Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem minden vadállat férfi, de minden férfi…

2024. május 12. 21:18
Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben?

A hét nő közül csupán egy mondta azt, hogy inkább egy idegen férfival találkozna. A kérdésfelvetés olyannyira népszerű lett az online világ végtelenségében, hogy random civilek is elkezdték megválaszolni. Jelentős hányadában még meg is indokolták, miért jobb a medvetámadás a férfitámadásnál: sokak szerint a medve maximum megöli őket, mást nem tesz, ráadásul ezt a „mást nem tesz”-t bizonyosan elhiszi utólag a közvélekedés, nem úgy, mint a férfiak által elkövetett bűncselekményeket, ha arra kerülne a sor.

Ennyi a sztori. Medve vagy férfi? Medve: mondja a legtöbb nő. Amellett, hogy úgy vélem, a mai napig van feladat azzal, ahogyan a női-férfi kapcsolatokat, viszonyulásokat kezeljük, és azt is hiszem, hogy a #metoo kampány igenis fontos volt, a hozadéka is jelentős, talán azóta jobb irányba billentek a dolgok, mégis – lévén, hogy véleménycikket írok – kikérem magamnak a bántalmazó férfi jelenség általánosítását. Aki valóban szívesebben esne egy medve áldozatául, úgy vélem, tipizálja a férfi nemet, hisz egy kalap alá veszi a bántalmazó és a normális férfit. Ha az erdőben valóban szembejön egy férfi, még korántsem biztos, hogy bántó szándékkal közeledne.

Aki azonban azt mondja, inkább a medvével futna össze, vajon hogyan éli az életét? Tényleg komolyan gondolja? Nem jár erdőbe egyébként? Esetleg az utcára sem merészkedik ki? Elfogadja a nőnapi csokrot, vagy az is túlzás, esetleg hivalkodó, provokatív, már-már sértő? Nem kéri meg a férfit, hogy segítse le a csomagját a vonatról? Nem kér segítséget, csak nőtől?

Aki azt mondja, inkább a medve, gondol a saját szeretteire? Az őt körülvevő férfiakra? A bátyánk, az apánk, a párunk… Senki nem kéri ki?

Nehéz téma, valóban. Nem kérdőjelezem meg, hogy manapság (is) milyen nagy mértékű a nők elleni erőszak, sőt, aligha létezik olyan nő a Földön, aki ne élt volna át valamilyen mértékű abúzust. Magam is megrágtam az áldozati csomagomat, de azt hiszem, rossz irányba haladunk azzal, ha nem különítjük el a bántalmazó embert az embertől. Most kifejezetten csak a medvés példára reflektálok, éppen ezért nem térek ki arra, hogy sajnos, bizony a nők is követnek el erőszakot férfiak ellen. De akár nő, akár férfi, miért nem választjuk szét a jót a rossztól? Miért bélyegzünk?

Egyetértek azzal, hogy legyen következménye az olyan eseteknek, ahol visszaélés történik. Egyetértek azzal, hogy legyen kivizsgálva minden ügy, hogy járjunk a végére, hogy kérjük ki magunknak. De nem értek egyet azzal, hogy már a férfi nemnek lassan kollektív bűnösséget kell éreznie bizonyos lármás hangok nyomására!

Ha krízisben van, vagy úgy érzi, hogy fennáll a veszélye annak, hogy kárt tegyen magában vagy másokban, azonnal hívja fel a Lelki Elsősegélyt (116-123), vagy keressen fel egy szakembert. Megkeresheti a legközelebbi sürgősségi osztályt is! Vészhelyzet esetén hívja a 112-t, vagy a 104-et (mentő)!

Szabó Eszter
további cikkek
Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24 Madárének, mint a stressz üldözője Eszter Madárének, mint a stressz üldözője Biztos, hogy akad, akit mégis, valamilyen oknál fogva idegesít a madárcsicsergés, a jellemző viszont az, hogy a madárének idegrendszerünk vasalója lehet, persze csak ha kihalljuk a város durva zajából. 2024. június 16. 17:53 Harminchárom szál gerbera Meli Harminchárom szál gerbera Novella a 6-os buszról. 2024. június 10. 22:32 A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban Sok családban van egy olyan távoli rokon, akivel bár tagadhatatlan a vérségi kapocs, mégis annyira kellemetlen a jelenléte, hogy dugdosni kell az esküvőkön, vagy minél távolabb ültetni az asztalfőtől a családi összejöveteleken. Valami ilyesmi érzése van az embernek akkor is, amikor az ellenzéki politikusok választási plakátjai jönnek szembe az utcákon. A pártlogók ugyan kötelező jelleggel szerepelnek rajtuk, de távolról mintha csak elmosódott légypiszkok lennének, helyette a manapság oly divatos „civil” formációt hirdetik. De vajon honnan ered a civilség vélt ereje a politikában és miért jó elbújni a szoknyájuk mögé? Véleménycikk a kampányplakátok vizuális csiklandozásáról. 2024. május 27. 16:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.