Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában

2024. június 10. 11:09 // Forrás: Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Emmanuel Macron, francia elnök vasárnap éjszaka bejelentette, hogy még a nyáron feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki. Döntésének oka, hogy pártja, a centrista Reneszánsz párt messze elmaradt a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől. Az EP-választás a baloldali belga kormányt is megbuktatta, Olaszországban és Németországban pedig kimagaslóan szerepeltek a jobboldali pártok.

Le Pen pártja több mint 30 százalékot szerzett a francia európai parlamenti választáson, ezzel történetének legjobb eredményét elérve. Mögötte Macron pártja csupán 15,2 százalékkal lett a második, a harmadik helyen a francia szocialisták 14 százalékkal végeztek. Az éjszaka folyamán Macron úgy nyilatkozott, hogy „nem jó eredmény az Európát védő pártok számára, a szélsőjobboldali pártok, akik ellenezték a mi Európánk által lehetővé tett előrehaladást az elmúlt években, előretörnek az egész kontinensen. Ezért nem leszek képes a mai nap végén úgy tenni, mintha mi sem történt volna."

Ezzel szemben Marine Le Pen azt mondta a győzelem után, hogy „ez a történelmi választás azt mutatja, hogy amikor az emberek szavaznak, az emberek győznek."

Marine Le Pen a szavazáson (Fotó: Francois Lo Presti/AFP/Getty Images)Marine Le Pen a szavazáson (Fotó: Francois Lo Presti/AFP/Getty Images)

Marine Le Pen egyébként szoros szövetségese Orbán Viktornak az európai politikában, a két politikus többször kiállt egymás mellett akár a migráció, akár az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet eléréséért tett erőfeszítésékben.

Belgiumban sírva mondott le Alexander De Croo miniszterelnök, miután baloldali pártja ugyancsak alulmaradt a választásokon. Igaz, Belgiumban az EP-választással egy időben tartják a szövetségi és regionális választásokat, amelyeken ugyancsak a jobboldal nyert, ami De Croo pozíciójába került.

Alexander De Croo (középen) miután kikapott a választásokon (Fotó: James Arthur Gekiere/Belga/dpa/picture alliance)Alexander De Croo (középen) miután kikapott a választásokon (Fotó: James Arthur Gekiere/Belga/dpa/picture alliance)

Olaszországban a Giorgia Meloni vezette, jobboldali Olaszország Fivérei párt szerezte a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választáson, ezzel jelentősen javítva eredményén az öt évvel ezelőtti szerepléséhez képest. Az olasz kormányfő ráadásul kulcsszerepet kaphat majd fontos európai pozíciók eldöntésében is. Jelenleg a néppárti Ursula von der Leyen és a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen is próbál közeledni hozzá. Előbbi a bizottság élén az újraválasztásának reményében, utóbbi pedig, hogy egyesíteni tudja a szélsőjobboldali pártokat egy frakcióban.

Giorgia MeloniGiorgia Meloni

Németországban a jelenleg ellenzékben lévő CDU/CSU pártszövetség nagy arányú győzelmet aratott a maga 30 százalékával az EP-választáson, viszont a választás igazi győztese az AfD (Alternative für Deutschland) szélsőjobboldali párt volt, akik 15,9 százalékukkal a második helyen szerepeltek. Ezzel együtt nagy bukás volt a német baloldalnak a választás, Olaf Scholtz kancellár SPD pártja csak 13,9 százalékot ért el, náluk is nagyobbat buktak a Zöldek, akik 2019-es 20,5 százalék után mindössze 11,9 százalékot értek el.

Szlovéniában a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) listája kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Ausztráiában pedig az FPÖ, a Szabadságpárt nyert, ők nyíltan bevándorlásellenes politikát folytatnak.

vehir.hu
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.