Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben

2024. június 7. 19:49
Megérkezett Veszprémbe annak a radarrendszernek az eleme, ami háromdimenziós technológiájával jelenleg a legmodernebb légvédelemi rendszerek közt van számontartva a világon. Ugyanez a rendszer védi az izraeli légteret is, amit sokan csak „Vaskupolaként” emlegetnek. A péntek délutáni ünnepélyes átadón jelen volt Szalay- Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a gyártó Rheinmetall Canada vezérigazgatója, Pietro Mazzei, valamint az összes városi és országos katonai elöljáró is.

A radarkomplexum három fő modulból áll - az antenna-rendszer, a hadműveleti-kezelői kabin, és az az áramellátást biztosító rendszer -, amelyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak, de ezekről könnyen le is emelhetők. A három egység külön-külön szállítható közúton, vízen, levegőben vagy vasúton is. A radar rövid telepítési és bontási idővel rendelkezik, amely biztosítja a folyamatosan változó hadműveleti körülmények közötti rugalmas feladat végrehajtást.

Ezek csak néhány paraméterei annak a rendszernek, amit péntek délután a Jutasi úti laktanya udvarán ünnepélyes keretek közt adtak át.

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az együttműködések fontosságáról szólva az ipar és kormány közti partnerséget méltatta. Tájékoztatása szerint Magyarországon egy olyan összeszerelő-, integrációs és tesztelő-bevizsgáló bázist tudtak létrehozni, amelynek eredményei az átadott eszközök. Köszönetet mondott azért, hogy a Magyar Honvédség nemcsak időt szánt a technológia megtanulására, de integrálták is azt napi műveleteikbe.

Az ünnepségen a kanadai és izraeli elöljárók és nagykövet mellett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség is a legmagasabb szinten képviseltette magát, előbbi részéről Szalay- Bobrovniczky Kristóf, utóbbitól pedig Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnöke érkezett Veszprémbe. Mellettük a fegyveres szervek és a politikai vezetők – Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő – is jelen voltak.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a háborúk nem maguktól alakulnak ki a világban, hanem mindig emberi döntések következtében. Ennek pedig van egy jól felismerhető folyamata: először csak beszélnek róla a politikusok, utána megindulnak az előkészületek felszerelések és lőszerek szállításával, a harmadik lépést mibenlétét pedig már nem kell különösebben megmagyarázni, hiszen tudja mindenki, hogy mi következik ezekből.

Szalay- Bobrovniczky Kristóf szerint erőre van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a háború okozta katasztrófát. Ez az erő pedig megmutatkozhat a szavazóurnák mellett is, amikor a háborúpárti politikusok helyett a békére törekvők mellé húzza valaki az ikszet.

A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a békéhez szükség van katonai erőre is, hogy másoktól függetlenül is képesek legyünk megvédeni magunkat, elsősorban a légterünkben. Ezért indult el már évekkel ezelőtt a magyar haderő felfejlesztése, aminek a mostani 3 dimenziós radar egy fontos mérföldköve.

Ez a rendszer kitűnően vizsgázott Izraelben, amit az egész világ láthatott, amikor tavaly a Hamasz megtámadta a zsidó államot, húzta alá a miniszter.

A rendszer további érdekességei közé tartozik, hogy képes az általa felderített légi objektumok 3 dimenziós koordinátáinak, azaz a helyzetének és magasságának a meghatározására, ráadásul a jelenleg használt radaroknál háromszor nagyobb antennaforgási sebesség háromszoros adatfrissítést eredményez, mely jelentősen lerövidíti a légicélok felderítését.

Egyidőben képes felderíteni a nagyméretű, nagysebességű szállítógépektől a közepes méretű (kis visszaverő felületű), kissebességű drónokig minden típusú légijárművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a "Vaskupola" működéséről éles helyzetben.

Kapcsolódó cikk
Hamarosan olyan légvédelmi rendszer figyeli Veszprém légterét is, mint Izraelét
Sőt, egész Magyarország területét, ugyanis a magyar kormány még tavaly írta alá azt a szerződést, aminek értelmében hazánkba is telepítik azt a radarrendszert, amit jelenleg a legmodernebb ilyen technológiaként tartanak számon, és aminek működését az utóbbi időben az izraeli harcokban az egész világ láthatta.
vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Nagyné Borbás Mária vehette át a Hadnagy László-díjat Nagyné Borbás Mária vehette át a Hadnagy László-díjat Gyulafirátót városrész kulturális életének fellendítéséért, a gyulafirátóti közösségek formálásáért, fenntartásáért, a gyulafirátóti identitás erősítéséért, Gyulafirátót hírnevének öregbítéséért végzett példamutató tevékenysége elismeréseként Nagyné Borbás Mária részére Hadnagy László-díjat adományozott a közgyűlés. A díjat szombaton, a gyulafirátóti falunapon adták át.  tegnap 21:56 Közösségi ünnep a kerek templom alatt Közösségi ünnep a kerek templom alatt Frissítően hatott az Ösbő vezér parkon keresztül csordogáló patak hűs vize a szombati hőségben az ösküi falunapon. tegnap 17:28 Versengés és szórakozás Sólyon Versengés és szórakozás Sólyon Tizedik alkalommal rendeztek falunapot szombaton Sólyon. tegnap 16:05 Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét 2025 nyarán megnyitják a megújuló veszprémi várnegyed több épületét. A Veszprémbe látogatók jövőre olyan helyszíneket is bejárhatnak majd, amelyek korábban, a beruházás kezdete előtt nem voltak látogathatók, így a Körmendy-házat, ahol kiállítás várja majd az érdeklődőket, illetve több kert is nyitva áll majd a várnegyedbe érkezők előtt. A korábban ismert épületek pedig megújulva várják a látogatókat. Az érdeklődők megcsodálhatják majd a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomát, valamint a város ékkövének számító Gizella-kápolnát, de látogatható lesz a Szent Imre- (piarista) templom is. tegnap 12:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.