Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
20°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
20°C

A lemerült autóakkumulátor biztonságos és gyors feltöltése

2024. május 6. 12:26

Télen, amikor a hőmérséklet gyakran csökken nulla fok alá, nagyobb az esélye, hogy a hideg miatt “meghal” az autónk akkumulátora. Ez azonban megtévesztő lehet, mert a „halott” akkumulátor a legtöbb eseten csak igen alacsony töltöttségű akkumulátort jelent. Ilyen esetekben legtöbbször indítózáskor halk kattogó hangot hallunk és sok esetben kigyullad az akkumulátor lámpa a műszerfalon. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha az akkumulátort egy gyorstöltőhöz, vagy akkumulátortöltőhöz csatlakoztatjuk.
Ebben a cikkben szeretnénk megosztani néhány hasznos tippet a biztonságos akkumulátor töltéshez.

Mi lehet az oka az akkumulátor lemerülésének?

Elsőként nézzünk meg néhány általános okot, amelyek miatt az autónk akkumulátora cserben hagyhat minket: 
•    Laza vagy korrodált akkumulátor-csipeszek
•    Szélsőségesen forró vagy hideg időjárás
•    Túl gyakori rövidtávú utazás
•    Felkapcsolva felejtett világítás
A fenti okok nagyrésze kellő odafigyeléssel és megfelelő karbantartással könnyen megszüntethető. Azt is érdemes tudni azonban, hogy hacsak nem súlyosan sérült, az akkumulátor könnyen helyreállítható.

Vizsgáljuk meg az akkumulátort

Első lépésként vizsgáljuk meg az akkumulátort kívülről, hogy nem sérült-e. Bármilyen külsérelmi nyomot észlelünk, ne próbáljuk feltölteni. Ha a lemerült akkumulátor nem sérült, az esetleges kisebb korróziót akkumulátortisztítóval és akkumulátorpólus kefével távolítsuk el. A művelethez mindig viseljünk védőkesztyűt. Ha az akkumulátort megtisztítottuk, és a kábeleit rögzítettük, megpróbálkozhatunk a bikázással.

Kép egy autós töltőről - autoalkatreszonline24.hu

 

A gyorsindítás vagy bikázás akkumulátor töltővel

1. lépés
Először is keressük meg a jármű akkumulátorát, valamint annak pozitív és negatív pólusait. A legtöbb autó esetében az akkumulátor a motorháztető alatt van, de egyes járműveknél a csomagtartóban található. A pozitív pólust „+” jel, míg a negatív pólust „-” jel jelöli. Ha a pólusokat műanyag borítás fedi, azokat le kell választani. 
Az akkumulátortöltő csatlakoztatása előtt fontos meggyőződni arról, hogy az ki van kapcsolva, vagyis nem folyik rajta áram. Kihúzással megelőzhető a szikraképződés, ami az akkumulátor szivárgása esetén veszélyes lehet. Mindig olvassuk el az adott akkumulátortöltő használati utasítását, mivel az egyes töltők között lehetnek különbségek.

2. lépés
Ezután csatlakoztassuk az akkumulátortöltőt a jármű akkumulátorának pólusaihoz.
A töltő piros csipeszét a pozitív pólushoz, a fekete csipeszt pedig a negatív pólushoz. Kicsit mozgassuk meg a csipeszeket, hogy biztosan jól csatlakozzanak a pólusokhoz. Ügyeljünk arra, hogy a töltőt magát tartsuk olyan távol az akkumulátortól, amennyire a kábelek engedik. 

3. lépés
Ezután csatlakoztassuk a töltőt az áramforráshoz és kapcsoljuk be. Ha a töltő nem ismeri fel automatikusan az akkumulátort, manuálisan meg kell adnunk az adatait. Ezután egyszerűen válasszuk ki, hogy milyen töltési áramerősséget szeretnénk. 
Vannak töltők, amelyek automatikusan kikapcsolnak a töltés végén, de olyanok is, amelyek kijelzővel rendelkeznek, és jelzik, ha az akkumulátor töltve van. Sok akkumulátortöltő 2 és 6 amper közötti teljesítménnyel működik, így a lemerült akkumulátor feltöltése több órát is igénybe vesz. Minden esetben olvassuk el a töltőhöz mellékelt használati utasítást, hogy biztosak legyünk abban, hogy helyesen működtetjük az eszközt.

4. lépés
Ha az akkumulátorunk feltöltődött, kapcsoljuk ki a berendezést, és húzzuk ki a konnektorból, majd távolítsuk el a kábeleket. Először a negatív (fekete) csipeszt válasszuk le. Haladjunk fordított sorrendben, mint a csatlakoztatáskor.

vehir.hu
további cikkek
Modern innovációk az abroncsgyártásban Modern innovációk az abroncsgyártásban 2024. március 18. 21:52 'Beyond Zero – Túl a zéró emisszión' néven indította útjára átfogó vállalati stratégiáját a Toyota 'Beyond Zero – Túl a zéró emisszión' néven indította útjára átfogó vállalati stratégiáját a Toyota A világ legnagyobb és legzöldebb autógyártója, az Európában már 80%-ban részben vagy teljesen elektromos autókat (azaz az öntöltő hibrid elektromos, a plug-in hibrid elektromos, az akkumulátoros elektromos és a hidrogén üzemanyagcellás elektromos modelleket) értékesítő, és ezen technológiák fejlesztésében globálisan vezető szerepet betöltő Beyond Zero foglalja össze vállalati stratégiáját, amely az elektrifikáció és a mobilitás területén betöltött vezető szerep mellett a legmagasabb szintű ügyfélélmény és a társadalmi felelősségvállalás pilléreire támaszkodik. 2022. szeptember 15. 11:14 Augusztustól fizetős a veszprémi pláza parkolója parkolás Augusztustól fizetős a veszprémi pláza parkolója Sokan nem pláza-látogatóként, hanem P+R parkolóként használták a bevásárlóközpont parkolóját. 2020. augusztus 17. 4:00 A hibrid autók évtizedei jönnek A hibrid autók évtizedei jönnek Ahogy egyre inkább érezzük a saját bőrünkön is a klímaváltozás hatásait, úgy az autóiparban is egyre nagyobb teret kapnak a környezetkímélő – vagy annak mondott – technológiák. 2020. február 18. 21:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.