Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Tehetségmentor-programját mutatta be a Veszprémi Érseki Főiskola

2024. június 8. 10:55
Péntek délután a Veszprémi Érseki Főiskola Tehetségpedagógiai műhelyének évadzáró konferenciájára került sor, ahol Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár is részt vett, előadott.

Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte elsőként a megjelenteket, a mentorokat, a fiatalokat, a szülőket, és rögtön felhívta a figyelmet annak tisztázására, hogy mit is jelent pontosan a „tehetség” kifejezés. A rektor elmondta, itt nem feltétlenül a géniuszokra kell gondolni, persze a kis zsenik is helyet kaphatnak a programban, fontos, hogy a kreatív fiatalok, akik fejlődni szeretnének, lehetőséget kapjanak céljaik eléréséhez, és megláthassák, milyen irányba szeretnének elindulni.

Nagy-Vargha Zsófia ugyanerről a gondolatmenetről úgy fogalmazott, nagyon sok az úgynevezett rejtett-tehetség, aminek valója igazán csak egy ilyen program által kerülhet felszínre.

Sebestyén folytatta, fontos, hogy a kreatív fiatalok, akik fejlődni szeretnének, lehetőséget kapjanak a program által. A rektor megköszönte Nagy-Vargha Zsófiának, hogy személyesen is népszerűsíti a Nemzeti Tehetség Programot, hiszen előadásában ennek részleteiről is beszélt. Kifejtette, a fő hangsúly azon van, hogy a lehető legtöbb tehetséges magyar fiatalt megtalálják, valamint, hogy egy látható, nyitott programot hozzanak létre, ehhez majd egy új weblap is a segítségre lesz. Létrehoznak egy olyan tehetségtérképet a teljes Kárpát-medencéről, hogy rákeresve a lakóhelyre, mindenki megtalálhatja, milyen tehetséggondozó programokra számíthat.

Nagy-Vargha Zsófia hozzátette, további cél, hogy összekössék a tehetséggondozás különböző szereplőit, hogy végigkísérhessék a tehetséges fiatalokat. A Nemzeti Tehetség Programon belül számos pályázat van, éves szinten háromszázezer fiatalt is elérhet; szervezetek, köznevelési intézmények, felsőfokú tanulmányi intézmények pályázhatnak a forrásokra. Vannak kifejezetten tanároknak szóló pályázatok, ilyen például a díjakra vonatkozó.

Idén sokkal több tanár tud pályázni, és sokkal egyszerűbb módon, mint korábban, tette hozzá a helyettes államtitkár. Úgy véli, a program legnagyobb erőssége, hogy minden tehetségterületet lefed. Legkevésbé egyébként a sport van jelen, nem véletlenül, hiszen egy teljes sportállamtitkárság támogatja széleskörűen a sportolókat, így jellemzően a művészetekben, a különböző természettudományos tárgyakban segítik a fiatalokat.

A délután további részében A VÉF Tehetségpedagógiai Műhelyének és tehetségmentor-programjának bemutatása címmel adott elő Sebestyén József, valamint pódiumbeszélgetésre is sor került, ahol a fiatalok is elmondhatták eddigi tapasztalataikat.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.