Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között

2024. május 31. 9:19
Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is.

Az első lépést a fák teteje felé a tízes években trenddé vált lombkorona-sétányokkal tettük meg. A kilátókkal ellentétben ezek a létesítmények nem emelkednek ki a fák közül, nem panorámát kínálnak a látogatóknak, hanem betekintést a lombkorona-szint élővilágába. Ha figyelmesek vagyunk, megfigyelhetjük a fészkelő madarakat, a fák ágai közt akrobatikus mutatványokat végrehajtó mókusokat, és tanúi lehetünk az erdei élővilág olyan pillanatainak, melyeket lentről nem láthatunk. Az ötlet nem véletlenül lett népszerű – de éppen ez a népszerűség a legnagyobb hátulütője is: a magassétányokon tolongó turisták elriasztják az erdő lakóit, és így csorbul az az élmény, hogy kapcsolatba léphetünk az érintetlen természettel.

Milyen jó lenne, ha ezeket a helyszíneket naponta csak néhány ember látogathatná, és ők hosszabb ideig, elmélyedve élvezhetnék az eléjük táruló varázslatos látványt! Pontosan ezt az igényt elégítik ki a lombház-szállások. Az erdei szálláshelyek népszerűsége nőttön nő, egyre többekben alakult ki az igény arra, hogy alkalomadtán félrevonuljanak a civilizáció nyüzsgésétől. Ez nem is csoda: a természetben töltött idő stresszoldó, nyugtató hatásáról már olyan sok tanulmány született, hogy az már-már közhelyszámba megy. És mi lehetne természetközelibb annál, ha a szálláshelyet a fák lombjai között találjuk?!

A mesebeli kuckókért nem is kell messzire utaznunk: itthon, Magyarországon is számos helyen költözhetünk be a mókusok szomszédságába. A legnépszerűbb helyek közé tartozik az Egertől néhány kilométerre található Noszvaj, ahol mindent megtalálunk, amire egy jól felszerelt szálláshelyen vágynánk – mindezt erdei környezetben, a Bükk elbűvölő szépségű vidékén. A Treehouses házikóiban a vendégek számára jakuzzi, minibár és panorámás finn szauna áll rendelkezésre. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ezen a helyszínen csak párokat fogadnak, gyerekeket és kisállatokat nem!

De térjünk vissza a Dunántúlra! A lovasberényi Dióliget birtokon a hagyományos szálláshely és a gyönyörű, egyedi hangulatú présházak mellett egy lombházat is igénybe vehetünk. A házikó egy tölgyfa lombjába épült, teraszáról pedig csodálatos panoráma nyílik a Vértes-hegységre. Az elmélyülést és a kikapcsolódást segíti, hogy az építményben nincs wifi, és az elektromos hálózat kapacitása is korlátozott. Cserébe viszont élvezhetjük a természetet – akár éjszaka is: a csillagos égbolt lenyűgöző látványt nyújt innen, olyannyira, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület is ezt a települést választotta egyik kiépített megfigyelőhelyéül. Ezen a helyszínen márciustól novemberig fogadnak vendégeket – szintén csak párokat.

A Dunakanyar festői környezetében nem meglepő, hogy több településen is találhatunk ágak között megbújó szálláshelyeket. A zebegényi Treestyle faházai nyolc méter magasságba nyúlnak a lombok közé, a jakuzziból gyönyörű kilátás nyílik a folyóra. Dömösön a Prédikálószék lábánál várja a pihenésre vágyó vendégeket a Duna Twinhouse, szintén pezsgőfürdővel és Dunára néző teraszokkal. Noha ezek az épületek is csak kétszemélyesek, itt lehetőséget adnak arra is, hogy háziállatunkat is magunkkal vigyük. Innen néhány kilométerre, Verőcén található az Árnyas Dió Lombház, amit az Airbnb felületén keresztül foglalhatunk le, és ami pont úgy néz ki, mint ahogy az erdei mézeskalács házikót elképzeltük gyerekkorunk meséiben. Öt személyt tudnak fogadni, akik a természet közelsége és a környékbeli kirándulási lehetőségek mellett az udvaron található, fűthető dézsát is élvezhetik. A Kismaroson található Lomboldal üveg falai tényleg lenyűgöző közelségbe hozzák az erdőt, egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy a természet lágy ölén töltjük az időnket. Mindemellett nem hiányoznak olyan lehetőségek sem, mint a jakuzzi, a szauna és az elektromos kerékpár.

Ha pedig az elektromos kerékpár szóba került, zárásként érdemes megemlíteni, hogy bár a felsorolt szálláshelyeken akár egy egész hétvégét el lehet tölteni úgy, hogy az ember élvezi a nyugalmat és a helyben biztosított szolgáltatásokat, a természet, a környező erdők bejárása mindenütt csalogató opció, hiszen majdnem mindegyik helyszín közelében találunk jelzett túraútvonalakat is, amelyek révén a környéket is felfedezhetjük magunknak.

Fotók: Unsplash

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.