azzal, meddig ér a takarónk).

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.