Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy sorrend már most biztos a választások előtt

2024. május 7. 10:03
Hétfő délután a veszprémi Helyi Választási Bizottság  kisorsolta, milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a szavazólapon a június 9-ei önkormányzati választáson. A polgármester- és/vagy képviselő-jelöltekkel együtt összesen 61-en mérettetik meg magukat a választáson.

A jelöltek sorrendjét a szavazólapon nem a választási törvény valamelyik paragrafusa szabályozza, hanem a puszta véletlen dönti el sorsolás útján, amit önkormányzati választásoknál a helyi választási bizottság bonyolít le, miután a határidők leteltével megvizsgálták az ajánlóívek érvényességét és nyilvántartásba vették a jelölteket.

Veszprémben az önkormányzati választáson ezt 61 személynek és öt jelölő szervezetnek sikerült elérnie.

A Helyi Választási Bizottság határozathozatal közben (balra dr. Kovács Gergely a bizottság elnöke) A Helyi Választási Bizottság határozathozatal közben (balra dr. Kovács Gergely a bizottság elnöke)

A Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk Mozgalom, az Együtt Veszprémért Egyesület (ezt vezeti Adamecz Zoltán) és a Híd a Városért Egyesület a legtöbb ellenzéki párttal együtt (ezek az MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek és Reformerek) a tizenkét egyéni választókerületben képviselő-, valamint polgármester-jelöltet is állítanak, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig polgármester-jelöltet nem indít, ellenben tizenkét jelöltjük nekik is lesz a képviselőtestületbe. Kiegészülve egy független jelölttel a hármas körzetben, összesen 61 ember méretteti meg magát a veszprémi politikában. A matek pedig úgy jön ki, hogy a polgármester-jelöltek közül Adamecz Zoltán és Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk Mozgalom) egyéni körzetben is elindul képviselőnek, Porga Gyula és Hartmann Ferenc pedig csak a polgármesteri székért száll ringbe.

A hétfői választási bizottsági ülésen a sorsolás előtt még hivatalosan is nyilvántartásba vettek néhány képviselő-jelöltet a Kétfarkú Kutyapártból és a Mi Hazánkból, valamint a kompenzációs listák közül a Híd a Városért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom névsorát is hitelesítették.

Előbbi esetében érdekesség, hogy Katanics Sándor neve nem szerepel rajta, tehát ha az egykori DK-s képviselő-jelölt nem tud győzni júniusban a Gyulafirátótot és Kádártát magába foglaló körzetben, akkor hosszú idő után a következő ciklusban már nem lesz képviselő a városházán.

A bizottság először a polgármester-jelöltek sorrendjét sorsolta ki a klasszikus módon, azaz egy üvegtálba beletették a jelöltek neveit tartalmazó összehajtott papírlapokat és sorrendben kihúzták azokat.

Ezek alapján Hartmann Ferenc, Kovacsics Zsolt, Adamecz Zoltán, Porga Gyula sorrendben szerepelnek majd a szavazólapokon.

Ezután a tizenkét egyéni választókerület jelöltjei következtek. Szinte kivétel nélkül mindenhol a már említett öt jelölőszervezet embereit közül sorsolták ki a sorrendet, egyedül a hármas körzetben – ez a Jutas-lakótelep nyugati oldala – indul egy független képviselőjelölt, így itt hatan lesznek a szavazólapon.

Körzetenként az alábbi sorrendek alakultak ki:

1-es számú választókörzet (Gyulafirátót és Kádárta)

 1. Varga Tamás (Fidesz-KDNP)
 2. Katanics Sándor (Híd a Városért)
 3. Plechinger Dzsenifer (Magyar Kétfarkú Kutyapárt)
 4. Guti László (Együtt Veszprémért)
 5. Kovacsics Zsolt (Mi Haznánk)

2-es számú választókörzet (Bakonyalja)

 1. Gerstmár Ferenc (Együtt Veszprémért)
 2. Mészáros Richárd (Fidesz-KDNP)
 3. Vöröss Gábor (MKKP)
 4. Kenyeres Zoltán (Mi Hazánk)
 5. Sőregi Attila (Híd a Városért)

3-as számú választókörzet (Jutas-lakótelep nyugati fele)

 1. Rektor Dóra (Fidesz-KDNP)
 2. Zsigmond László (Mi Hazánk)
 3. Forray Zsolt (MKKP)
 4. Guzslován Gábor (Híd a Városért)
 5. Horváth Elemér (független)
 6. Pál Endre (Együtt Veszprémért)

4-es számú választókörzet (Jutas-lakótelep keleti fele)

