Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jógázás a szabadban

2024. május 31. 15:36
Amikor eljön a tavasz, majd a nyár, reggelente madárcsicsergésre ébredünk, egyre többször érezni a nap melengető sugarait, egyre jobban vágyunk a szabadban tölteni az időnket, kint mozogni, sportolni.

Sokan azt tapasztalják, hogy a szabadban történő jógázás segít ellazulni, elmélyülni, ezáltal segít a mentális egészség javításában és megőrzésében is. A természet közelsége és a friss levegő jótékonyan hat a testre és a lélekre egyaránt.

Többször találkozunk azzal a kérdéssel, hogy a szabadban vagy teremben hatékonyabb jógázni?

Azt kell, hogy mondjam, hogy erre nincs kőbe vésett válasz, mivel ez inkább az egyéni igényektől függ. Mindkét lehetőségnek, a teremben és a szabadban történő jógázásnak is vannak előnyei. Kapcsolódni az anyaföldhöz mindig nagyon sok energiát ad, és több szempontból egészséges. Az egyén döntése, hogy a gyakorlás melyik formája komfortosabb. Van, aki kifejezetten keresi a természet és az elemek közelségét, van akit zavar a szél, a napsütés, a hangok, a bogarak vagy az, hogy mezítláb áll a talajon. Van, aki a természetben tud befelé figyelni és elmélyülni és van, aki egy terem csendjében tudja ezt hatékonyabban megtenni.

Rengeteg képet, videót találunk a szabadban gyakorlásról, melyhez talán csak annyit kell eldöntenünk, hogy szeretnénk- e így gyakorolni vagy nem.

Mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki ezt a formáját is a jógázásnak, mert csak így fogja tudni eldönteni, hogy ez mennyire komfortos a számára! A végeredményt tekintve szinte mindegy hogy hol, mindegy, hogy hogyan, nem kell sokat hezitálni, terítsük le a szőnyeget és csak csináljuk, vagy szőnyeg sem kell! Ne a hol, és a min, az egyes részletek legyenek a fontosak, hanem maga a gyakorlás, a befelé figyelés, az egyensúly, az érzések. Ne a pózok, ne az, amit más lát, hanem az, amit mi érzünk, amit mi szeretnénk, amiért elkezdtük, amiért csináljuk.

Sokan esküsznek a természetben jógázásra és ugyanennyien a teremben történő gyakorlásra. Szerintem nincs recept, nem szeretnék állást foglalni egyik mellett sem. Jógázzunk ott, ahol jólesik és komfortos. Nyilván vannak szélsőséges időjárási körülmények, mint a – 10 fok és a +40 fok. Ha választani lehet, a szélsőséges körülményeket szinte biztos, hogy nem kívánjuk magunknak, de ezt mindenki döntse el szabadon…

Jó gyakorlást mindenhol!

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

Fotó: Unsplash, Marton Szalai

vehir.hu
további cikkek
A reggeli mozgás előnyei A reggeli mozgás előnyei A legtöbb ember 8-tól 5-ig tartó időszakban dolgozik, vannak, akik reggel, munka előtt, és vannak akik délután, vagy este szeretnek edzeni. A fitneszedzők is egyetértenek abban, hogy a legjobb alkalom az edzésre az, ami folyamatosan illeszkedik az időbeosztásunkhoz. 2024. május 31. 15:39 Megreformált hagyomány Megreformált hagyomány Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető. 2024. május 30. 23:00 Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is. 2024. május 31. 9:19 Fenyő Iván: Vagy belehalsz a nehézségbe, vagy fölébredsz tőle Fenyő Iván: Vagy belehalsz a nehézségbe, vagy fölébredsz tőle Fenyő Iván színművész nemrég Veszprém vendége volt. A Vállalj felelősséget az életedért! című beszélgetést követően mi is feltehettük neki kérdéseinket, többek között arra vonatkozóan, miért jó, ha az ember önismerettel foglalkozik, hogyan lehet ráébredni, hogy rossz úton járunk, és megtudtuk azt is, milyen elvárásokat támaszt a társadalom a színművész felé, amióta egy majdnem végzetes baleset következtében a tudatosság felé, az önismeretet útjára lépett. 2024. május 31. 8:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.