Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben

2024. június 7. 19:49
Megérkezett Veszprémbe annak a radarrendszernek az eleme, ami háromdimenziós technológiájával jelenleg a legmodernebb légvédelemi rendszerek közt van számontartva a világon. Ugyanez a rendszer védi az izraeli légteret is, amit sokan csak „Vaskupolaként” emlegetnek. A péntek délutáni ünnepélyes átadón jelen volt Szalay- Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a gyártó Rheinmetall Canada vezérigazgatója, Pietro Mazzei, valamint az összes városi és országos katonai elöljáró is.

A radarkomplexum három fő modulból áll - az antenna-rendszer, a hadműveleti-kezelői kabin, és az az áramellátást biztosító rendszer -, amelyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak, de ezekről könnyen le is emelhetők. A három egység külön-külön szállítható közúton, vízen, levegőben vagy vasúton is. A radar rövid telepítési és bontási idővel rendelkezik, amely biztosítja a folyamatosan változó hadműveleti körülmények közötti rugalmas feladat végrehajtást.

Ezek csak néhány paraméterei annak a rendszernek, amit péntek délután a Jutasi úti laktanya udvarán ünnepélyes keretek közt adtak át.

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az együttműködések fontosságáról szólva az ipar és kormány közti partnerséget méltatta. Tájékoztatása szerint Magyarországon egy olyan összeszerelő-, integrációs és tesztelő-bevizsgáló bázist tudtak létrehozni, amelynek eredményei az átadott eszközök. Köszönetet mondott azért, hogy a Magyar Honvédség nemcsak időt szánt a technológia megtanulására, de integrálták is azt napi műveleteikbe.

Az ünnepségen a kanadai és izraeli elöljárók és nagykövet mellett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség is a legmagasabb szinten képviseltette magát, előbbi részéről Szalay- Bobrovniczky Kristóf, utóbbitól pedig Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnöke érkezett Veszprémbe. Mellettük a fegyveres szervek és a politikai vezetők – Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő – is jelen voltak.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a háborúk nem maguktól alakulnak ki a világban, hanem mindig emberi döntések következtében. Ennek pedig van egy jól felismerhető folyamata: először csak beszélnek róla a politikusok, utána megindulnak az előkészületek felszerelések és lőszerek szállításával, a harmadik lépést mibenlétét pedig már nem kell különösebben megmagyarázni, hiszen tudja mindenki, hogy mi következik ezekből.

Szalay- Bobrovniczky Kristóf szerint erőre van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a háború okozta katasztrófát. Ez az erő pedig megmutatkozhat a szavazóurnák mellett is, amikor a háborúpárti politikusok helyett a békére törekvők mellé húzza valaki az ikszet.

A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a békéhez szükség van katonai erőre is, hogy másoktól függetlenül is képesek legyünk megvédeni magunkat, elsősorban a légterünkben. Ezért indult el már évekkel ezelőtt a magyar haderő felfejlesztése, aminek a mostani 3 dimenziós radar egy fontos mérföldköve.

Ez a rendszer kitűnően vizsgázott Izraelben, amit az egész világ láthatott, amikor tavaly a Hamasz megtámadta a zsidó államot, húzta alá a miniszter.

A rendszer további érdekességei közé tartozik, hogy képes az általa felderített légi objektumok 3 dimenziós koordinátáinak, azaz a helyzetének és magasságának a meghatározására, ráadásul a jelenleg használt radaroknál háromszor nagyobb antennaforgási sebesség háromszoros adatfrissítést eredményez, mely jelentősen lerövidíti a légicélok felderítését.

Egyidőben képes felderíteni a nagyméretű, nagysebességű szállítógépektől a közepes méretű (kis visszaverő felületű), kissebességű drónokig minden típusú légijárművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a "Vaskupola" működéséről éles helyzetben.

Kapcsolódó cikk
Hamarosan olyan légvédelmi rendszer figyeli Veszprém légterét is, mint Izraelét
Sőt, egész Magyarország területét, ugyanis a magyar kormány még tavaly írta alá azt a szerződést, aminek értelmében hazánkba is telepítik azt a radarrendszert, amit jelenleg a legmodernebb ilyen technológiaként tartanak számon, és aminek működését az utóbbi időben az izraeli harcokban az egész világ láthatta.
vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.