Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában

2024. június 10. 11:09 // Forrás: Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Emmanuel Macron, francia elnök vasárnap éjszaka bejelentette, hogy még a nyáron feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki. Döntésének oka, hogy pártja, a centrista Reneszánsz párt messze elmaradt a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől. Az EP-választás a baloldali belga kormányt is megbuktatta, Olaszországban és Németországban pedig kimagaslóan szerepeltek a jobboldali pártok.

Le Pen pártja több mint 30 százalékot szerzett a francia európai parlamenti választáson, ezzel történetének legjobb eredményét elérve. Mögötte Macron pártja csupán 15,2 százalékkal lett a második, a harmadik helyen a francia szocialisták 14 százalékkal végeztek. Az éjszaka folyamán Macron úgy nyilatkozott, hogy „nem jó eredmény az Európát védő pártok számára, a szélsőjobboldali pártok, akik ellenezték a mi Európánk által lehetővé tett előrehaladást az elmúlt években, előretörnek az egész kontinensen. Ezért nem leszek képes a mai nap végén úgy tenni, mintha mi sem történt volna."

Ezzel szemben Marine Le Pen azt mondta a győzelem után, hogy „ez a történelmi választás azt mutatja, hogy amikor az emberek szavaznak, az emberek győznek."

Marine Le Pen a szavazáson (Fotó: Francois Lo Presti/AFP/Getty Images)Marine Le Pen a szavazáson (Fotó: Francois Lo Presti/AFP/Getty Images)

Marine Le Pen egyébként szoros szövetségese Orbán Viktornak az európai politikában, a két politikus többször kiállt egymás mellett akár a migráció, akár az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet eléréséért tett erőfeszítésékben.

Belgiumban sírva mondott le Alexander De Croo miniszterelnök, miután baloldali pártja ugyancsak alulmaradt a választásokon. Igaz, Belgiumban az EP-választással egy időben tartják a szövetségi és regionális választásokat, amelyeken ugyancsak a jobboldal nyert, ami De Croo pozíciójába került.

Alexander De Croo (középen) miután kikapott a választásokon (Fotó: James Arthur Gekiere/Belga/dpa/picture alliance)Alexander De Croo (középen) miután kikapott a választásokon (Fotó: James Arthur Gekiere/Belga/dpa/picture alliance)

Olaszországban a Giorgia Meloni vezette, jobboldali Olaszország Fivérei párt szerezte a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választáson, ezzel jelentősen javítva eredményén az öt évvel ezelőtti szerepléséhez képest. Az olasz kormányfő ráadásul kulcsszerepet kaphat majd fontos európai pozíciók eldöntésében is. Jelenleg a néppárti Ursula von der Leyen és a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen is próbál közeledni hozzá. Előbbi a bizottság élén az újraválasztásának reményében, utóbbi pedig, hogy egyesíteni tudja a szélsőjobboldali pártokat egy frakcióban.

Giorgia MeloniGiorgia Meloni

Németországban a jelenleg ellenzékben lévő CDU/CSU pártszövetség nagy arányú győzelmet aratott a maga 30 százalékával az EP-választáson, viszont a választás igazi győztese az AfD (Alternative für Deutschland) szélsőjobboldali párt volt, akik 15,9 százalékukkal a második helyen szerepeltek. Ezzel együtt nagy bukás volt a német baloldalnak a választás, Olaf Scholtz kancellár SPD pártja csak 13,9 százalékot ért el, náluk is nagyobbat buktak a Zöldek, akik 2019-es 20,5 százalék után mindössze 11,9 százalékot értek el.

Szlovéniában a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) listája kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Ausztráiában pedig az FPÖ, a Szabadságpárt nyert, ők nyíltan bevándorlásellenes politikát folytatnak.

vehir.hu
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.