Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hosszú távon súlyos problémát okozhat az emberi szennyezés a Balatonban

2024. június 17. 11:12
Az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében múlt héten tudományos előadóülést tartottak Tihanyban a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben.

A találkozón egy olyan problémakört vitattak meg a szakemberek, ami hosszú távon veszélyezteti az élő rendszereket és ezzel a tó jövőbeni emberi használatát is. Az emberi eredetű szennyeződések (úgy mint a gyógyszermaradványok, fogamzásgátló hormonszármazékok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) jelenleg ugyan nem okoznak humán egészséget veszélyeztető helyzet, a trendek azonban aggasztóak. 

Az esemény előadói egyetértettek abban, hogy a tóba kerülő emberi eredetű szennyező anyagok veszélyeztetik a vízi ökoszisztémát, csökkentik a biológiai sokféleséget és hozzájárulhatnak a Balaton működésének megváltozásához – éppen ezért megfogalmaztak néhány ajánlást.

Azt javasolják, hogy a döntéshozók megfelelő szabályozásokkal lépjenek fel a veszélyes anyagok használatának csökkentése érdekében a Balaton partközeli zónáiban, például a vasút melletti gyomirtás módszerének megváltoztatásával, illetve a mezőgazdasági gyom-, gomba- és rovarirtó szerek használatának szigorításával; valamint segítsék elő a kiskertekben, háztartásokban feleslegként megjelenő növényvédő szermaradványok és azok csomagolásának visszagyűjtési lehetőségét.

A tó körüli települések állandó lakosai, az üdülőtulajdonosok és a Balatonhoz érkező turisták nagyon sokat tehetnek az általuk felhasznált, és jelenleg a természetbe kerülő kockázatos anyagok (például gyógyszermaradványok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) mennyiségének csökkentésével, azok környezettudatosabb használatával és hulladékaik figyelmesebb kezelésével.

Kiemelten fontos a parti zóna élővilágának, a nádasoknak és más életközösségek megóvása, mert ezeknek felmérhetetlen szerepük és értékük van a felszíni vizekbe bekerült emberi eredetű (mikro)szennyezések ártalmatlanításában.

vehir.hu
további cikkek
’Beszélgessünk a Balatonról!’ ’Beszélgessünk a Balatonról!’ Beszélgető-sorozatot indít Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Balatonról az ősz folyamán Révfülöpön, amelyeken azt ígéri, hogy a politikát messziről kerülve, a kultúra és a művészetek Balatonnal való kapcsolatát járják körbe. 2024. szeptember 3. 10:12 Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakás-építési támogatás A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakás-építési támogatás A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki önkormányzatok számára elérhető ötmilliárd forint keretösszegű pályázati támogatás bérlakásépítésre - emelte ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Badacsonytomajon, ahol a kétfordulós pályázat első körének eredményeit ismertették a térség országgyűlési képviselőivel. 2024. augusztus 22. 13:21 Szathmáry Eörs evolúcióbiológus tart Veszprémben előadást Szathmáry Eörs evolúcióbiológus tart Veszprémben előadást Az MTA VEAB Tudományról SzabadON című előadás-sorozatának következő vendége a modern civilizáció összeomlásának lehetséges veszélyeire is felhívja a figyelmet. 2024. augusztus 21. 14:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.