Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet

2024. június 15. 21:45
A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal.

Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig, ez lett a címe Pigniczky Réka filmjének, mely cím már sok dolgot előre vetít. Például, hogy a Kaláka tagjainak sikerült eljutni Cartagenába, amiről Kányádi Sándor Románc című versében így ír: „Delet ilyet soha én még, Napot soha még így égni”.

Nem titok, hogy maga Sándor bácsi – ahogy a Kaláka tagjai hívták a költőt – vetette fel, hogy ha már annyiszor énekelték és még fogják is a Románc megzenésített verzióját, igazán ellátogathatnának egyszer a Karib-tengerhez, hogy saját szemükkel is meglássák és elképzeljék, ahogy Kányádi betűzgette a szót: Cartagena. És, hogy kiderüljön, miért is olyan érzéki ott még a beton is… („hol a bokor víz és viskó, s még a beton is érzéki”). Kétségkívül Kányádi egyik leggyönyörűbb verse a Románc, s gyakorlatilag olyan mértékben emeli fel soraival a helyet, hogy alig elképzelhető, hogy túl lehet szárnyalni.

De Cartagenáról majd később, hiszen a film alapvetően arra vállalkozik, hogy bemutassa a Kaláka elmúlt ötvenöt évét, a Kaláka mibenlétét, esszenciáját, sikerének titkát. Nyugodtan mondhatjuk, ez sikerül is. A súlyozás tűpontosnak hat a néző számára, pedig másfél órás dokumentumfilmet bizonyára kihívás lehet jó ritmusban elkészíteni. A csúcspont talán az a forma, amelynek során a vágó így jár el: elindul egy jólismert Kaláka által énekelt megzenésített vers, mely egy negyvenéves felvétel. A második versszakot már egy húszéves felvételről hallhatjuk, mondani sem kell, tökéletes a hangnem és a ritmus, míg a harmadik versszak már a közelmúlt archív felvételéről megy. Látni benne a világ változását, az idő tagadhatatlan nyomát, de egy valami mégsem változik, mert a Kaláka időtől függetlenül ugyanúgy meg tudja őrizni azt, amitől zseniális. Mindenkihez szól.

Közben az együttes történetéről is sok minden kiderül, az 1969-es alapításnál még Mikó István is ott van, majd színészi ambíciói miatt eltávolodik, de a barátság megmarad. Huzella Péter később csatlakozik, de húszév után kiválik, hogy egyéni karrierjére koncentrálhasson. Szó esik Major Gáborról is, aki a karácsonyi műsorok turnéira a mai napig csatlakozik a csapathoz. A főszerepben viszont természetes, hogy Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és Becze Gábor vannak, hiszen 1995 óta ők alkotják az együttest.

A nyitottságuk, a világra való kíváncsiságuk nem múlik, éppen ezért kiégésnek nyoma sincsen, pedig több mint fél évszázada zenélnek együtt; a mai napig meg tudnak újulni. Nyitottak új szerzők verseinek megzenésítésére, és ahogy a filmben is elhangzik egy Kányádi Sándorral készült interjú részletben: az egyik legnagyobb érdemük, hogy az irodalmat (is) eljuttatják az emberekhez.

A filmben megjelenik például Latinovits Zoltán, akiről köztudott, nagy vágya volt, hogy a Kalákával felléphessen, végül alig másfél év jutott ebből, hiszen a színészóriás végleg elment.

A dokumentumfilmből nem maradhatott ki a karácsony témája sem: a szakavatott Kaláka rajongók tudhatják, hogy az együttes minden karácsonykor saját betlehemezős koncerttel turnézik, ezekről lemezek is tanúskodnak, így lehet az, hogy zenéik mára generációk otthonába szöknek be a legszentebb ünnepen, biztosítva a hangulatot. Szintén nem maradhatott ki a népmesei vonal, hiszen talán sokan nem is tudják, hogy a magyar népmesék legendás főcímdalát a Kaláka írta és játssza. A filmalkotók ekkor bátor közbeékelést tesznek a filmbe, mert hirtelen a Kaláka történetének elbeszélése egy népmesei formával folytatódik, érződik a humorérzék a filmkészítők felől.

A vetítés utáni közönségtalálkozóA vetítés utáni közönségtalálkozó

És akkor térjünk át Cartagenára, a helyre, amiről Kányádi megírta a Románc című verset. A film visszaidézések közben a Karib-tenger felé halad, tudjuk, hogy a végén megérkeznek a szereplői. Ismerve és szeretve Kányádi Románcát, nem csak a Kaláka tagjainak jelent élményt a Latin-amerikai térség, de a néző számára is minimum libabőr látni, ahogy a zenészek leteszik a lábukat a földre, amiről mind annyit énekeltünk.

És mivel Kányádi a vers magasröptű soraival igazán felteszi a lécet, talán természetes, hogy a táj nem tudja fölülmúlni a költő szavait. Ettől függetlenül felemelő látvány, ahogy a Kaláka tagjai Cartagena helyi fiataljaival, színesbőrű lelkes profi zenészekkel erősítik a ritmusszekciót és játsszák el a klasszikus dalt, hamar közös hangot találva.

A film egyik zárójelenete, hogy a Kaláka tagjai a Karib-tenger habjai közt fürdenek, átérezve a hely adta feelinget, szabadságot, boldogságot. A filmkészítők érdeme, hogy a nagyszerű alkotás nagyszerű befejezéséből kettő is van, hisz a „rendes játékidő” után jön a stáblista, ezalatt pedig a Kaláka egyik születésnapi meglepetés koncertjének legmeghatóbb felvételeit láthatjuk, amint kortárs zenészek a saját stílusukban játsszák a Kaláka dalait.

Aki szeret a Kaláka koncertjeire járni, vagy otthon hallgatja a lemezüket, ne hagyja ki a filmet, hiszen a történetmesélésen kívül a zene is nagy szerepet kap. Mindent összegezve remek filmet készített a stáb, csak hálásak lehetünk, amiért elkészült, s amiért pont így készült el.

A filmet az 56Films forgalmazza, és nyáron már a Balatoni kertmozikban, míg ősztől az art mozikban is látható lesz. A vetítések, közönségtalálkozók pontos dátumáról itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. tegnap 21:41 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. tegnap 16:08 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.