Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lefagyasztották egy férfi halott testét, hogy később visszahozzák az életbe

2024. június 2. 9:29
Tudományos és etikai aggályokat is megfogalmaztak a tudósok azzal az eljárással kapcsolatban, ami eddig csak a fantasztikus filmekben volt. Egy sidney-i férfit a minap halála után kriogén módon lefagyasztottak abból a célból, hogy később akár visszahozzák az életbe.

Az ausztrál Southern Cryonics cég a múlt héten jelentette be, hogy sikeresen lefagyasztotta első ügyfelét 170 000 dollárért, írja az Index az Independent cikkére hivatkozva.

Az „egyes páciensnek” hívott férfi május elején hunyt el nyolcvan évesen, holttestét pedig rögtön a halála után jégbe csomagolva szállították el, hogy megtörténjen a lefagyasztás.

Ezután egy szakemberekből és orvosokból álló csapat 10 órán át dolgozott a test stabilizálásán. A holttestet egy speciális, folyékony nitrogént tartalmazó zsákba tették, majd a szárazjég hőmérsékletére hűtötték, és egy hűtőkamrába helyezték, írják.

Az esettel kapcsolatban viszont számos kutató aggályokat fogalmazott meg, tudományos és morális oldalról is.

Bár a tudomány jelenlegi állása szerint a biológusok már képesek néhány száz, laboratóriumban növesztett sejt regenerálására, egy egész ember életre keltése még mindig a tudományos-fantasztikus kategória.

Gary Bryant, a Royal Melbourne Institute of Technology munkatársa szerint a fagyasztott testek tartósítására jelenleg használt vegyi anyagok mérgezőek. Szerinte az eljárás inkább hasonlít a balzsamozásra, mint a tartósításra.

Nyitókép: illusztráció

vehir.hu
további cikkek
Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 Szathmáry Eörs evolúcióbiológus tart Veszprémben előadást Szathmáry Eörs evolúcióbiológus tart Veszprémben előadást Az MTA VEAB Tudományról SzabadON című előadás-sorozatának következő vendége a modern civilizáció összeomlásának lehetséges veszélyeire is felhívja a figyelmet. 2024. augusztus 21. 14:42 Szerelem egy életen át? véleménycikk Szerelem egy életen át? Sírig tartó szerelem talán csak a Rómeó és Júliában létezett, de ott is csak azért, mert ők is inkább kiitták a méregpoharat, mintsem hosszútávon szembe nézzenek a párkapcsolati nehézségekkel. 2024. július 15. 15:26 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.