Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
26°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
26°C

Megreformált hagyomány

2024. május 30. 23:00
Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető.

Valószínűleg mindenki életében ismerős az a pillanat, amikor a sorsa egyszer csak visszakanyarodik a gyökereihez: miután kiszórakoztuk magunkat a városi nyüzsgésben, harmincon túl hirtelen rájövünk, milyen jó is a vidék csendje. A gyorsan elérhető áruházi termékek helyett hirtelen saját termesztésű paradicsommal bíbelődünk. Sutba vágjuk a függetlenség iránti vágyunkat, mert rájövünk, hogy az igazi erő a kapcsolódásban rejlik.

Az elmúlt években vitathatatlanul egyre erősödött az emberekben a régi dolgok iránti vágy: nem akarunk mindent eldobni magunktól, amit a modernitás adott, de egyre jobban értékeljük a gyökereinket és igyekszünk visszatérni hozzájuk. Van, akinél ez nagyon tudatosan zajlik, másoknál csendesen történik meg a dolog, és már csak amikor ott van a régi kapujában, akkor jön rá, hova is akart eljutni.

Igaz ez a Life & Style magazin most megjelent, nyári lapszámának szereplőire is. Vegyük példaként címlapalanyunkat, Giannit, aki több száz kilométerre kezdett új életet eredeti hazájától, olasz gyökerei azonban a mai napig rettentő fontosak számára és meghatározzák mentalitását, legyen szó családi értékekről vagy éppen a gasztronómiáról. A népszerű étterem-tulajdonossal többek között a hazai gasztronómia helyzetéről, a boldogság fogalmáról, az olaszok és magyarok közötti különbségekről beszélgettünk, miközben elárulta, a mai napig a keresztény értékek a legfontosabb kapaszkodók az életében, de a modern társadalomról szóló véleményét sem rejtette véka alá.

Balla Gergely a hazai indie szcéna egyik legnépszerűbb zenekarának, a Platon Karataevnek a frontembere; a banda bevallottan egy Tolsztoj hősről kapta a nevét, és a líraiság erősen jelen van dalszövegeikben, melyek egy része a magyar érettségibe is bekerült. Fiatalok, de komolyan veszik a kultúrát, a családot, és úgy tudnak szólni kortársaikhoz, hogy annak valóban hatása van.

Rövid idő alatt Veszprém egyik legkedveltebb péksége lett a Derce, amely tavaly egy Tejivóval bővült. Papp Zsanett Odett tulajdonos számára a közös étkezések pozitív hatásának megmutatása határozottan fontos cél, amelyet leginkább saját gyerekkorából hoz magával. Az ő útja klasszikusan a családi tradíciókhoz való visszatalálásról szól – interjúnkban erről is mesélt nekünk.

Szintén családi örökséget álmodott tovább Behring Balázs és párja, Gyulai Renáta, akik a napraforgómag-olaj becsületét igyekeznek visszaadni, tevékenységük pedig egyre sikeresebb: termékeikkel a 2023-as Bakony Expo Innovatív termék díját is elhozhatták. Az idáig vezető útról és a jövőről is beszélgettünk vele.

Magazinunkban emellett számos érdekes történetet is olvashatnak még, például a formabontó képzőművészről, Gyulai Attiláról, aki korábban a tévéképernyőkön is feltűnt, ezúttal pedig a művészet eladhatóságáról, útkereséséról, az alkotás szabadságáról és a skatulyák feleslegességéről is mesélt nekünk. Szekeres Dávid veszprémi rádióssal sarki fény vadászatra indultunk, Orvos-Tóth Noémivel pedig a lelki sebek, elakadások, csalódások természetét vettük át, megvizsgálva az utóbbiakban rejlő erőt is.

Bemutatjuk Ozsváth Gergely „Mentha” legújabb vállalkozását, lombkorona sétányokon kalauzoljuk az olvasót és a római korral kapcsolatos tudásunkat is új alapokra helyezzük.

A cikkekért keressék a magazint Veszprém és a környék turisztikailag frekventált helyein, illetve online a vehirlife.hu oldalon.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.