Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyen szivacsváros Veszprém!

2024. május 22. 15:21
Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el.

„A klímaváltozás miatt szélesőséges időjárási körülmények alakulnak ki, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső elönti az utcákat, közlekedési nehézségeket okoz, az aszályos időszakban pedig a városi növényzet egy része kiszárad” – kezdte Gerstmár Ferenc annak a problémának a bemutatását, amire civil szervezetüknek, egyben politikai közösségüknek konkrét válasza is van.

Mindezekről szerdán délelőtt beszéltek Adamecz Zoltánnal együtt a Csererdei út bejáratánál.

Gerstmár Ferenc és Adamecz ZoltánGerstmár Ferenc és Adamecz Zoltán

Az úgynevezett „szivacsváros” egy olyan városépítészeti koncepció, amely lehetővé teszi, hogy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot ne elsősorban a csatornahálózatba vezessék el, hanem a föld megtartsa a vizet, mintegy szivacsként magába szívja, amiből aztán az aszályos időszakban a növényzet tud táplálkozni. Így tehát jó a természetnek, valamint megszünteti a villámárvizeket is, amik főleg Gyulafirátót egyes részeit érintik, mondta a megoldás hatékonyságáról Gerstmár.

A szivacsvárost legegyszerűbben parkok kialakításával, mesterséges víztározók építésével lehetne elérni – folytatta a koncepció bemutatását a képviselő-jelölt, aki szerint az önkormányzatnak ebbe az irányba kellene elmozdulnia.

Adamecz Zoltán, az Együtt Veszprémért polgármester-jelöltje egy másik vízzel kapcsolatos problémára hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Szerinte a Házgyári úti csapadékvíz-elvezető árka nincs megfelelően karbantartva, emiatt pedig az esőzések idején a víz az erdőkbe, onnan pedig a Sédbe hordhatja a szilárdhulladékot, ez pedig veszélyezteti a felszín alatti vízbázist.

Hozzátette, hogy egyesületük márciusban már szervezett szemétszedési akciót a területen, ez viszont csak ideiglenes megoldás. Az említett csatorna karbantartása egyébként nem a város, hanem a közútkezelő feladata lenne, ennek kapcsán Adamecz hangsúlyozta, hogy egy felelős önkormányzatnak erélyesebben kellene sürgetni a szükséges munkák elvégzését, valamint tájékoztatni erről a lakosságot.

Végezetül Adamecz érintőlegesen beszélt egy olyan bírósági ügyről is, amiben részint a veszprémi vízbázis is érintett. Ahogy korábban a másik ellenzéki erő is felkarolta már a márkói murvabányák ügyét, úgy most Adamecz is jelezte, hogy egyesületük jogi segítséget nyújtott a márkóiaknak, akik jelenleg a bíróságon küzdenek azért, hogy a szemétszállító teherautók ne juthassanak el a régi murvabánya területére kiüríteni a platójukat. Az ügyben csütörtökön várható döntés.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.