Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C

A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot

2024. május 22. 17:37
Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg.

A színvonalas kiállításon elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a klub tagjait, az alkotó művészeket. Gratulált a jubileumhoz, hiszen a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub idén ötvenéves. A polgármester rávilágított: nem könnyű fél évszázadon át egyben tartani egy közösséget, de ha szembe jönnek feladatok, ha vannak közös célok, amikért közösen képesek áldozatokat hozni, akkor ki is mondtuk a jó közösség definícióját.

Porga további sikereket kívánt a klubnak, majd hozzátette: nem győzi elégszer megköszönni azt a sok munkát, amit a városért tettek eddig, és tesznek a mai napig.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, beszédében elmondta: hatalmas tehetségek vannak a klubban, s örül annak, hogy amit más csak elképzelni tud, azt a nyugdíjas klub művészei meg is tudják valósítani. Az ötvenéves múlt is azt mutatja, Veszprém egy ambiciózus város, amit a nyugdíjas klub is formált.

A tárlatot hivatalosan Herth Viktória művészettörténész, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese nyitotta meg. Az alkotásról úgy beszélt, mint egyfajta menekülésről egy másik világba, ahol hirtelen minden egyszerűvé válik. Herth szerint manapság értékválságban szenved a világ, amikor szélsőségek harcolnak egymással: nem tudjuk, mi a jó, mi a rossz. Véleménye szerint a nehéz körülmények csupán ráerősítettek erre a jelenségre, pedig az ilyen szituációkban a szépség, a jóság, az esztétika nélkülözhetetlen kell, hogy legyen, hiszen egy jó alkotásnak a felsoroltak mind részei, kritériumai.

Herth szerint ma olyan világot élünk, amikor külföldre elzarándokolunk egy festmény kedvéért, ugyanakkor a szomszédos utcába már nem mennénk el egy kiállításra, pedig gazdagodunk általuk, csak úgy, mint a szóban forgó Tündérkezek tárlat által. Herth kiemelte, öröm volt végigtekinteni a kiállítás anyagán, legyen szó a fali festményekről, vagy a kézműves dolgokról, mint tündér kezei által készültek. Magas színvonalú kiállításról beszélünk, ahol sugárzik az a szeretet, ami az alkotó és a mű között az alkotás során megszületett.

Herth Viktória végül klasszikusok idézeteivel zárta beszédét: "A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot", mondta egykor Picasso. Végül Dosztojevszkijt idézte: "A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás."

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. tegnap 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. tegnap 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. tegnap 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.