Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megreformált hagyomány

2024. május 30. 23:00
Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető.

Valószínűleg mindenki életében ismerős az a pillanat, amikor a sorsa egyszer csak visszakanyarodik a gyökereihez: miután kiszórakoztuk magunkat a városi nyüzsgésben, harmincon túl hirtelen rájövünk, milyen jó is a vidék csendje. A gyorsan elérhető áruházi termékek helyett hirtelen saját termesztésű paradicsommal bíbelődünk. Sutba vágjuk a függetlenség iránti vágyunkat, mert rájövünk, hogy az igazi erő a kapcsolódásban rejlik.

Az elmúlt években vitathatatlanul egyre erősödött az emberekben a régi dolgok iránti vágy: nem akarunk mindent eldobni magunktól, amit a modernitás adott, de egyre jobban értékeljük a gyökereinket és igyekszünk visszatérni hozzájuk. Van, akinél ez nagyon tudatosan zajlik, másoknál csendesen történik meg a dolog, és már csak amikor ott van a régi kapujában, akkor jön rá, hova is akart eljutni.

Igaz ez a Life & Style magazin most megjelent, nyári lapszámának szereplőire is. Vegyük példaként címlapalanyunkat, Giannit, aki több száz kilométerre kezdett új életet eredeti hazájától, olasz gyökerei azonban a mai napig rettentő fontosak számára és meghatározzák mentalitását, legyen szó családi értékekről vagy éppen a gasztronómiáról. A népszerű étterem-tulajdonossal többek között a hazai gasztronómia helyzetéről, a boldogság fogalmáról, az olaszok és magyarok közötti különbségekről beszélgettünk, miközben elárulta, a mai napig a keresztény értékek a legfontosabb kapaszkodók az életében, de a modern társadalomról szóló véleményét sem rejtette véka alá.

Balla Gergely a hazai indie szcéna egyik legnépszerűbb zenekarának, a Platon Karataevnek a frontembere; a banda bevallottan egy Tolsztoj hősről kapta a nevét, és a líraiság erősen jelen van dalszövegeikben, melyek egy része a magyar érettségibe is bekerült. Fiatalok, de komolyan veszik a kultúrát, a családot, és úgy tudnak szólni kortársaikhoz, hogy annak valóban hatása van.

Rövid idő alatt Veszprém egyik legkedveltebb péksége lett a Derce, amely tavaly egy Tejivóval bővült. Papp Zsanett Odett tulajdonos számára a közös étkezések pozitív hatásának megmutatása határozottan fontos cél, amelyet leginkább saját gyerekkorából hoz magával. Az ő útja klasszikusan a családi tradíciókhoz való visszatalálásról szól – interjúnkban erről is mesélt nekünk.

Szintén családi örökséget álmodott tovább Behring Balázs és párja, Gyulai Renáta, akik a napraforgómag-olaj becsületét igyekeznek visszaadni, tevékenységük pedig egyre sikeresebb: termékeikkel a 2023-as Bakony Expo Innovatív termék díját is elhozhatták. Az idáig vezető útról és a jövőről is beszélgettünk vele.

Magazinunkban emellett számos érdekes történetet is olvashatnak még, például a formabontó képzőművészről, Gyulai Attiláról, aki korábban a tévéképernyőkön is feltűnt, ezúttal pedig a művészet eladhatóságáról, útkereséséról, az alkotás szabadságáról és a skatulyák feleslegességéről is mesélt nekünk. Szekeres Dávid veszprémi rádióssal sarki fény vadászatra indultunk, Orvos-Tóth Noémivel pedig a lelki sebek, elakadások, csalódások természetét vettük át, megvizsgálva az utóbbiakban rejlő erőt is.

Bemutatjuk Ozsváth Gergely „Mentha” legújabb vállalkozását, lombkorona sétányokon kalauzoljuk az olvasót és a római korral kapcsolatos tudásunkat is új alapokra helyezzük.

A cikkekért keressék a magazint Veszprém és a környék turisztikailag frekventált helyein, illetve online a vehirlife.hu oldalon.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.