Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál

2024. május 10. 0:10
A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.
 

Csütörtök délután a Foton Audiovizuális Centrumban rendezték meg a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját. A Magyar Filmakadémia védnökségével, három helyszínen, összesen száz magyar filmet, köztük premiereket is megtekinthetnek majd – kedvezményes árakon – a filmrajongók.

A sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter köszöntötte a résztvevőket. A miniszter kiemelte, hogy ez a pár nap, amikor a magyar filmes szakma szeme a térségre figyel, egy olyan folyamatnak a része, mely során a régiónk valódi kulturális központtá válik.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

,,A térség nemcsak díszletként nagyon jó, nem csak az itteni színészeink olyan tehetségesek, hogy bármelyik magyar filmben, vagy akár nemzetközi filmprodukcióban is megállnák a helyüket, de a mozgóképművészet és a régió együttműködése talán még ezen is túlléphet, és hozzájárulhat egy kreatív régió létrehozatalához. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amely 2023-ban zajlott itt a térségben, Veszprém vezetésével a Bakony-Balaton régióban egy olyan ugródeszka számunkra, amely hosszú távon is megalapozhatja azt, hogy ez a térség kihasználva a természeti adottságait, az itt élő lakosság műveltségét, iskolázottságát és tehetségét, és mindazokat az újító szándékokat, amelyek az itt élőket jellemzik, Magyarország első kreatív régiójává váljon” – mondta el a miniszter.

Káel CsabaKáel Csaba

A miniszter gondolatait Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szavai követték. A kormánybiztos a fesztivál új nevének eredetéről mesélt, a Moz.Go elenezésről, mely úgy véli tökéletesen kifejezi a célt, hogy moziba járni mennyire fontos, hiszen az információ nagy részét az emberek a mozgóképen keresztül szerzik be.

A siker pedig garantált, hiszen a negyedik éve sorozatosan megrendezett fesztivált évről évre nagyobb nézőszámmal, nagyobb érdeklődéssel és évről évre több szakmai programmal kísérve tudják megszervezni.

,,Elképesztően dinamikus filmipar jött létre Magyarországon. Az elmúlt évben - most már kitartóan körülbelül az ötödik éve - London után Budapest vált Európa legnagyobb filmgyártó központjává. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy több mint 20 ezer embert foglalkoztat ez az ágazat. Nagy szüksége van természetesen az oktatásra, az utánpótlásra, úgyhogy ilyen szempontból számítunk a régió oktatási potenciáljára is” – tette hozzá a kormánybiztos.

Csáky Attila, Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója a programok részleteiről beszélt, többek között a Nemzet aranya – melyet már több százezren tekintettek meg -, a Semmelweis, a  Tündérkert, és a Sereg című filmet, illetve az év végén debütált Hunyadi című sorozatot is bemutatják majd a fesztiválon.

Az esemény végén hivatalosan is bejelentették az idei Magyar Mozgókép Díjak zsűrijének tagjait: elnöke Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Harmadik Évad társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója, illetve Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

A nominált filmek és alkotók neveit csak május 13-án ismerheti meg a nagyközönség.

Fotó: Vámosi Patrik

Balogh Dóra
további cikkek
Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. 2024. április 19. 11:40 A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. 2023. június 11. 12:24 Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink kultúra Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett. 2023. június 8. 11:03 Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak kultúra Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé. 2023. június 7. 20:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.