Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni

2024. május 22. 11:19
Porga Gyula, Veszprém polgármestere volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, ahol a VOKS 2024 rovatban szóba került az is, hogy mi motiválja tizennégy év városvezetői munka után még, reagált a helyi ellenzék kritikáira, valamint arra is, hogy milyen indíttatásból vett részt a Telekom Veszprém szurkolói által szervezett megmozduláson a kudarcos BL-szereplést követően.

Porga Gyula a műsorvezető, Szöllősi Györgyi kérdésére, miszerint nem gondolkodott-e el a visszavonuláson közel másfél évtized polgármesterség után, azt válaszolta, hogy mivel Veszprémben a városvezetői munkát elsősorban aszerint fogja fel, hogy milyen megvalósítandó célok vannak még előtte – ezekből pedig akad még bőven – ezért folytatni szeretné a munkát, hogy ezek is megvalósuljanak.

Ezen célok között Szöllősi Györgyi is idézte azt a Veszprémben már sokat hallott kijelentést, hogy az évtized végére a város szeretne eljutni Európa húsz legélhetőbb városa közé, de hogyan érné ezt el Veszprém, arra már Porga Gyula adta meg a választ:

Pontosan tudjuk, hogy mi az, amin javítani kell és ezekre próbálunk válaszolni. Van egy nagyon vaskos városi stratégia, amit nagyjából hét évvel ezelőtt fogalmaztunk meg, és abban pontos célokat határoztunk meg. Ebben nevesítettünk infrastrukturális lemaradásokat, amelyeket fontos, hogy javítsunk, vannak bizonyos szolgáltatások, amelyek hiányosak a városban, fontos, hogy ebben is előre lépjünk. Maga az Európa Kulturális Fővárosa program nagyon közel vitt bennünket ezekhez a célokhoz, hiszen lerövidítette azt az időt, amit mi annak idején magunk elé vízióként kitűztünk.

A műsorvezető ezt követően szembesítette Porga Gyulát azokkal a kritikákkal, amiket pár műsorral korábban Hartmann Ferenc, az ellenzéki pártok közös veszprémi polgármester-jelöltje fogalmazott meg az ATV-n is. Hartmann megfogalmazása szerint Veszprémnek csak a kirakata szép, egyébként nő az elégedetlenség a városvezetéssel szemben, kiváltképpen néhány meg nem valósult fejlesztés miatt, amilyen a 8-as út elkerülőjének megépítése, az aranyosvölgyi völgyhíd, vagy éppen a Petőfi Színház rekonstrukciójának elmaradása.

Ezekre viszont Porga Gyulának tételesen megvoltak a konkrét válaszai, amik mögött több esetben logikus döntések húzódtak, és nem a Hartmann által lefestett sikertelen városvezetői munka.

A polgármester emlékeztett rá, hogy a 8-as út első üteme sikeresen elkészült a füredi csomópontig, a további szakasz esetében pedig a kiviteli terveken dolgoznak éppen. Ugyanez a helyzet a völgyhíd esetében is, ott év végére elkészülhetnek a kiviteli tervek Porga Gyula szerint.

A Petőfi Színház kapcsán Porga Gyula tisztázta azokat a kritikákat, amelyek szintén a fejlesztés leállításával voltak kapcsolatosak. Emlékeztetett arra, hogy az első ütem itt is elkészült, azóta pedig ezt az épületet be is lakta a színház, a főépület esetében viszont 2023-ban szándékosan nem álltak neki a kivitelezésnek, mert nem akarták, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programévre a város egyik legfontosabb kulturális intézménye fel legyen állványozva és építési terület legyen.

Részlet az ATV-s interjúbólRészlet az ATV-s interjúból

A műsorvezető felvetésére, miszerint ezek a beruházások mind az állami költségvetést terhelik, Lázár János beruházási miniszter pedig korábban több másikkal együtt az országban leállította őket, Porga Gyula úgy reagált, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a minisztériummal és a saját feladataikat, mint amilyen a kiviteli tervek elkészítése, maradéktalanul elvégzik, a továbbiakban pedig bíznak benne, hogy zöld utat kaphatnak ezek a beruházások is.

A polgármester az interjúban emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány egyébként rendkívül bőkezű volt Veszprémmel az elmúlt időszakban is, hiszen csak az Európa Kulturális Fővárosa projektre 72 milliárd forint forrást biztosított.

Szöllősi Györgyi kérdésére, hogy állami támogatás nélkül mik azok a fejlesztések, amiket Veszprém saját magának képes finanszírozni, Porga Gyula megemlítette, hogy a helyi gazdasági szereplők jól teljesítenek, ezzel párhuzamosan a város adóbevételei is a magyar élmezőnybe tartoznak, így van miből gazdálkodniuk. Ezekből a saját forrásokból pedig elsősorban a belterületi utak fejlesztésére fordítanak, valamint a lakhatási lehetőségekben szeretnének komolyabb szintet előre lépni.

Szintén Hartmannt idézve a műsorvezető felhozta azt is, hogy a népesség-statisztika alapján Veszprém lakossága csökkenő tendenciát mutat. Ezzel kapcsolatban Porga Gyula viszont rávilágított több olyan folyamatra, amik túlmutatnak az egyszerű politikai üzeneteken:

Mint minden magyarországi nagyváros esetében, Veszprémben is van egy szuburbanizációs folyamat. Ez látszik Győrben, Kecskeméten és Debrecenben is. Hogyha egy kicsit távolabbról nézzük az agglomerációnkat, akkor látjuk, hogy ott nemhogy csökkent, hanem nőtt a lakosságszám. Tehát akik kiköltöznek a városból nem mennek messzire, hiszen a munkahelyek döntően Veszprémben vannak, a közszolgáltatások Veszprémben vannak, csupán pár kilométerrel költöztek arrébb.

Végezetül a műsorban szót ejtettek a veszprémi kézilabda helyzetéről is, konkrétan arról a szurkolói megmozdulásról, amit a Veszprém Aréna előtt tartottak és amin Porga Gyula is részt vett.

Veszprémben a kézilabda vallás. Mindenkinek van valamilyen véleménye. A csapat szereplése a városnak a hangulatát is befolyásolja. Ha győzünk, akkor mindenki jókedvű, ha viszont kikapunk, akkor nyilván fordítva van. És vannak olyan pillanatok, amikor a polgármestertől is elvárják, hogy nyilatkozzon az ügyben. Azt gondolom, hogy ez egy olyan szituáció volt, ahol fontos volt, hogy én is a szurkolók mellé álljak. Egy nagy csalódás ért bennünket. Fontos, hogy egy ilyen klub - ez a vallásból ered - a szurkolókkal együtt értelmezhető csak. Én azt gondoltam, hogy ez egy olyan pillanat, amikor fontos, hogy polgármesterként én is jelezzem, hogy a problémákra rossz válaszokat fogalmazott meg az egyesület, Veszprém viszont egy olyan hely, ahol a hibáknak következménye van. – zárta Porga Gyula.

A teljes beszélgetés az alábbiakban tekinthető meg az ATV Youtube-csatornáján.

vehir.hu
további cikkek
Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. 2024. június 14. 11:25 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. 2024. június 13. 13:36 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.