Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
31°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
31°C

Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között

2024. május 31. 9:19
Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is.

Az első lépést a fák teteje felé a tízes években trenddé vált lombkorona-sétányokkal tettük meg. A kilátókkal ellentétben ezek a létesítmények nem emelkednek ki a fák közül, nem panorámát kínálnak a látogatóknak, hanem betekintést a lombkorona-szint élővilágába. Ha figyelmesek vagyunk, megfigyelhetjük a fészkelő madarakat, a fák ágai közt akrobatikus mutatványokat végrehajtó mókusokat, és tanúi lehetünk az erdei élővilág olyan pillanatainak, melyeket lentről nem láthatunk. Az ötlet nem véletlenül lett népszerű – de éppen ez a népszerűség a legnagyobb hátulütője is: a magassétányokon tolongó turisták elriasztják az erdő lakóit, és így csorbul az az élmény, hogy kapcsolatba léphetünk az érintetlen természettel.

Milyen jó lenne, ha ezeket a helyszíneket naponta csak néhány ember látogathatná, és ők hosszabb ideig, elmélyedve élvezhetnék az eléjük táruló varázslatos látványt! Pontosan ezt az igényt elégítik ki a lombház-szállások. Az erdei szálláshelyek népszerűsége nőttön nő, egyre többekben alakult ki az igény arra, hogy alkalomadtán félrevonuljanak a civilizáció nyüzsgésétől. Ez nem is csoda: a természetben töltött idő stresszoldó, nyugtató hatásáról már olyan sok tanulmány született, hogy az már-már közhelyszámba megy. És mi lehetne természetközelibb annál, ha a szálláshelyet a fák lombjai között találjuk?!

A mesebeli kuckókért nem is kell messzire utaznunk: itthon, Magyarországon is számos helyen költözhetünk be a mókusok szomszédságába. A legnépszerűbb helyek közé tartozik az Egertől néhány kilométerre található Noszvaj, ahol mindent megtalálunk, amire egy jól felszerelt szálláshelyen vágynánk – mindezt erdei környezetben, a Bükk elbűvölő szépségű vidékén. A Treehouses házikóiban a vendégek számára jakuzzi, minibár és panorámás finn szauna áll rendelkezésre. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ezen a helyszínen csak párokat fogadnak, gyerekeket és kisállatokat nem!

De térjünk vissza a Dunántúlra! A lovasberényi Dióliget birtokon a hagyományos szálláshely és a gyönyörű, egyedi hangulatú présházak mellett egy lombházat is igénybe vehetünk. A házikó egy tölgyfa lombjába épült, teraszáról pedig csodálatos panoráma nyílik a Vértes-hegységre. Az elmélyülést és a kikapcsolódást segíti, hogy az építményben nincs wifi, és az elektromos hálózat kapacitása is korlátozott. Cserébe viszont élvezhetjük a természetet – akár éjszaka is: a csillagos égbolt lenyűgöző látványt nyújt innen, olyannyira, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület is ezt a települést választotta egyik kiépített megfigyelőhelyéül. Ezen a helyszínen márciustól novemberig fogadnak vendégeket – szintén csak párokat.

A Dunakanyar festői környezetében nem meglepő, hogy több településen is találhatunk ágak között megbújó szálláshelyeket. A zebegényi Treestyle faházai nyolc méter magasságba nyúlnak a lombok közé, a jakuzziból gyönyörű kilátás nyílik a folyóra. Dömösön a Prédikálószék lábánál várja a pihenésre vágyó vendégeket a Duna Twinhouse, szintén pezsgőfürdővel és Dunára néző teraszokkal. Noha ezek az épületek is csak kétszemélyesek, itt lehetőséget adnak arra is, hogy háziállatunkat is magunkkal vigyük. Innen néhány kilométerre, Verőcén található az Árnyas Dió Lombház, amit az Airbnb felületén keresztül foglalhatunk le, és ami pont úgy néz ki, mint ahogy az erdei mézeskalács házikót elképzeltük gyerekkorunk meséiben. Öt személyt tudnak fogadni, akik a természet közelsége és a környékbeli kirándulási lehetőségek mellett az udvaron található, fűthető dézsát is élvezhetik. A Kismaroson található Lomboldal üveg falai tényleg lenyűgöző közelségbe hozzák az erdőt, egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy a természet lágy ölén töltjük az időnket. Mindemellett nem hiányoznak olyan lehetőségek sem, mint a jakuzzi, a szauna és az elektromos kerékpár.

Ha pedig az elektromos kerékpár szóba került, zárásként érdemes megemlíteni, hogy bár a felsorolt szálláshelyeken akár egy egész hétvégét el lehet tölteni úgy, hogy az ember élvezi a nyugalmat és a helyben biztosított szolgáltatásokat, a természet, a környező erdők bejárása mindenütt csalogató opció, hiszen majdnem mindegyik helyszín közelében találunk jelzett túraútvonalakat is, amelyek révén a környéket is felfedezhetjük magunknak.

Fotók: Unsplash

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. ma 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.