Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Bravúr: Szlovénia legyőzésével feljutott az elitbe a magyar hokiválogatott!

2024. május 4. 21:55 // Forrás: MTI
A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán, ezzel ismét feljutott a 16 csapatos elitbe.

A kezdeti szlovén rohamok után az első magyar kapura lövés, Hári Jánosé gólt eredményezett, majd Rok Ticar egyenlített "Puskás-díjas" találattal. A hajrában emberelőnyben Papp döntötte el a csatát. Ez volt a történelmi első siker a rivális ellen tétmérkőzésen 11 vereséget követően.    

A tornát a magyarok nyerték 11 ponttal, másodikként pedig a három kilencpontos csapat közül a szlovének jutottak fel az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel az olaszokat és a románokat is felülmúlták.    

A diadal azt jelenti, hogy a magyarok a sportág újkori történetében, a második világháborút követően negyedszer jutottak fel az élvonalba a 2008-as szapporói, a 2015-ös krakkói és a 2022-es ljubljanai siker után.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Szlovénia 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
gól: Hári (8.), Papp (58.), illetve Ticar (26.)

Hári János (b4) a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének utolsó, ötödik fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen a Sparkasse Arénában 2024. május 4-én. MTI/Szigetváry ZsoltHári János (b4) a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének utolsó, ötödik fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen a Sparkasse Arénában 2024. május 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A záró összecsapás csak a magyarok számára bírt téttel, győzni kellett a feljutásért, a szlovénok már kényelmes helyzetben voltak. Kedvezőtlen előjel volt, hogy a két csapat eddigi valamennyi, 11 vb-mérkőzését a rivális nyerte 56-13-as összesített gólkülönbség mellett. Ugyanakkor először fordult elő, hogy a szlovénok úgy álltak fel a magyarok ellen, hogy már kiharcolták a feljutást.    

Don MacAdam szövetségi kapitánynak nem volt oka, hogy változtasson a péntek este hősies csatában az olaszokat legyőző csapat csatársorain, a hátvédpárok viszont módosultak, Fejes Nándor pedig agyrázkódás miatt változatlanul hiányzott. A hangulatról - mint a héten végig - a több száz magyar szurkoló gondoskodott.

A szlovénok abszolút nem tartalékoltak, nem vették félvállról a meccset, őrült iramot diktáltak az elejétől fogva, keményen támadták Bálizs Bence kapuját. Az első magyar kapura lövésre bő hét percet kellett várni, de az gól lett. Terbócs István passzolt az alapvonal mögül a középen őrizetlenül hagyott Hári Jánoshoz, aki kilőtte a kapu jobb oldalát. A szlovénok folytatták rohamaikat, Bálizs eszén azonban nem tudtak túljárni. A harmad derekán egy magyar, a szünet előtt egy szlovén emberelőny maradt ki.

A fordulást követően Papp Kristóf "csengette meg" a kapuvasat, majd Hári hagyott ki egy szólót, ez pedig megbosszulta magát. A 26. percben Rok Ticar beütötte az év egyik legszebb gólját: fekve, a kapu felé sem nézve, a botját a jégen húzva sodorta be a korongot a meglepett Bálizs lábai között. A világhírű orosz Alekszandr Ovecskinnek volt hasonló bravúros gólja 2006-ban az NHL-ben. Megint vérszemet kaptak a szlovénok, kiválóan forgatták a korongot és záporoztak a lövések a magyar kapura, Ortenszky Tamást pedig kiállították. Sikerült túlélni a viharos időszakot, majd Mihály Ákos sérült meg egy ártatlan ütközésben, de tudta folytatni a mérkőzést.

A harmadik játékrész gyors hokijában Bálizs tartotta életben a feljutási reményeket. Volt, hogy botoskesztyűvel, spárgázva hatástalanított egy kontrát, majd közelről karral védett. Ziga Mehle fegyelmezetlensége megtörte a szlovén lendületet, a hajrában pedig Kristjan Cepon ült ki Sofron István lerántásért. Ezt már góllal büntette a magyar csapat, Papp szedte össze a kipattanót és fonákkal nem hibázott.

A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a magyarok visszajutottak a legjobbak közé!

Korábban:
Olaszország-Koreai Köztársaság 8-1 (4-0, 0-1, 4-0)
Románia-Japán 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)

A végeredmény: 1. (és feljutott) Magyarország 11 pont, 2. (és feljutott) Szlovénia 9, 3. Olaszország 9, 4. Románia 9, 5. Japán 4, 6. Koreai Köztársaság 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

Az első két helyezett feljutott, így a 2025. május 9-25. között Stockholmban, illetve a dániai Herningben rendezendő 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepel majd, míg a Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be, ahonnan Ukrajna került fel.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.