Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt?

2024. május 17. 21:41
Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden.

Nagy már az elején leszögezte: az úgynevezett konfliktusrégészet legnépszerűbb célpontjai nem a várak, hanem a nyílt csatamezők – Magyarországon például a mohácsi csata helyszínének feltárása, a csata menetének pontos megértése nagy figyelmet kap. Ennek az oka az, hogy a várakat egyfelől az ostromok után gyakran javították, átépítették, a környező területeket beépítették, így nehezen hozzáférhető a leletanyag, ezzel ellentétben a csatamezőn rövid idő alatt lezajló események nyomai háborítatlanul maradhatnak a földben. A várakban talált leletek értelmezése is nehezebb: egy csatamezőn talált kard vélhetően hadi esemény kapcsán került oda, míg egy állandóan használt épületben az is előfordulhat, hogy csak azért találunk nagyobb számú nyílvesszőt egy területen, mert ott volt a fegyverraktár. 

Nagy Szabolcs Balázs (fotó: Szalai Csaba / vehir)Nagy Szabolcs Balázs (fotó: Szalai Csaba / vehir)

Mindenesetre a régészek a múlt történéseinek rekonstrukciójában gyakran nem tudnak írásos emlékekre támaszkodni, mert azok vagy nem léteznek, vagy meglehetősen pontatlanok, ne adj’ isten szándékosan ferdítenek is a történteken. Így az összefüggéseket abból kell kiokoskodni, amit a földben találnak. Ezen a téren azonban nagy a szórás: valahol az ostrom menetét ki lehet olvasni a talált tárgyak, égési rétegek és ezek elhelyezkedése alapján, másutt csak halovány sejtéseink lehetnek arról, hogy talán történt valami erőszakos cselekmény. 

A bizonytalanságra közeli példa a bándi Essegvár, ahol égésnyomokat találtak a feltáró régészek, és ugyanebből a rétegből előkerültek nyílhegyek is. Az együttállás láttán elszabadul a fantázia, és könnyen magunk elé képzelhetjük, ahogy az ostrom során csapódtak be a nyílvesszők és kapott lángra az egykor itt állt épület – ezt azonban egyelőre nem lehet bizonyítani. Bár az ismert ostromok időpontja és a fellelt pusztulási réteg időben közel áll egymáshoz, a tűzvészt okozhatta teljesen banális, hétköznapi ok is, a kettő közötti összefüggésre utaló egyértelmű jelet egyelőre nem találtak.

Fotó: Solymári / WikimediaFotó: Solymári / Wikimedia

Ellenpélda erre a Bács-Kiskun megyei Szank Kápolnahely, amelynek ostromáról egyáltalán nem tesz említést a történetírás, a helyszíni feltárások azonban fényt derítettek az itt történtekre. Az elmélet szerint a tatárjárás idején az alföldi község lakói az egyetlen kőépületet, a templomot vették körbe hevenyészett erődítéssel, és ott remélték átvészelni a mongolok támadását. A helyszínen nyílvesszőket, kardokat, késeket, páncéldarabokat találtak, ami arra utal, hogy az védekezésben a lakosság mellett képzett katonák is részt vettek. Hiába: a tatárok áttörték a védelmet, és lemészárolták a várvédőket, de nem csak őket: az innen egy kilométerre talált tömegsírban nők és gyermekek maradványaira bukkantak a kutatók. 

A várpalotai vár és környezetének közelmúltbeli felújítása lehetőséget adott a régészeknek arra, hogy itt is szélesítsék tudásukat. Ebben szép eredményt értek el: egy romba dőlt torony maradványai alól gazdag leletanyag került elő: a romok időkapszulaként zárták maguk alá az utolsó napon a toronyban lévő tárgyakat. Előkerültek edénytöredékek, textilmaradványok, egy szakállas puskacső, de találtak becsapódott lövedékeket és ágyúgolyókat is, amik jelzik: a torony nem magától dőlt össze. Az írott források Várpalota 1566-os ostromáról emlékeznek meg, a régészek által feltárt pusztítás azonban későbbi: láthatóak ugyanis az 1566-os támadás során okozott károk javításai, így a feltevések szerint a torony a tizenötéves háború egyik összecsapásában omolhatott össze. 

Várpalota 1566-os ostroma. A kaputorony romjait találták meg a régészek. (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)Várpalota 1566-os ostroma. A kaputorony romjait találták meg a régészek. (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

A várostromok történetének tárgyi kutatásában létezik még egy irányzat, ami érdekes eredményeket hozhat. Ezúttal azonban nem a vár területén, hanem az ostromlók megerősített táborának helyén kell keresnünk a tárgyi emlékeket, amik szintén sokat elmondhatnak a szemben álló felekről. Ilyen ellenvárat a Bakonyban is találtak az egyik kővár közelében, Nagy Szabolcs Balázs azonban részletesebben nem akarta felfedni a lelőhely hollétét, itt ugyanis még várat magára a feltárás, és jó lenne, ha az önjelölt gyűjtögetők helyett a szakemberek mérhetnék fel a területet. Időnként ugyanis az is fontos lehet, hogy egy-egy tárgyat milyen tájolással találnak meg (például a becsapódó nyílvesszők iránya sokat elmondhat), így a bolygatással még akkor is elveszhetnek fontos információk, ha a helyszínen maradnak a hozzá nem értők talált tárgyak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.