 1. Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP)
 2. Kovács Roland (Mi Hazánk)
 3. Hamar Zoltán (MKKP)
 4. Benczik Gabriella (Híd a Városért)
 5. Kavalecz Tibor (Együtt Veszprémért)

5-ös számú választókörzet (Március 15. utca és környéke)

 1. Racsmány Zoltán (Együtt Veszprémért)
 2. Németh Szabolcs (Mi Hazánk)
 3. Nyerges Klaudia (MKKP)
 4. dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP)
 5. Mihályi Balázs (Híd a Városért)

6-os számú választókörzet (Kertváros)

 1. Bonnyai Gábor (Mi Hazánk)
 2. Somfai Attila (Híd a Városért)
 3. Szücs Zoltán (MKKP)
 4. Török Krisztián (Fidesz-KDNP)
 5. Koronczai Péter (Együtt Veszprémért)

7-es számú választókörzet (Cholnoky-lakótelep)

 1. Takács Zoltán (Mi Hazánk)
 2. Major Dóra (Együtt Veszprémért)
 3. dr. Varga-Damm Andrea (Híd a Városért)
 4. Havay Fanni (MKKP)
 5. Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP)

8-as számú választókörzet (Füredidomb és Szabadságpuszta)

 1. Csóri Péter (Híd a Városért)
 2. Károlyi Domokos (MKKP)
 3. Simon Tamás (Együtt Veszprémért)
 4. Nacsa János (Mi Hazánk)
 5. Kovács Áron (Fidesz-KDNP)

9-es számú választókörzet (Egyetemváros)

 1. Venczli Attila (Mi Hazánk)
 2. Vassányi Bulcsú (Együtt Veszprémért)
 3. dr. Kiss Béla (Híd a Városért)
 4. Csík Richárd (Fidesz-KDNP)
 5. Sipos Károly (MKKP)

10-es számú választókörzet (Belváros)

 1. Vajda Máté (MKKP)
 2. Kovács Rajmund (Híd a Városért)
 3. Bázsa Botond (Fidesz-KDNP)
 4. Schvarcz Ágnes (Mi Hazánk)
 5. Eszenyi László (Együtt Veszprémért)

11-es számú választókörzet (Jeruzsálemhegy)

 1. Herczeg István (Együtt Veszprémért)
 2. Mester Dániel (MKKP)
 3. Illés László (Híd a Városért)
 4. Tarr Alexandra (Mi Hazánk)
 5. Halmay Gábor (Fidesz-KDNP)

12-es számú választókörzet (Dózsaváros)

 1. Kerekes Miklós (Híd a Városért)
 2. dr. Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP)
 3. Szabó Dániel (MKKP)
 4. Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért)
 5. Horváth Péter (Mi Hazánk)

A Helyi Választási Bizottság ezután döntött még a nemzetiségi listák sorrendjéről is. A lengyeleknél öt jelöltről, az örményeknél háromról, a németeknél hatról, az ukránoknál ötről, a romáknál tizenegyről.

Ezek után már csak akkor változhat valamelyik sorrend, ha az egyik jelölt visszalép. Öt évvel ezelőtt ez éppen a polgármester-jelölteknél történt meg, amikor Adamecz Zoltán az utolsó pillanatban visszalépett a jelöltségtől.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület választás 2024 Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület Bár csak októbertől alakulnak meg hivatalosan az önkormányzatokban az új képviselő-testületek, a megbízóleveleket az újonnan megválasztott képviselőknek már átadták. Veszprémben kedden délután a városházán több olyan politikus is átvette ezt a dokumentumot, akinek első ciklusa lesz képviselőként. 2024. június 19. 1:29 Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek  Európában a békepártiak győztek - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban. 2024. június 11. 12:52 Ők debütálnak polgármesterként a környéken Ők debütálnak polgármesterként a környéken Habár Veszprémben Porga Gyula győzelme nem forgott kockán, a környéken több polgármesteri szék bérlője megváltozott az önkormányzati választás után. Körképünkben megmutatjuk, hogy hol milyen változások történtek, a városoktól a kisebb falvakig. 2024. június 11. 22:04 A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában Emmanuel Macron, francia elnök vasárnap éjszaka bejelentette, hogy még a nyáron feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki. Döntésének oka, hogy pártja, a centrista Reneszánsz párt messze elmaradt a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől. Az EP-választás a baloldali belga kormányt is megbuktatta, Olaszországban és Németországban pedig kimagaslóan szerepeltek a jobboldali pártok. 2024. június 10. 11:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.