Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Hosszú távon súlyos problémát okozhat az emberi szennyezés a Balatonban

2024. június 17. 11:12
Az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében múlt héten tudományos előadóülést tartottak Tihanyban a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben.

A találkozón egy olyan problémakört vitattak meg a szakemberek, ami hosszú távon veszélyezteti az élő rendszereket és ezzel a tó jövőbeni emberi használatát is. Az emberi eredetű szennyeződések (úgy mint a gyógyszermaradványok, fogamzásgátló hormonszármazékok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) jelenleg ugyan nem okoznak humán egészséget veszélyeztető helyzet, a trendek azonban aggasztóak. 

Az esemény előadói egyetértettek abban, hogy a tóba kerülő emberi eredetű szennyező anyagok veszélyeztetik a vízi ökoszisztémát, csökkentik a biológiai sokféleséget és hozzájárulhatnak a Balaton működésének megváltozásához – éppen ezért megfogalmaztak néhány ajánlást.

Azt javasolják, hogy a döntéshozók megfelelő szabályozásokkal lépjenek fel a veszélyes anyagok használatának csökkentése érdekében a Balaton partközeli zónáiban, például a vasút melletti gyomirtás módszerének megváltoztatásával, illetve a mezőgazdasági gyom-, gomba- és rovarirtó szerek használatának szigorításával; valamint segítsék elő a kiskertekben, háztartásokban feleslegként megjelenő növényvédő szermaradványok és azok csomagolásának visszagyűjtési lehetőségét.

A tó körüli települések állandó lakosai, az üdülőtulajdonosok és a Balatonhoz érkező turisták nagyon sokat tehetnek az általuk felhasznált, és jelenleg a természetbe kerülő kockázatos anyagok (például gyógyszermaradványok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) mennyiségének csökkentésével, azok környezettudatosabb használatával és hulladékaik figyelmesebb kezelésével.

Kiemelten fontos a parti zóna élővilágának, a nádasoknak és más életközösségek megóvása, mert ezeknek felmérhetetlen szerepük és értékük van a felszíni vizekbe bekerült emberi eredetű (mikro)szennyezések ártalmatlanításában.

vehir.hu
további cikkek
Befutott az utolsó hajó, 456-an teljesítették a távot Kékszalag Befutott az utolsó hajó, 456-an teljesítették a távot Szombat 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco, amelyet a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek. 2024. július 20. 10:02 Elrajtolt a Kékszalag mezőnye Elrajtolt a Kékszalag mezőnye Elrajtolt az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről csütörtökön reggel 9 órakor. 2024. július 18. 11:24 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. 2024. július 17. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.