Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C

Vizes Eb: van, akinek főpróba, van, akinek utolsó lehetőség a belgrádi verseny

2024. június 16. 9:53 // Forrás: MTI
A belgrádi vizes Európa-bajnokság hétfőn kezdődő medencés úszóversenyeinek utolsó napján zárul az olimpiai kvalifikációs időszak.

A magyar válogatottat 18 női és 17 férfi úszó alkotja, legtöbbjük számára a kontinensviadal főpróba a párizsi ötkarikás játékok előtt, néhányan viszont még abban reménykedve ugranak medencébe, hogy teljesítsék a szintidőt, és így ott lehessenek a francia fővárosban.

Az elmúlt időszakban többször is közel került az olimpiai induláshoz Mihályvári-Farkas Viktória, aki 400 méter vegyesen és 1500 méter gyorson sem sokkal maradt el ettől az áprilisi országos bajnokságon, nagy kérdés, két hónap elég-e ahhoz, hogy végül sikerrel járjon.    

Jakabos Zsuzsanna három hete, Londonban úszott biztatóan 200 méter pillangón - legutóbb a 2022-es római Eb-n volt ilyen jó ideje -, esélye inkább ebben a számban lehet, mintsem 400 méter vegyesen.    

Holló Balázs az elmúlt években rendszeres résztvevője volt a nagy világversenyek döntőjének 400 méter vegyesen, a BVSC versenyzője azonban az olimpiai szintet az elmúlt másfél évben hiába üldözte, legutóbb a dohai vb-n mintegy másfél másodperccel maradt el tőle.    

A 18 éves Ábrahám Minna bő két héttel ezelőtt a Mare Nostrum-sorozat első állomásán került "látótávolságba" 200 méter gyorson, a fiatal versenyző azonban betegséggel küszködik, és nem lehet tudni, milyen formában ugrik majd medencébe Belgrádban.    

A magyar csapat éremszerzési esélyeit illetően kijelenthető: eredményes hét elé nézhet Sós Csaba szövetségi kapitány csapata. Főként azért, mert a 2022-es római Eb óta először a gárda két nagy sztárja, az olimpiai bajnok Milák Kristóf és a világbajnok Kós Hubert egyszerre van ott a csapatban, másrészt lehet Németh Nándorral is számolni, aki a februári, dohai világbajnokságon 100 méter gyorson történelmi bronzérmet szerzett.    

Az Egyesült Államokban készülő Kós és az egy év kihagyás után az áprilisi ob-n visszatért Milák több számban is megméretteti magát, ráadásul mindketten olyan időkkel rendelkeznek, hogy gyakorlatilag szinte mindenhol ott lehetnek a végelszámolásnál.    

Az elmúlt években a magyar hátúszók rendre szállították a szép eredményeket. Kós 200 méter háton lett világbajnok tavaly Fukuokában, ezúttal viszont ezt a számot kihagyja, de az egyformán olimpiai szintes Telegdy Ádám és Kovács Benedek is az esélyesek között szerepel (utóbbi csak harmadik a hazai rangsorban, így Belgrádban lesz lehetősége utoljára "előzni").    

Az áprilisi országos bajnokságon robbant be a felnőttek közé Jackl Vivien, aki 400 méter vegyesen úszott olimpiai szintet. Ez ráadásul a dohai világbajnokságon - amelyre a szám tengerentúli, kanadai és ausztrál szupersztárjai nem mentek el - aranyérmet ért volna, így az Eb-re az egyik fő esélyesként érkezik a magyar úszó.    

Összességében az európai rangsorban 15 magyar szerepel különböző számokban a legjobb tíz között, ami rengeteg döntős, akár érmes helyezést is előre vetít a kontinensviadalon.    

A medencés úszóversenyeken a délelőtti előfutamokat 9.30-tól, az elődöntőket és döntőket pedig 18.30-tól rendezik. A viadalt a Duna Worldön lehet élőben figyelemmel követni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.